SORU: Sağlık ocağında diş hekimine muayene olduktan sonra 90 gun icinde dolgu ve kanal tedavisi ve kaplama yapılamayacağından serbest diş hekimine sevk yapıldı. Tedavimi yaptırdıktan sonra işlemlerimi yaptırıp devletin odediği yaklaşık 62,00 YTL'yi almak icin Defterdarlığa muracaat ettiğimde sevk zincirine uyulmadığından parayı odemediler. İl sağlık mudurune gittiğimde sağlık ocaklarının da sevk etme yetkisi olduğunu soyluyor, fakat defterdarlık odemiyor. Kim haklı acaba? Cevabı gormek icin tıklayınız. Tartışma resmi sağlık kurumu ve resmi sağlık kuruluşu ifadelerinin ne anlama geldiklerinden cıkmaktadır. Tedavi Yardımına ilişkin 4-5 ve 6 sıra nolu 2005 Mali Yılı Butce Uygulama Talimatının 2.1. Tanımları duzenleyen bolumunde, birinci basamak resmi sağlık kuruluşunun "Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-cocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ile sağlık merkezlerini," ifade edeceği hukum altına alınmıştır. Yani sağlık ocakları Resmi Sağlık Kuruluşu olarak ifade edilmektedir. Bu ifade Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri yonetmeliğinde de yer almaktadır. Resmi Sağlık Kurumu ise bu Yonetmeliğin 6'ncı maddesinde; Genel ve Katma Butceli Dairelere, Kamu İktisadi Teşebbuslerine, ozel idarelere ve belediyelere, tıp fakultelerine bağlı yataklı veya yataksız tedavi kurumlarına şeklinde tanımlanmıştır.
Aynı talimatın "Ozel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Diş Tedavisini" duzenleyen bolumunde diş tedavileri icin hastaların oncelikle kendilerine en yakın resmi sağlık kurumuna sevk edilmeleri gerektiği belirtildikten sonra, ozel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki diş unitelerinde yapılan tedavi giderlerinin odenebilmesi icin Talimatın aşağıda belirtilen bolumunde yer alan usul ve esaslara uyulmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.
"5.2.3. Diş tedavisi icin sevk edildiği resmi sağlık kurumunda herhangi bir sebeple tedaviye 90 gun icinde başlanamayacağının ilgili diş tabibi tarafından belirtilmesi ve aynı sağlık kurumu başhekimi tarafından onaylanması suretiyle istekli olan hastaların serbest diş tabipliklerine veya ozel sağlık kurumlarına sevkleri yapılabilecektir. Ancak, bunun icin kurumca gonderildiği resmi sağlık kurumu diş tabibi tarafından hasta muayene edilip teşhis konulduktan sonra, yapılması gereken butun tedaviler ve boşlukların ayrıntılı olarak belirlenmesi ve hangi dişin tedavi edileceğinin ağız şeması uzerinde işaretlenmesi gerekmektedir. Yalnız cocukluk ve okul cağı olarak kabul edilen 5-15 yaş grubundaki cocukların 6 ve 12 yaş dişlerinin tedavileri icin (munhasıran kanal ve dolgular) 90 gunluk sure kaydı aranmaz. Tedavi sağlandıktan sonra sevk kağıdında belirtilen tedavinin yapıldığının, kurumun diş tabibi veya sevki yapan resmi kurumdaki diş tabiplerince onaylanması zorunludur.
5.2.4. Resmi sağlık kurumu bunyesinde diş hekimi bulunmayan ilcelerde serbest diş hekimi bulunması halinde, resmi sağlık kurumu başhekimi tarafından serbest diş tabipliklerine sevk yapılabilecektir. Bu şekilde sağlanan tedavilerde, sevk kağıdında ve serbest meslek makbuzunda belirtilen tedavinin usulune uygun yapıldığının ilcenin bağlı olduğu bolge diş hekimleri odasının temsilcisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak, ozel kurumlarda tedaviyi yapan diş tabibinin oda temsilcisi olması halinde, onaylama işlemi en yakın yerdeki oda temsilcisi tarafından yapılacaktır." hukmune yer verilmiştir.
Sonuc olarak, bu talimat gereğince Defterdarlığın yaptığı işlemin doğru olduğunu duşunuyoruz.