Soru cevap bolumunde ozellikle hizmet yılını doldurup yaşı bekleyenlerle ilgili cok sayıda soruya cevap verdik. Ancak, 1999 yılından once memur, SSK veya Bağ-Kur statusunde hizmeti bulunan oğretmen arkadaşlarımız, kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıllık hizmet surelerini dolduklarını belirterek, hemen emekli olmaları halinde emekli ikrameişyesi ve emekli maaaşı alıp alamayacağını sormaktadır. Bu konu ozelinde yaptığımız bir acıklama icin başlığa tıklayınız. SORU:
25 yılını doldurmuş bir devlet memuruyum yaş nedeniyle 50 yaşında emekliliğim doluyor. 25 yılımı doldurdugum icin şimdi emekli olabilirmiyim? şimdi emekli olabiliyorsam emekli ikramiyemi ve emekli maaşımı alabilrmiyim, yada hangisini alırım?
CEVAP:
Eğitim Oğretim Hizmetleri Sınıfında bulunan devlet memurlarının emeklilik koşulları diğer hizmet sınıflarında gorev yapan devlet memurlarından farklı mıdır?
Emeklilik taleplerini istedikleri zaman kullanabilirler mi?
Hizmet yıllarını tamamladıklarında gorevlerinden ayrılma halinde emeklilik durumları nasıl olur?
1999'DAN ONCE HİZMETİ OLANLARIN EMEKLİLİK DURUMU 1- 08/09/1999 tarihinden once devlet memurluğu, sigortalı veya bağ-kur'lu hizmet sureleri bulunan devlet memurlarından;
Kadın devlet memurlarının 20,
Erkek devlet memurlarının 25,
hizmet yıllarını doldurmaları gerekmektedir. Bu halde bulunan devlet memurlarının ayrıca 15/6/2002 tarihine kadar olan toplam hizmet sureleri esas alınarak yaş gruplarını da tamamlamaları gerekmektedir. Yaş grubunun hangisi olduğunun tespitinin 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Gecici madde 205'e gore yapıldığını belirtelim. (Tablo icin tıklayınız.)
Emekliliğin kazanılması = Kadın ise 20, Erkek ise 25 hizmet yılı + Tabi olunan yaş grubu
999'DAN ONCE HİZMETİ OLMAYANLARIN EMEKLİLİK DURUMU
2- 08/09/1999 tarihinden once hicbir şekilde calışması bulunmayan (devlet memurluğu, sigortalı veya bağ-kur'lu calışma sureleri bulunmayan), bu tarihten sonra devlet memuru olarak goreve girenlerden;
Kadın ve Erkek devlet memurlarının 25 hizmet yıllarını, ayrıca;
Kadın devlet memurlarının 58,
Erkek devlet memurlarının 60,
yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
Kadın Devlet memurunun emekliliğini kazanması = 25 hizmet yılını + 58 yaşını
Erkek Devlet memurunun emekliliğini kazanması = 25 hizmet yılını + 60 yaşını
Sonuc: Eğitim oğretim sınıfında gorev yapan devlet memurlarının emeklilik şartları diğer hizmet sınıflarında gorev yapan devlet memurları ile aynı olmaktadır.
OĞRETMENLER SADECE HAZİRAN VE TEMMUZ AYLARINDA EMEKLİLİK İSTEYEBİLİR
Eğitim oğretim sınıfında gorev yapan devlet memurları emeklilik taleplerini istedikleri tarihte yapmaları mumkun değildir. Bu konu ile ilgili yasa değişikliği yapılmış bulunmaktadır.
3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanuna eklenin Ek Madde 1'den once, eğitim oğretim sınıfında gorev yapan devlet memurları emeklilik koşullarını taşıdıktan sonra istedikleri herhangi bir tarihte emeklilik taleplerini yapmaları mumkundu. Ancak, getirilen bu madde ile 1998 yılından sonra bu hizmet sınıfında gorev yapanların yalnızca yılın iki ayında emeklilik talebinde bulunmaları mumkun olmaktadır.
Madde hukmu şu şekildedir.
?Son bir yıllık surenin en az yarısında Eğitim ve Oğretim Hizmetleri Sınıfına ait bir kadroda bulunup emeklilik hakkını kazananlardan (son bir yıl icerisinde istifa etmiş veya mustafi sayılmış olanlar dahil), emekliliklerini isteyenlerin emeklilik işlemleri haziran ve temmuz ayları icerisinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi icin gorev yapılan il sınırları icerisinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında oğretmen fazlasının bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığının uygun gormesine bağlıdır.?
Maddede yer alan şartlar;
Emeklilik muracaatında bulunanların emeklilik işlemleri haziran ve temmuz ayları icerisinde yapılmaktadır. Son bir yıl icerisinde istifa etmiş veya mustafi sayılmış olanların emeklilik işlemleri de haziran ve temmuz ayları icerisinde yapılmaktadır. Bu aylar dışında emeklilik işlemleri, gorev yapılan il sınırları icerisinde kendi sınıf ve branşında oğretmen fazlasının bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığının uygun gormesi halinde yapılmaktadır.
Bu konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının acıklamasına http://www.memurlar.net/haber/46009 adresimizde yer vermiş bulunmaktayız.
Kanunun hazırlanış gerekcesi icin tıklayınız
Sonuc: Eğitim ve Oğretim sınıfında gorev yapan devlet memurları, yılın herhangi bir ayında emeklilik talebinde bulunamamaktadırlar. Emeklilik taleplerini Haziran ve Temmuz ayları icerisinde yapmaları gerekmektedir.
Haziran ve Temmuz ayları dışında herhangi bir ayda gorevinden ayrılan veya mustafi sayılanlar da, ancak emeklilik taleplerini Haziran veya Temmuz ayları icerisinde yapmaları gerekmektedir. Haziran veya Temmuz ayları dışında emeklilik muracaatları olsa bile kabul gormesinin mumkun olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu şekilde işlem yalnızca Eğitim ve Oğretim Sınıfına dahil devlet memurları icin gecerli bir uygulamadır. Diğer hizmet sınıflarında gorev yapan devlet memurları hizmet ve yaş koşullarını taşıdıklarında istedikleri herhangi bir ay da emeklilik muracaatlarını yapabilmektedirler.
HİZMET YILINI TAMAMLAYIP YAŞI BEKLEYENLER İCİN ONEMLİ SORUN
Hizmet yıllarını tamamladıklarında gorevlerinden ayrılma halinde emeklilik durumları nasıl olur?
Hizmet yıllarını tamamladıklarında gorevlerinden ayrılan eğitim ve oğretim hizmeti sınıfı mensubu devlet memurlarının; yaş gruplarını ve aynı zamanda Haziran veya Temmuz aylarını beklemek zorundadırlar.
Diğer bir husus; hizmet yıllarını tamamladıklarında Haziran veya Temmuz aylarını beklemek durumunda olan eğitim ve oğretim hizmet sınıfı mensubu devlet memurlarının, bu aylara kadar sigortalı veya bağ-kur'lu calışmaları halinde toplu tutarda odeme şeklinde yapılan emeklilik ikramiyesi tutarını alamamaları şeklinde riskleri bulunmaktadır. Bu konuda yapmış olduğumuz değerlendirmelerimizi bir kez daha tekrarlamaktayız.
Hizmet yıllarını dolduranların, emekli olabilmeleri icin aranılan yaş hadlerini beklemelerine gerek yoktur. Bu kişiler isterlerse gorevlerinden ayrılabilir ve yaşı bekleyebilirler.
Bu durumdakilerin, yaşlarının dolum tarihine kadar SSK'lı veya BAĞ-KUR' lu calışmamaları halinde yaşlarının dolum tarihindeki hukumlere gore (Yaşlarını doldurdukları tarihteki memur maaş katsayısı esas alınmak suretiyle) emekli aylığı, emeklilik ikramiyesi ve sağlık yardımı yapılması mumkun olmaktadır.
Hizmetlerini dolduranlardan gorevinden ayrılanların acıkta iken SSK'lı veya BAĞ-KUR'lu calışmaları olur ise, 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesine gore son yedi yıllık hizmetlerinin en az yarısından fazlasının (3 yıl 6 ay) Emekli Sandığına tabi olması koşuluyla, 5434 sayılı Kanun hukumleri esas alınarak aylık bağlanması gerekecektir, bu sureyi gecirir iseler Emekli Sandığınca aylık bağlanmayacaktır, ayrıca son defa Emekli Sandığına tabi hizmet konumundan cıkılacağı icin de emeklilik ikramiyesi verilmesi mumkun olmayacaktır. Bu konu ile ilgili kanun hukmu, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu madde 89'da yer almaktadır.
Sonuc: Hizmet yıllarını doldurduktan sonra yaşlarının dolum tarihine kadar beklemek arzusu ile istifa eden eğitim oğretim hizmetleri sınıfı mensubu devlet memurlarının, emeklilik ikramiyesi kayıplarının olmaması icin yaşlarını doldurdukları tarihe ve ayrıca Haziran veya Temmuz aylarına kadar hicbir şekilde sigortalı veya bağ-kur'lu olarak calışmamalarını, bu aylar geldiğinde emeklilik muracaatlarını İl Milli Eğitim Mudurluklerine veya Sosyal Guvenlik Kurumuna yapmalarını tavsiye etmekteyiz.
Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı mensuplarından istifa edenlerin, yaş gruplarını Haziran ve Temmuz aylarından once doldurmaları, emekli olmaları icin yeterli olmamakta, bu kişilerin Haziran ve Temmuz aylarını beklemek zorunda olduklarını, emekli olduktan sonra emekli ikramiyesi ve aylıklarını almalarının mumkun olacağını soylememiz doğru olacaktır.
SORUYA CEVAP
Sorunun cevabı icin, oğretmen arkadaşımızın 15/6/2002 tarihine kadar olan toplam hizmeti bulunmalıdır. Bu hizmetin, şu adresteki tablo ile eşleştirilmegi gerekmektedir. Bu halde tabi olunan yaş bulunacaktır. Oğretmen arkadaş ancak tabloda cıkan yaşa ulaşması halinde emekli aylığı ve ikramiyesi alabilecektir. Hizmet yılını tamamlayanlar isterlerse emekliliğe ayrılabilir ama eğer cıkan yaşa ulaşmamış iseler maaşi ve ikramiye icin o yaşı beklemek zorundadırlar.