Mahkeme kararlarınızı bize gonderin, yayınlayalım
T.C.
CORUM
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2005/..
KARAR NO: 2006/1427
DAVACI: Salim Erdoğan
DAVALI: Corum Valiliği/ Corum
DAVANIN OZETİ: Davacı, Corum Merkez Anadolu Teknik, Teknik ve Endustri Meslek Lisesi Mudurluğunun 19.09.2005 tarihli ve .. sayılı ve 2005/2006 oğretim yılına ait "oğretmen nobetleri" konulu işleminin, Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliğinin 265. maddesine gore oğretmenlerin nobet gorevlerinin oğretmenler kurulunda belirlenmesi gerekirken okul idaresince belirlenmesinin hukuka aykırı olduğuiddiası ile iptaline karar verilmesini istemektedir.
SAVUNMANIN OZETİ: Davanın suresinde acılmadığı, oğretmenlerin nobet gorevlerinin oğretmenler kuruluna sunularak okunduğu ve herhangi bir itiraz olmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri surulerek, davanın reddine karar verilmesi gerektiği savunulmuştur.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Corum İdare Mahkemesince davalı idarenin def'i yerinde gorulmeyerek işin esası incelenerek gereği goruşuldu.
Dava, Corum Merkez Anadolu Teknik, Teknik ve Endustri Meslek Lisesi Mudurluğunun 19.09.2005 tarihli 807 sayılı ve ve 2005/2006 oğretim yılına ait "oğretmen nobetleri" konulu işleminin iptaline karar verilmesi istemiyle acılmıştır.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3747 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun ve 3308 sayılı Mesleki eğitim Kanunu ile 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu hukumlerine dayanılarak hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliğinin "Nobet Gorevi" başlıklı 265. maddesinde, oğretmenlerin nobet cizelgesine gore nobet tutacakları, nobet cizelgelerinin, nobet defterinin tutulmasının, guvenlik onlemlerinin, nobet yerlerinin, etut, yemekhane işlerinin, disiplin ve onemli olaylar ile nobetlerde uyulması gereken diğer esasların oğretmen kurulunda belirleneceği hukmu yer almaktadır.
Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerden anlaşılacağı uzere, Corum Merkez Anadolu Teknik, Teknik ve Endustri Meslek Lisesi Mudurluğunun 2005/2006 oğretim yılına ait oğretmen nobetlerinin yukarıda yer verilen mevzuata aykırı olarak oğretmenler kurulu yerine okul idaresi tarafından belirlendiği, bu durumda Corum Merkez Anadolu Teknik, Teknik ve Endustri Meslek Lisesi Mudurluğunun 19.09.2005 tarihli ve 807 sayılı ve ve 2005/2006 oğretim yılına ait "oğretmen nobetleri" konulu işleminin yetki ve şekil yollarından hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
Acıklanan sebeple dava konusu işlemin iptaline, aşağıda ayrıntısı gosterilen 47 YTL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine; artan posta ucreti davacının istemi halinde davacıya verilmesine, kararın tebliğ tarihini izleyen otuz (30) gun icinde Danıştay nezdinde temyiz yolu acık olmak uzere 21.11.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Başkan: Fatih Terzi (33804)
Uye: Ozkan Artar
Uye: Emir Dalkıran
Mahkeme kararlarınızı bize gonderin, yayınlayalım