Ankara Mamak'ta bir lisede yaşanan olayda, bir mudur yardımcısı hakkında soruşturma yapılması istemiyle Ankara İl Milli Eğitim mudurluğunce bir eğitim mufettişi gorevlendirilmiştir.
Eğitim mufettişi şikayetci olarak okul mudurunu ve okuldaki diğer tanıkları dinledikten sonra disiplin cezası verilmesi teklifi getirmiştir. Mudur yardımcısı, uyesi olduğu Eğitim Bir Sen avukatı aracılığı ile dava acmıştır.
MEB Disiplin Amirleri Yonetmeliğine gore okuldaki mudur yardımcısı ve oğretmenlerin birinci disiplin amiri okul muduru, ikinci disiplin amiri ilcede ilce milli eğitim muduru, ilde ise il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurudur.
Eğitim mufettişinin teklifi doğrultusunda okul muduru, mudur yardımcısına aylıktan kesme cezası verilmiştir.
İşte burada, taraf olan birisinin disiplin cezası verip veremeyeceği sorunu ortaya cıkmaktadır. Aşağıda yer verilen karardan da goruleceği uzere, taraf olanın ceza vermemesi gerekmektedir. Zira Disiplin Amirleri ve Disiplin Kurulları Hakkında Genel Yonetmeliğin tum hukumleri amirleri hakkaniyet ve eşitliği onplanda tutan bir davranış icinde olmalarını ongormuştur. (Madde 19)
Ayrıca disiplin amirinin yetkilerini ve yukumluklerini belirlemekten kasıt, disiplin cezasının disiplin amirince objektif olarak tayinini sağlamaktır. Mahkeme ayrıca, Anayasa Mahkemesinin disiplin cezalarının niteliğine dair kararlarına atıfta bulunarak ceza verilirken tarafsız olunması ilkesinden hareketle, taraf olanın disiplin cezası vermeyeceğine karar vermiştir.
İŞTE MAHKEME KARARI