Gorevde yukselme sozlu sınavına giren aday lisansustu oğrenime ama sınav kurulu uyeleri lisans oğrenime sahipse, sorun olur mu?
SORU: Kurumum tarafından şube muduru kadrosu icin duzenlenen gorevde yukselme sınavına girdim. Yuksek lisans mezunuyum ve doktora oğrenimim devam ediyor. Sınav kurulundaki 5 uyeden sadece 2'si yuksek lisans mezunu. Bu durumda sınav kurulu mevzuata uygun mu oluşturulmuş?
CEVAP: Gorevde Yukselme Genel Yonetmeliğinin 15 inci maddesinde, "Kurumlarca yaptırılacak sınavlara ilişkin gorevde yukselme işlemlerini yurutmek uzere beş kişiden oluşan sınav kurulu veya kurulları teşkil edilir. Sınav kurulu veya kurulları, atamaya yetkili amir veya gorevlendireceği kişinin başkanlığında, atamaya yetkili amirce belirlenecek personel birimi temsilcisi veya temsilcileri ile diğer uyelerden teşekkul eder. İhtiyac duyulması halinde kurum dışından kamu gorevlileri arasından kurullara uye veya uyeler gorevlendirilebilir. Sınav kurulunu teşkil eden uyeler gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla daha duşuk seviyede olamazlar." hukmu vardır.
Yuksek lisans ve doktora oğreniminin lisans oğreniminden daha ust bir oğrenim olduğuna şuphe yoktur. Nitekim, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 3'uncu maddesinde yuksek lisans, "Bir lisans oğretimine dayalı, eğitimoğretim ve araştırmanın sonuclarını ortaya koymayı amaclayan bir yuksekoğretim"; doktora ise, "Lisansa dayalı en az altı veya yuksek lisans veya eczacılık veya fen fakultesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından duzenlenen esaslara gore bir laboratuar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dort yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuclarını ortaya koymayı amaclayan bir yuksekoğretim" olarak tanımlanmış ve da bu iki oğrenim "lisans ustu oğrenim" olarak nitelendirilmiştir.
Genel Yonetmelikteki bu hukmun asıl amacının, iki yıllık yuksekoğrenim mezunu olan sınav kurulu uyelerinin, fakulte mezunu personelin sınavında değerlendirici olmasının onune gecmek olduğu acıktır.
Yine de, yuksek lisans veya doktora mezunu olan personelin, lisans mezunu olan sınav kurulu uyelerince değerlendirilmesi hukuki acıdan sorun ortaya cıkarabilecektir.
Nitekim pek cok kurum boyle bir sorunla karşılaşmamak icin kendi kurumsal yonetmeliklerinde bu maddeyi şu şekilde duzeltmektedir: "Sınav kurulunu teşkil eden uyeler gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, lisans ustu oğrenim haric oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla daha duşuk seviyede olamazlar."
Boyle bir duzenlemeye yer vermeyen kurumlar acısından sorun halen devam etmektedir.