".. kadrosunda calışıyorum. ... kadrosuna atanabilir miyim?". Sitemizin, en cok karşılaştığı soru turlerinden birisi budur. Bu sorulara cevap bulabilmek icin kamu kurumlarının cıkardığı gorevde yukselme yonetmeliklerine bakmak gerekmektedir. İşte universite personelinin gorevde yukselmesi veya unvan değişikliği niteliğindeki atamalarının nasıl olacağı hakkında, fikir beyan edebilmek icin, "Yuksekoğretim Ust Kuruluşları ile Yuksekoğretim Kurumları Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği"ne bakmak gerekmektedir. Bu yonetmelik 12/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yonetmelik universitelerde calışan personelin hem gorevde yukselmesini hem de unvan değişikliği esaslarını ele almaktadır.
GOREVDE YUKSELME
Gorevde yukselme tabi kadrolar soz konusu yonetmeliğin 5'inci maddesinde belirtilmiş, beşinci maddede belirtilen gorevde yukselmeye tabi her bir kadro icin aranan ozel şartlara ise 8'inci maddede yer verilmiştir.
Gorevde yukselmenin genel şartları şu şekildedir:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak
b) Son sicil notu olumlu ve son uc yıllık sicil notu ortalaması 76 puandan az olmamak.
c) İlan tarihi itibarıyla yuksekoğretim ust kuruluşları ile yuksekoğretim kurumlarında en az iki yılını gecirmek kaydıyla uc yıl hizmeti bulunmak.
d) Gorevde yukselme eğitimine katıldıktan sonra yaptırılacak gorevde yukselme sınavında başarılı olmak.
Gorevde yukselmeye tabi olmayan kadrolar şunlardır:
Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Universite Hastaneleri Başmuduru, Fakulte Sekreteri, Yuksek Okul Sekreteri, Enstitu Sekreteri, Savunma Sekreteri ve I.Hukuk Muşaviri.
Bu kadrolara sınavsız atama yapılır. Ancak, bu kadrolardan; Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, I.Hukuk Muşaviri, Daire Başkanı, Universite Hastaneleri Başmuduru, Fakulte Sekreteri, Yuksek Okul Sekreteri, Enstitu Sekreteri ve Savunma Sekreteri kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az fakulte veya dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak,
gerekmektedir.

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI
Bazı kadrolar icin gorevde yukselmede olduğu gibi eğitim verilmeyecektir. Bu unvanlara sadece sınav yapılacaktır. Unvan değişikliği sınavına tabi kadrolar şu şekildedir: Muhendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bolge Plancısı, Avukat, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikci, Matematikci, İstatistikci, Yoneylemci, Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Calışmacı, Biyolog, Psikolog, Bakteriolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Cocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikcisi, Kutuphaneci, Mutercim, Antrenor, Oğretmen, Kameraman, Sinema TV Uygulayıcısı, Programcı, Sağlık Teknikeri, Odyolog, Tıbbi Teknolog, Tekniker, Teknik Ressam, Grafiker, Restorator, Teknisyen, Rasatcı, Ressam, Makinist, Matbaacı, Gemi Adamı, Fotoğrafcı, Dekorator, Desinator, Cocuk Eğitimcisi, İmam, Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Laborant, Hayvan Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni.
Unvan değişikliği sınavları, gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır.

Diğer detaylar icin yonetmeliğe bakılabilir.