Maliye Bakanlığı 6245 sayılı Harcırah Kanununda 2005 yılı icerisinde onemli bir değişiklik yaptı. Yapılan bu değişiklik ile harcırah sadece 4 durum ile sınırlandı.: Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu... Ancak, eş durumuna da ayrıca kısıtlama getirildi. Eş durumundan nakilde harcırah alınması, eşin zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olması ile sınırlandı. Bu cercevede sectiğimiz uc soru ve buna verilen cevaplara ulaşmak icin başlığa tıklayınız. MEMURLAR.NET'İN NOTU: Sitemize harcırahlara ilişkin soru yoneltmeden once Harcırah kategorisinde yer alan ozel dosyaları okuyunuz.
EŞ DURUMU OZRU NELERİ KAPSAMAKTADIR?
SORU: Eş durumu ozrunden 2. bolgeye dahil bir ile tayinim cıktı. Yolluk alabilmem hususunda okula bir dilekce verdim. Gerekli evraklar duzenlendi ve bu evrakları mal mudurluğune elden goturdum. Bana sağlık grubu ozrunden yerdeğiştirenlerin ve eşi atamaya tabi olup ta eş durumu ozrunden yer değiştirenlerin yolluk alabildiği soylendi. Eşim ssk'ya bağlı bir kuruluşta calıştığı icin ben yolluk alamazmışım. Okulumuza sağlık grubu ozrunden ve eşi hakim olup ta eş durumu ozrunden gelen iki oğretmen yolluklarını aldılar. Bu bana tuhaf geldi. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkur ediyorum. Not: 27 nisanda gelen bir yazıdan soz ettiler ama anlayamadım.
CEVAP: 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde; "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir: 1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca surekli gorev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri uzerine gonderilenler haric olmak uzere; yurt icinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt icinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar"hukmu yer almaktadır.
Bu hukum, eş durumu nakillerinde her personele harcırah verilmesine sınır getirmiştir. Madde metnini kategorilendirecek olursak,
Şu hallerde harcırah verilmektedir.
1- Zorunlu yer değiştirme
2- Sınav
3- Sağlık sebebi

4- Eş durumu
Ancak madde metnin 4 nolu duruma istisna getirmiştir. Bu istisna şu şekildedir: "Bu madde uyarınca surekli gorev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları"
Bu ibareden, zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olup da buna bağlı olarak eş durumundan nakil isteyenlere harcırah verileceğini gostermektedir. Madde kritik ibare "zorunlu yer değiştirme"dir. Yani eş, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir personel olarak bir ile atanmış ve diğer eş de bu durumdan dolayı eşin nakil olduğu il'e eş durumu ozru ile nakil istemiş ise nakil isteyen eşe harcırah verilecektir. Zira eşi zorunlu yer değiştirme kapsamında atanan birisidir. Bunun dışındaki eş durumu atamalarında harcırah verilmeyecektir. Yani eşin Bağ-Kur'lu, SSK'lı olmasından dolayı nakil istenmesi halinde harcırah verilmeyecektir. Yine, eş memur olsa bile, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir memur değilse, memur eşden dolayı yapılacak eş durumundan nakillerde de harcırah verilmeyecektir.
Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ne demektir başlıklı yazımızı okumak icin tıklayınız.
Burada bir hususu belirtmek gerekmektedir. Maddenin bu hali Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu durumun iadre mahkemelerine acılacak dava yoluyla Anayasa Mahkemesine goturulmesi halinde Yuksek Mahkemenin bu ibareyi iptal edeceğini duşunmekteyiz.
BOŞANMADAN DOLAYI BAŞKA BİR İLE ATANANLAR HARCIRAH ALABİLİR Mİ?

SORU: Merhabalar ben bu sene boşanma sebebiyle izmire atandım.ve bana okul md. yard. harcırah alabiliyorsun dedi. Ben de tum işlemleri yaptım ayrıca milli eğt. md. imzası bile var. Sadece maliyede takıldı. Oradakiler elimizdeki yazıda sizin durumunuz yazmıyor dediler. Eski yerimi de aradım, burada da araştırdım ama herkes ikiye ayrılıyor. Alabilirsin ve alamazsın olarak. Sizce ne yapmalıyım. Tabi bir de sorumsuzca milli eğt. md. attığı imza ortada. Ben ilk başta eğer alamayacak olsam md. imzalamamış olmalıydı diye duşundum. Sizin soylemlerinizle ve bana yol olarak gostereceğiniz yonetmelik ve kanunlara gore hareket edeceğim.iyi calışmalar.şimdiden teşekkur ederim

CEVAP: 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde; "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:
1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca surekli gorev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri uzerine gonderilenler haric olmak uzere; yurt icinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt icinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar"hukmu yer almaktadır.
Yukarıdaki maddeye gore sadece dort halde harcırah verilmektedir. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca surekli gorev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları)
Sonuc olarak mevcut mevzuat cercevesinde boşanma nedeniyle naklen atanma talebiniz nedeniyle yapılan atamada harcırah alamazsınız. Ancak bu konuda harcırah verilebileceğine dair memurlar.net'te yayımlanan yazıya bakmak icin buraya tıklayınız.
SORU: Ben Tarım Bakanlığında calışmaktayım. Cocuğumun anadolu lisesi eğitiminden dolayı il icinde harcırahsız olarak atamam yapıldı. Bu durum ozur gurubuna giriyor mu son kanuna aykırı mıdır? Teşekkurler
CEVAP: Tarım ve Koyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik hukumleri gereğince eğitim ozru adı altında bir ozur grubu yoktur. Dolayısıyla yapılan atama isteğe bağlı bir atamadır. İsteğe bağlı atamalarda harcırah verilmemektedir. Ancak bu konuda harcırah verilebileceğine dair memurlar.net'te yayımlanan yazıya bakmak icin buraya tıklayınız.