Basur (hemoroid) hastalarının yoğun şekilde dışkı yumuşatıcı (laksatif) ilaclar kullandıkları gozlemlenmektedir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi icin, dışkı yumuşatıcı ilaclar kullanmak yerine; gunde 2 Lt civarında su tuketmek, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. 20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerindeki gunluk lif miktarı, erkeklerde ortalama 40 gram ve kadınlarda 25 gram olmalıdır. Bazı besin duzensizliklerine neden olmamak icin, diyetteki lif miktarının gunde 50 gramı aşması onerilmez.

Tahıl, bakliyat, soya fasulyesi, arpa, pirinc ve buğday, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlık ile mucadelede cok yararlıdır. Basur (hemoroid) icin meyvelerden A, B, C, E vitaminlerinin, cinkonun ve bioflavonoidlerin duzenli şekilde alınması yararlı olur. Bu maddeler aşağıdaki meyvelerde bulunurlar.

Hemoroid hastaları icin yararlı gıdalar

A vitamini iceren gıdalar: kayısı, havuc, bezelye, brokoli, patates, ıspanak, bal kabağı ve yumurta

B vitamini iceren gıdalar: tahıllı gıdalar, pirinc, mercimek, fasulye, patates, şeker pekmezi, muz, hindi eti ve ton balığı

C vitamini iceren gıdalar: kuşburnu, brokoli, kivi, Bruksel lahanası, cilek, ahududu, mandalina, ıspanak. Limon, greyfurt ve portakal hem lif ve hem de C vitamini icerirler, ancak ozellikle makatta yanma sorunu olan hastaların yakınmalarının artmasına neden olabilirler.

E vitamini iceren gıdalar: tahıllı gıdalar, aycicek yağı, fındık, ceviz, badem, ıspanak, şalgam, pancar, zeytin, karahindiba, balkabağı, balık, brokoli, kuşkonmaz ve mango

Tahıllı gıdalar Meyveler
Kepek Elma (kabuklu)
Mısır Kayısı
Mısır gevreği (corn flakes, musli) Muz
Esmer pirinc Yabanmersini (cay uzumu)
Kavun
Kuru yemiş Karpuz
Kuru uzum Kiraz
Kuru kayısı Vişne
Kuru incir Uzum
Kuru erik Şeftali
Fındık Armut
Ceviz Ananas
Erik
Diğer Cilek
Keten tohumu Ahududu (frambuaz, ağac cileği)
Şeker pekmezi
Haşlanmış sebzeler Ciğ sebzeler
Lahana (beyaz, kara ve kırmızı) Fasulye filizi
Karnabahar Kereviz
Havuc Salatalık
Yabani havuc (karakavza) Kıvırcık salata
Patates (kabuklu) Mantar
Ispanak Soğan
Kuşkonmaz Yeşil biber
Kabak Ispanak
Şalgam Domates
Mısır (konserve)
Brokoli Baklagiller
Bruksel lahanası Bakla
Fasulye
Ekmek Nohut
Tahıllı Soya
Yulaflı Mercimek
Cavdarlı Bezelye
Kepekli Keci boynuzu
Buğdaylı Yalancı akasya

Hemoroid hastaları icin zararlı gıdalar

Baharatlı gıdalar (kırmızı biber, kara biber, pul biber, acı biber, izot vb.) Turuncgiller (limon, mandalina, portakal, greyfurt)
Cay ve kahve (aşırı tuketimi) Lahmacun
Sut urunleri (peynir, sut, ayran) Ciğ kofte
Ketcap Hamburger
Cikolata Sosis
Enerji icecekleri Turşu
Asitli icecekler Tuzlu gıdalar
Kek Pizza
Pasta Alkol
Beyaz ekmek Kebap
Beyaz pirinc Fazla yağlı gıdalar
Konserve gıdalar Ağrı kesici ilacların kullanımı

Sorularınız icin: [email protected]