Hizmetini dolduran ancak yaşını kamu dışında beklemek isteyen memur, emeklilik icin kuruma ayrılış dilekcesi verdiğinde, emeklilik tazminatını alabilir mi? 657 ye tabi devlet memuruydum 08.11.2014 itibariyle emekliliğe hak kazandım 04.10.2015 tarihinde maaşa bağlanmak uzere kendi isteğimle geri cekildim, emekli olan memurlara odenen (1040 TL) harcırahımı calıştığım kurum, harcırahımı şimdi vermeyip, emekli maaşına bağlandığım tarihte vereceklerini bildirdiler, bu uygulama doğrumu dur? Yoksa maaşa bağlanma tarihimi beklemeden harcırahımı alabilirmiyim?Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkurler
Emeklilik koşullarını tamamlayarak yaşı beklemek icin gorevinden ayrılmış Memur Emekli Harcırahını alabilir mi? Konusunu sorunuz ozelinde acıklamaktayız.
Emekli olan devlet memurlarının harcırah konusu 375 ve 631 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamelerde bulunmaktadır.
Kararname Metinleri;
375 sayılı Kanun Hukmunde Kararname;
" Madde 1
D) (Ek: 31/7/2003-4969/2 md.) (A) bendi kapsamına giren personel ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işci olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan odeme hukumleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak uzere gorevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sozleşmesi feshedilen veya hizmet surelerinin bitiminde ayrılan sozleşmeli subay, sozleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sozleşmeli erbaş ve erler ile terhis olan yedek subaylara ve bunlardan gorevde iken olenlerin kanuni mirascılarına damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarında tazminat odenir. "

631 sayılı Kanun Hukmunde Kararname
"Madde 14/A- 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamı dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında;
... c) Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunan, haklarında toptan odeme hukumleri uygulanan veya emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra vazifelerine son verilen personele, bu nedenlere bağlı olarak harcırah odenmez; bunlara ilgili mevzuatında ongorulmesi kaydıyla damga vergisi haric hicbir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere tazminat odenebilir."

Maddelerin Yorumu;
- Emekliliğini isteyenler,
Emekliye sevk olunanlar,
Toptan odeme hukumleri uygulananlar,
Emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak uzere gorevlerine son verilenler,
Kendi kusurları olmaksızın sozleşmesi feshedilen veya hizmet surelerinin bitiminde ayrılan TSK. Mensupları,
Belirtilmiş olanlardan gorev sırasında olenlerin kanuni mirascıları,
Tazminat adı altında Harcırah alabiliyorlar.
Bu bağlamda değerlendirmemiz;

- Hizmet yılını doldurmuş olan, ancak yaşını doldurmayan memurlara, gorevlerinden ayrılmış olsalar bile tazminat (harcırah) odenmez.
- Bu durumda olanlar ancak, hizmet + yaş = emeklilik şartını sağladıklarında tazminat ( harcırah) alabilirler.
Yani, kurumun uygulaması doğrudur.