Danıştay kararlarınca davacı oğretmen Anadolu Lisesi calışanı olduğundan, Anadolu turu okullara atanma şartlarına sahip olmayan diğer oğretmenin atamasının iptal edilerek tarafının Anadolu Lisesine atanması hususunda acmış olduğu davayı kazandı.

a) 19.12.2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 'Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Oğretmenleri ile Guzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Muzik ve Gorsel Sanatlar/Resim Oğretmenlerinin Secimi ve Atamalarına Dair Yonetmelik hakkında acılan bir davada Danıştay İkinci Dairesinin 12.7.2011 gunlu, 2011/1488 Esas Sayılı kararı ile Yonetmeliğin ?kapsam? başlıklı 2.maddesinde her turdeki Anadolu liselerine yer vermemek suretiyle eksik duzenlemenin ve ?Kazanılmış haklar? başlıklı Gecici 1.maddede her turdeki Anadolu liselerinde gorev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olan oğretmenlere yer vermemek suretiyle eksik duzenlemenin yurutmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

b) 19.12.2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 'Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Oğretmenleri ile Guzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Muzik ve Gorsel Sanatlar/Resim Oğretmenlerinin Secimi ve Atamalarına Dair Yonetmeliğin ?Yer değiştirme? başlıklı 21 maddesi, 2 fıkrasının; ?Bu Yonetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenler, yer değiştirmelerinde, fen liseleri arasında ya da fen liselerinden sosyal bilimler liselerine, sosyal bilimleri liseleri arasında ya da sosyal bilimler liselerinden fen liselerine yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler. Yer değiştirme suretiyle atamalarda, kapsamda sayılan eğitim kurumlarına hizmet puanı yetersizliği ya da ihtiyac bulunmaması nedeniyle atanamayan oğretmenler istemeleri halinde kapsam dışındaki eğitim kurumlarına da atanabilirler.? yurutmesi Danıştay İkinci Dairesinin 12.7.2011 gunlu, 2011/1486 Esas sayılı kararı ile durdurulmuştur.
Danıştay 2. Dairesinin 2011/1486 Esas sayılı kararının gerekcesinde; ?19.12.2010 gunlu ve 27790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren dava konusu "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Oğretmenleri İle Guzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Muzik ve Gorsel Sanatlar/Resim oğretmenlerinin Secimi ve Atamalarına Dair Yonetmelik"in "Kapsam" başlıklı 2. maddesinin; Danıştay 2. Dairesi'nin 12.7.2011 gunlu, 2010/1488 Esas sayılı kararıyla; "oğrencilere bir yabancı dil oğretmek, yurt icinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, oğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına gore yuksekoğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş olan ve oğrencileri ozel yontemle secilen Anadolu liselerinde gorev yapacak oğretmenlerin de, emsalleri icinde temayuz etmiş olanlar arasından secilmesi gerektiği tabii olup, oğrencileri aynı yontemle secilen fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile Anadolu liseleri arasında oğretmen atamaları yonunden ayrıma gidilerek dava konusu Yonetmelikte her turdeki Anadolu lisesi oğretmenlerine yer verilmemesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? gerekcesiyle yurutulmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Buna gore, anılan 21. madde hukmunun her turdeki Anadolu liseleri oğretmenleri yonunden de uygulanacağı tabiidir.

Bu durumda, fen liseleri oğretmenleri ile sosyal bilimler liseleri oğretmenlerinin kendi icinde ya da bu iki kurum arasında yer değiştirebileceğini duzenleyen Yonetmeliğin dava konusu 21. maddesinin 2. fıkrasında, her turdeki Anadolu Lisesi oğretmenlerine yer verilmemesinde eksik duzenleme nedeniyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? ifadeleri yer almaktadır.