oncelikle ben yeni bir pardus kullanıcısıyım bilgisayarıma pardus caracal caracalı kurdum (benim bilgisayarım int bağlı değil) int cafeye gittim birkac proğram indirdim(nvidia driver, birkac oyun, guzel birkac proğram) once piside eni paketleri kontrol ettirdim bulmadı bulmadığı gibi int bağlantı ayarlarımı yapmamı soyledi. burdan gectim konsola (terminal proğramına) neyse buradada su ile başladım parola falan derken proğramın olduğu yeri yazdım (gerekli şekilde) sonra kurmak icin gerekli komutları yazdım burada da install dosyasının bulunamadığını (burada belli dosyaların bulunmadığını) soyledi ve ardından guncel paketlerin bulunamadığını int bağlantımı kontrol etmemi soyledi. şimdi esas sorum proğram yukleyebilmek icin illa int bağlantısı olmak zorunda mı int olmadanda yukleyebilirmiyiz

(forumda araştırdım proğram kurulumu falan (proğramların kurulumu hakkında gerekli olan şeyleri aldım denedim) anlatılmış fakat int bağlı olup olmaması hakkında birşey ben bulamadım yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekurler)