Askere gitmek icin gorevinden ayrılan sozleşmeli personel, oturduğu sıra tahsisli lojmanı boşaltmalı mı? Soru: Merhaba, KYK'da sozleşmeli personel olarak calışmaktayım ve şu an kurum lojmanında kalıyorum. Ağustos ayında askere gitmeyi duşunuyorum ve bu durumda lojman hakkım da tıpkı iş hakkım gibi saklı kalır mı bilmek istiyorum, kurum lojman yonetmeliğinde bu konuda bilgi yok cunku soz konusu yonetmelik hazırlanırken kurum sozleşmeli personel calıştırmıyordu. Askere gidersem lojmanda kalmam benim icin cok onemli beni aydınlatırsanız sevinirim, saygılarımla.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin son fıkrasında "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik suresince gorev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar." hukmu bulunmaktadır. Anılan hukumden anlaşıldığı uzere askere giden devlet memurlarının kadroları ile bağları devam etmektedir.
Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların "Yeniden Hizmete Alınma" başlıklı Ek 1 inci maddesinde; "Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sozleşmesi feshedilen sozleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır." hukmune yer verilmiştir. Soz konusu hukum, yukarıda zikredilen 657 sayılı Kanun hukmu ile benzer nitelikte olup askere giden sozleşmeli personelin pozisyonunun da korunacağı acıktır.
Kamu Konutları Yonetmeliğinin "Sıra Tahsisli Konutların Tahsis Şekli" başlıklı 9 uncu maddesinde "Sıra tahsisli konutlar, Yonetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveli esas alınarak konut dağıtım komisyonunca hak sahiplerine tahsis edilir." hukmu,
20 nci maddesinde; "Ozel, gorev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan gorev veya hizmetin devamı suresince oturulabilir.
Sıra tahsisli konutlarda ise oturma suresi beş yıldır." hukmu,
"Konuttan Cıkma" başlıklı 33 uncu maddesinde "Bu Yonetmelik kapsamına giren;
...b) Sıra tahsisli konutlarda oturanlar, beş yıllık oturma suresinin bitiminden onbeş gun veya yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler ise cıkması icin ilgili idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay icinde; emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işci sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay icinde,
...Konutları boşaltmak ve anahtarlarını, yetkili birime vermek zorundadır." hukmundedir.
Yukarıda zikredilen Yonetmelik hukumlerinden; kamu konutlarında hak sahibi olmak icin bulunan memur kadrosunun, sozleşmeli pozisyonun veya işcilik sıfatının esas olduğu, kadronun, pozisyonun veya sıfatın kalkmadığı ve korunduğu surece kamu konutundan faydalanma hakkının devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, askere giden sozleşmeli personelin pozisyonunun saklı tutulması nedeniyle memurlar da olduğu gibi kamu konutundan faydalanma hakkının devam ettiği ve oturmakta olduğu lojmanı boşaltmasına gerek bulunmadığı değerlendirilmektedir.