Anayasa Mahkemesi, emekli maaş ve ikramiyelerindeki yanlışlık durumunda, geriye doğru 5 yıl icin borc cıkarılmasında, hukuka aykırılık gormedi.
1965 yılında goreve başlayan bir oğretmen, 7/2'deyken 1978 yılında. 2. dereceli Bakanlık mufettiş kadrosuna atanmıştır. Kişi bu gorevi yuruturken 1980 yılında bu kez 5. dereceli bir oğretmen kadrosuna atanmış ve 1983 yılında da, 3600 ek gosterge uzerinden emekli edilmiştir. 17 yıl boyunca 3600 ek gostergeye gore maaş alan oğretmene, yanlış ek gostergeye gore maaş ve ikramiye odemesi yapıldığı icin, emekli maaşı 3000 ek gostergeye gore yeniden duzenlenmiştir. Ayrıca oğretmene geriye doğru 5 yıl icin borc cıkarılmıştır.
Oğretmen, Danıştay'ın İBK kararı uyarınca, idari istikrar ilkesi gereğince en fazla geriye doğru 60 gun icin borc cıkarılabileceği iddiasında bulunmuştur.
Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, Danıştay 1978 tarihli İctihadı Birleştirme Kurulu kararının bu olayda uygulanamayacağını belirtmiştir. Zira, Emekli Sandığı Kanunun mulga 121. maddesinde, hatalı işlemlerin, duzeltildiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıllık sure icin tahsil edilebileceği yonunde hukum bulunmaktadır. Benzer bir hukum 5510 sayılı Kanunun 96. maddesinde de yer almaktadır.
AYM, kanunlarındaki acık hukum dururken, Danıştay ictihadının esas alınmayacağı karar vermiş ve bireysel başvurudaki hak ihlali talebini reddetmiştir.
Anayasa Mahkemesinin kararı icin tıklayın.