Devlet memurunun hangi şartlar dahilinde ticarete bulaşabileceği, 657 sayılı Kanunun 28. maddesinde tadat edilmiştir. DAHA ONCEKİ DOSYALAR
1- Yabancı dil bilmenin maaşa etkisi nedir?
2- Doğu'da calışan hangi memurların maaşı artar?
3- Amir uygun gorurse, memurun maaşı artabilir mi?
657 SAYILI KANUNUN 28. MADDESİ
Madde 28(Değişik madde: 30/05/1974KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15.05.19751897 S.K./1. md.)
Memurlar Turk Ticaret Kanununa gore (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi muesseselerinde gorev alamaz, ticari mumessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Gorevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları gorevler haric). (Ek cumle: 08/08/2011650 S. KHK./38. md.) Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak uzere ofis, buro, muayenehane ve benzeri yerler acamaz; gercek kişilere, ozel hukuk tuzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf universitelerinde calışamaz.
(Değişik fıkra: 08/08/2011650 S. KHK./38. md.)(*) Memurların uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yonetim, denetim ve disiplin kurulları uyelikleri gorevleri, ozel kanunlarda belirtilen gorevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaclı gonullu calışmalar bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan cocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gun icinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yukumludurler.

ACIKLAMALAR
Oncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. 657 sayılı Kanun memurun sadece tacir veya esnaf olarak faaliyette bulunmasını değil, tacir veya esnaf sayılmasını gerektirecek bir davranışta bulunmasını da yasaklamıştır. Ancak kanunda sayılanlarla birlikte bu kuralın istisnaları bulunmaktadır.
1- Memurlar; uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yonetim ve denetim kurulu uyeliklerinde bulunabilmekte ve bu gorevlerinden dolayı huzur hakkı ucreti alabilmektedir.
2- Hem Danıştay kararları hem de Devlet Personel Başkanlığı goruşlerine gore memurlar anonim ve limited şirketlerde ortak olabilmektedir. Ancak bu halde yonetim gorevinin ustlenilmemesi gerekmektedir. Orneğin memur bir limited şirketin ortağı olabilir ama o şirkette mudur olamaz. Limited şirketi olan memurun, mal varlığı beyannamesindeki sınırları aşması halinde beyan vermeye dikkat etmesi gerekmektedir.