Her sabah kahvaltılarınızı susleyen yumurta ile ilgili bu bilgilere cok şaşıracaksınız. Yıllardır merak edilen bir soru. Ciğ yumurta mı yoksa pişmiş yumurta mı daha faydalı? Merak ettiğiniz bu sorunun cevabını acıklıyoruz

İnsan sağlığı icin en onemli protein kaynağı sayılan yumurtayı nasıl yemeyi tercih ediyorsunuz? Kanserden kansızlığa kadar bircok sağlık sorununa iyi gelen yumurtanın en sağlıklı tuketim bicimini sizler icin araştırdık. Ciğ mi yoksa pişmiş yumurta mı daha faydalı, okumadan gecmeyin.

CİĞ YUMURTA ZARARLI

Ciğ yumurtanın daha sağlıklı olduğu konusunda yanlış bir algının olduğundan bahseden uzmanlar, ciğ yumurtanın bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ceşitli hastalıklara yol actığı konusunda vatandaşları uyardı.

CİĞ YUMURTA TUKETMENİN ZARARLARI NELER?

Uzmanlara gore ciğ yumurta tuketmenin iki onemli zararı var. Bunlardan birisi ciğ yumurtanın B7 vitamini alımını engellemesi. Diğer zararı ise salmonella mikrobu. Salmonella mikrobuna neden olduğu bilinen ciğ yumurta ozellikle de bağışıklık sistemi zayıf kişileri tehdit ediyor.

PİŞMİŞ Mİ, CİĞ Mİ?

Pişmiş yumurta guclu bir antioksidan olan yumurtanın besin değerlerinde azalmaya neden olsa da yapılan araştırmalara gore ciğ yumurta ile pişmiş yumurta arasında besin değerleri acısından fazla fark yok.

YUMURTAYI TAM OLARAK PİŞİRMEK GEREKLİ

Uzmanlara gore yumurtayı tam olarak pişirip yemek gerekli.

Yumurta icinde yer alan ve onemli protein kaynaklarından birisi olan avidin, yumurtayı pişirildiğinde biotin ile bir araya gelen oldukca onemli bir protein.

Yumurtayı tam olarak pişirip tuketerek bu proteinden faydalanabilirsiniz.

DHA - Doğan Haber Ajansı​