T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Mudurluğu
SAYI :B.08.0.PGM.0.23.01.01-4- 3019 / 92492 01/10/2002
KONU :Norm Kadro Uygulaması
GENELGE
2002/ 79
İLGİ: a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmelik.
b) Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.
c) İlkoğretim Kurumlan Yonetmeliği.
d) Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliği.
Oğretmen istihdamında olması gereken duzeyde etkinlik ve verimlilik sağlanması amacıyla yururluğe konulan ilgi (a) Yonetmeliğin uygulama surecinde, ozellikle kent merkezlerindeki okul ve kurumlarda gorevli olan oğretmenlerden norm kadro fazlası olarak belirlenenlerin atıl durumda kaldıkları, bu durumun; bir taraftan oğretmenler, diğer taraftan da kamu maliyesi uzerinde olumsuz etki yarattığı gorulduğunden konuyla ilgili olarak acıklama yapılmasına gereksinim duyulmuştur.
1. Bilindiği gibi ilgi (a) Yonetmeliğin Gecici l inci maddesinde; norm kadro fazlası olarak belirlenen oğretmenlerin bulundukları eğitim bolgesi veya yerleşim merkezindeki okul ve kurumlarda ilgi (b) Esasların 19 uncu maddesi kapsamında gorev yapacakları hukme bağlanmıştır.
Bu hukum doğrultusunda; Bakanlığımıza bağlı her derece ve turdeki okul ve kurumlarda dersler, her bir sınıfın ders butunluğu bozulmadan:
a) Oncelikle norm kadro ile ilişkilendirilen oğretmenlere, daha sonra norm kadro fazlası olan oğretmenlere aylık karşılığında haftada okutabilecekleri ders saatlerini dolduruncaya kadar,
b) Kalan dersler ise yine oncelikle norm kadro ile ilişkilendirilen oğretmenlere, daha sonra norm kadro fazlası oğretmenlere zorunlu ve isteğe bağlı ek ders kapsamında,
verilecektir.
2. İlgi (a) Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 15 inci maddesinin c/2 bendinde; "Oğretmenlerin, oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri kapsamında yaptıkları gorevleri ile bolum, atolye ve laboratuar şeflerinin atolyelerdeki makine ve techizatın bakımı onarımı ve oğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları gorevlerinden, ilgili mevzuatına gore haftada azami ek ders saatleri icinde sayılan sureleri de dikkate alınır." hukmune yer verilmiştir.
Oysa, gerek mesleki ve teknik oğretim kurumlarında bolum ve atolye şefi olarak gorev verilen oğretmenlerin, gerekse sınıf sorumluluğu verilen oğretmenlerin ek ders gorevinden sayılan bu surelerinin, norm kadro belirlenmesine esas alman ders yukunun hesabında ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin bir acıklama bulunmadığından, bu gune kadar bu yonde bir değerlendirme yapılamadığı gorulmektedir.
Bilindiği gibi, bolum ve atolye şefleri, ilgi (a) Yonetmeliğin 14 uncu maddesi uyarınca oğretmen kadrosu icinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle branşlarına uygun ders gorevlerini fiili olarak yurutecekler, aynı zamanda bolum veya atolye şefliği gorevinin gereğini de yerine getireceklerdir.
Bu bakımdan atolye ve laboratuar oğretmeni norm kadrosuna esas alınacak ders yukunun hesabında; ilgili alandaki haftalık ders saati sayısına, her bolum başkanı icin 10 saat, her atolye şefi icin 6 saat eklenmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, ilkoğretim kurumlarının 6, 7 ve 8 inci sınıfları ile ortaoğretim kurumlarında her şube icin bir oğretmene sınıf sorumluluğu verilmektedir. Sınıf sorumluluğu verilecek oğretmenler her yıl yeniden belirlendiğinden hangi branştan kac oğretmene sınıf sorumluluğu verileceği onceden saptanamamaktadır. Dolayısıyla haftada 2 saat ek ders gorevi olarak değerlendirilen bu sure norm kadro belirlenmesine esas alınan ders yukunun hesabında dikkate alınamamıştır.
Oysa sınıf sorumluluğu verilen oğretmenlerin bu gorevleri ek ders gorevleri icinde değerlendirildiğinden bu gorevin norm kadro belirlemesine esas alınan ders yukune eklenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, ilkoğretim kurumlarının 1-5 inci sınıfları haric orgun eğitim kurumlarında her şube icin bir oğretmene sınıf sorumluluğu verildiği dikkate alınarak, norm kadro belirlenmesine esas ders yukune; mevcut şube sayısının, ilgi (b) Esasların 6 ncı maddesinde belirlenen "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" karşılığı ek ders saati sayısı (2 saat) ile carpımı sonucunda bulunacak değer eklenecektir. Bu değerin branşlara gore paylaştırılmasında, her branştaki haftalık ders saati sayısı dikkate alınacaktır.
3. îlgi (c) Yonetmeliğin 75 inci maddesinde ilkoğretim kurumlarında ozel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, muzik, resim-iş ve din kulturu ve ahlak bilgisi derslerinin bu alanda hizmet ici eğitim yoluyla yetiştirilen oğretmenler ile bu alan oğretmenlerinden aylık karşılığı ders gorevini dolduramayan oğretmenlerce okutturulabileceği hukme bağlanmıştır.
İlkoğretim kurumlarının 4 ve 5 inci sınıflarında okutulan bu derslerin, bu kurumların aynı alanlardaki oğretmen norm kadrosunun belirlenmesine esas alınacak ders yukunun hesabında dikkate alınmasına ilgi (a) Yonetmelik hukumleri cercevesinde olanak bulunmamaktadır. Ancak bu dersler; varsa aylık karşılığında haftalık ders saatini dolduramayan veya norm kadro fazlası olan bu alandaki oğretmenlere ya da bu alanlarda hizmet ici yoluyla yetiştirilen ve norm kadro fazlası olan oğretmenlerce doldurulacaktır.
4. İlgi (b) Esasların 15 inci maddesinde "İşletmelerde Meslek Eğitimi" yapılan okul ve kurumlarda gorevli yonetici ve oğretmenlerin Oğrenci cırak ve aday cırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimim izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işleyişini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak uzere yaptıkları gorevlerin ek ders gorevinden sayılacağı ve oğretmenlere bu surenin ek ders saatleri icinde verileceği hukme başlanmıştır.
Bu hukum uyarınca mesleki ve teknik oğretim kurumlarında ilgili meslek alanındaki oğretmen norm kadrosunun belirlemesine esas alınan haftalık ders yukune; o okul veya kurumda
"işletmelerde Meslek Eğitimi" adıyla gosterilen derslerin de eklenmesi gerekmektedir.
"İşletmelerde Meslek Eğitimine ilişkin haftalık ders yuku; ilgi (b) Esasların 15 inci maddesi ile ilgi (d) Yonetmeliğin 267 nci maddesinin (c) ve (d) fıkraları hukumlerine gore hesaplanacaktır.
5. Norm kadro fazlası olan oğretmenlerin gorevlendirilmelerinde, mağduriyetlerine neden olunmaması bakımından, daha once gorev yaptıkları veya ikametlerine uygun olan okullar olmasına, birden fazla okul veya kurumda gorev verilecekler bakımından ise aynı eğitim bolgesi icinde ve ulaşım koşulları uygun olan okullar olmasına ozen gosterilecektir.
Bilgilerinizi ve gereğim rica ederim.
Prof Dr. Necdet TEKİN
Millî Eğitim Bakanı