İşci olarak calıştığı donemde primleri tavandan yatan kişi, memur olduğunda emekli maaşı ve ikramiyesi artmaz SORU: Ben 657 tabi memur olarak gorev yapmaktayım. Memuriyet başlangıcım 1985 yılı ocak ayı.. Memuriyetten kendi isteğimle 1989 ocak ayında ayrıldım. Memuriyet tekrar geri donuşum 2004 yılı ekim ayıdır. 1989-2004 yılı arası 13 yıl ssk'ya tabi kamu kurumunda gorev yaptım. ssk lı calıştığım donemde primlerim tavandan odendi. hizmet birleştirmesi yaptım. ssk'ya tavandan odenen primlerimin emekli olduğumda emekli maaşıma her hangi bir etkisi olabilirmi. saygılarımla.
CEVAP: Sigortalı olarak calışılan donemde primlerin tavandan yatırılması memur emekli maaşını artırır mı? Sorunuz ozelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.
1- Memur emekliliğinde sigortalı surelerin dikkate alındığı durumlar;
- Ozel veya Resmi sigortalı hizmetleri olanların memur olarak emekli olduklarında emeklilik icin gereken hizmet suresinin tamamlanmasını sağlar.
- Ozel veya Resmi sigortalı hizmetler memur olarak emekli olmak icin yaş grubunu daha onceye almasını sağlar.
- Sigortalı hizmetler memurların intibak işlemlerinde, yani emekli keseneğine esas aylık derece ve kademeleri ile meslekleri ile ilgili sureler ise veya aylık derecesini etkileyecek sureler ise Kazanılmış Hak Aylık Derece ve kademelerinde sayılır.
2- Memur emekliliğinde sigortalı surelerin dikkate alınmadığı durumlar;
- Kamu işyerinde gecen kıdem tazminatı tutarı alınmayan sigortalı sureler emekli ikramiyesinden sayılır. Ancak emekli ikramiyesinden sayılması icin 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hukmundeki kuralların bulunması gerekiyor.
- Ozel sigortalı sureler emekli ikramiyesinde sayılmaz.
- Ozel veya resmi işyerlerinde tavandan yatırılmış olan primler memur emekli aylık, emekli ikramiye hesaplarında uygulanmaz.
3- Tavandan yatırılmış Sigorta Primlerinin memur aylığına uygulanmama nedeni:
İşci olanla, memur olan icin aylık bağlanış sistemi farklıdır. İşciler icin primlerin toplamı uzerinden aylık sistemi uygulanırken, memur icin aylık sisteminde derece-kademe, memur maaş katsayısı, kıdem aylığı, taban aylığı, gosterge ek gosterge rakamı gibi kalemler esas alınmaktadır. İşci icin SSK Kanunu; Memur icin de Emekli Sandığı Kanunu uygulandığından farklılık olmaktadır. Memur icin emekli aylık ve emekli ikramiye nasıl hesaplanır konusunu acıkladığımız yazımızda bu durum belirtilmiştir. http://www.memurlar.net/haber/147064/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
2008 Ekim ayından sonra memurluk hizmetine ilk kez başlamış olanlar icin bu sistem uygulanmaz. Bu memurlar icin de aynı işcilerdeki aylık bağlanış sistemi uygulanır. Yani emekli olacakları zaman memurluk hizmeti icerisinde Sosyal Guvenlik Kurumuna gonderilen primler uzerinden aylık bağlanacaktır.