Danıştay, kesinleşmeyen dava acılamayacağına karar verdi.
Bir akademik personelin actığı davada surec şoyle gelişti.
1- Oğretim uyesine aylıktan kesme cezası verilmiştir.
2- YOK disiplin yonetmeliğine gore, 7 gun icinde cezaya itiraz edilmemesi halinde ceza kesinleşmektedir. Cezaya itiraz edilmiş ise itiraz makamları 30 gun icinde karar vermektedir.
3- İdari Yargılama Usul Kanununda ise kesin ve yurutulmesi zorunlu olmayan işlemlerde, davanın reddine karar verilebikeceği hukmu yer almaktadır.
4- Oğretim uyesi, 7 gun icinde cezaya itiraz etmiş ancak itiraz makamlarının vereceği kararı beklemeden aylıktan kesme cezasına dava acmıştır.
5- Danıştay 8. Dairesi, kesinleşmeyen disiplin cezasının iptali icin acılan davada, davanın reddine karar vermiştir.
6- YOK disiplin yonetmeliğinde yer alan hukumleirn aynısı 657 sayılı Kanununda yer almaktadır. Bu nedenle, disiplin cezalarına dava acmadan once kesinleşmesi beklenmelidir.
İŞTE DANIŞTAY KARARI
T.C. DANIŞTAY
Sekizinci Daire
Esas No: 2009/9342
Karar No : 2013/769
Anahtar Kelimeler: Oğretim Uyesi, Aylıktan Kesme Cezası, İtiraz, Cezanın Kesinleşmesi, İncelenmeksizin Ret
Ozeti: Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına dava konusu disiplin cezasına yapılan itiraz hakkında henuz bir karar vermediği aşamada kesinleşmemiş olan disiplin cezasının iptali istemiyle acılan davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerektiği hakkında.
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): Gazi Universitesi Rektorluğu
TURK MİLLETİ ADINA
Hukum veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği goruşuldu:
Uyuşmazlık, Gazi Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi Matematik Bolumu oğretim uyesi olarak gorev yapan davacının, 1. derecenin 4. kademesinde olması nedeniyle hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının uygulanmasının mumkun olmadığından 1/4 oranında aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin 30.12.2008 tarih ve 2008/398 sayılı disiplin kurulu kararının iptali isteminden doğmuştur.
2577 sayılı idari Yargılama Usulu Kanunu'nun 14. maddesinin 3. fıkrasının (d) bendinde dava dilekcelerinin, dava konusu işlemin idari davaya konu olabilecek kesin ve yurutulmesi gereken bir işlem olup olmadığı yonunden inceleneceği belirtilmiş; 15. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde de kesin ve yurutulmesi zorunlu olmayan işlemlere karşı acılan davalarda davanın reddine karar verileceği kurala bağlanmıştır.
Yuksekoğretim Kurumları Yonetici, Oğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yonetmeliğinin "İtiraz" başlıklı 47. maddesinde, disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezalarına karşı itirazın bir ust disiplin amirine veya disiplin kurullarına yapılabileceği; "İtiraz Suresi ve Yapılacak İşlem" başlıklı 48. maddesinde, disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezalarına karşı yapılacak itirazlarda surenin, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren 7 gun olduğu, bu sure icinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarının kesinleşeceği, itiraz halinde, itiraz mercilerinin kararı gozden gecirerek verilen cezayı aynen kabul edebilecekleri gibi cezayı hafifletebileceği veya tamamen kaldırabileceği, itiraz mercilerinin itiraz dilekcesi ile karar ve eklerinin, kendilerine intikalinden itibaren 30 gun icinde kararlarını vermek zorunda oldukları, kaldırılan cezaların sicilden silineceği hukmune yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, 30.12.2008 tarih ve 2008/398 sayılı dava konusu işlem ile 1/4 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılan davacının, dava konusu işlemi 12.01.2009 tarihinde tebelluğ ettiği, 13.01.2009 tarihinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına itiraz ettiği, yukarıda yer alan Yonetmelik hukmu uyarınca 30 gunluk cevap suresi gecmeden 22.01.2009 tarihinde bakılan davanın acıldığı, ancak davanın acıldığı tarihten sonra Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı'nın 09.06.2009 tarih ve 016872 sayılı yazısıyla dava konusu disiplin cezasının yetkisiz merci tarafından verildiğinin tespit edildiği gerekcesiyle kaldırıldığı gorulmuştur.
Uyuşmazlık konusu olayda, davacının 30.12.2008 tarihli dava konusu cezaya anılan Yonetmeliğin ongorduğu 7 gunluk surede itiraz ettiği, bununla birlikte itirazının sonucunu beklemeden 22.01.2009 tarihinde bakılan davayı actığı sabittir.
Anılan Yonetmelik hukmune gore, 7 gunluk sure icinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarının kesinleşmiş olması, itiraz edilen disiplin cezalarının ise, ancak itiraz mercilerinin bu konuda verecekleri karar veya suresi icerisinde itiraz hakkında karar vermemeleri uzerine kesinleşecek olması ve cezanın kesinleşmesi halinde dava konusu yapılabilecek olması karşısında, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı'nın dava konusu disiplin cezasına yapılan itiraz hakkında henuz bir karar vermediği aşamada kesinleşmemiş olan disiplin cezasının iptali istemiyle acılan davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet gorulmemiştir.
Acıklanan nedenlerle, Ankara 11. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek uzere dosyanın anılan Mahkemeye gonderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gun icerisinde kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere, 08/02/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.