ati aman aman dedirti

keşfettim ati driverlarnı nasıl yuklenir.
ilk başa solim ekran kartım ati radeon 9550 256mb 128 bit sapphre sistemim ise
RH Fedora core 4
adım 1
ati driverlarını siteminize gore
https://support.ati.com/ics/support/...e&folderID=300 burdan 32 bit yada 64 bit gore secin ve 50mb ustu .run dosyasını indirin
masaustune kaydedin (mesla)sonra konsola xserveri mutlaka kapatın
init 3 (bu xsever kapatır)
yazın mutlaka sisteme root olarak girmelisiniz.
daha sonra ati suruculerinin oldu yere gelin
cd Desktop (mesela)
sh ati-driver-installer-8.20.8-x86_64.run (indirdiğiniz dosyanın adı)
yazın entera basın
ve suruculeri default olarak kurun.
bitti
mi?
bitmedi...

adım 2
bu şekile tanımıyor hatta x sever bazen acılmıyor ve sisteme format atmak zorunda kalırısınız cunku ekran kartı tamamen devreden cıkabilir başma defalarca geldi

suse sayfalarında dolaşırken iki ay sonra şunu komutu buldum
fglrxconfig
bunu yazıp cıkan soruları doğru cevaplandırınız
genelde zaten sizin default seceneklerde yani kullandığınız 4 tane dikkat etmeniz gereken yer var
1 fareniz turu bağlantı noktası
2 klavyeniz turu dili ( cunku turkce kavye yok english secin)
3 ekran cozunurğunu soracak size aca bileceği cozunurlukleri gosterecek default olan ekran cozurnu istediğiniz ekran cozunurluğu olmaya bilir bende 1280x1024 tu değiştirip 1024x768 yaptım aksi halde cok derin bir masa ustuyle karşılaşabilirsiniz
(4 enson)
sorular bitince size "xorg icine yazimmi" ingilizce olarak tabi diye soracak y yapıp yes leyin
sistemi yeniden başlatın.
eğer x server başlamazsa konut satır ile karşılaşırsanız root olarak sisteme girin
init 5 yada startx yazın
xsever başlayacaktır suruculer tanınacaktır
ve
4 gnome ayarlarınımı yoksa xserver ayarlarınımı kullanim diye sorarsa gnome mu scin aksi hallerde klavyeniz inglizce olur ve istem her başladığında ing. klavye ile başlar başıma geldi.
bitti......
"birde atiradeon kartların suruculerini yum ile sole yukleye bilirisiniz hem boyutu kucuk kolay iner hem az yer kaplıyor ben iki surucu arasında bir fark goremedim fark varsa bana soleyin hangisi iyi ise onu kullanalım
kesinlikle xserverı kapatın
root olarak sisteme girin
yum install ati-fglrx
yazın yum depolarla bağlantı kurup suruculeri indirmeye başlayacaktır ve kuracak.
bundan sonrası yukardaki adım 2 deki gibi
unuttuğum birşey yoktur umarım bu benim bizzat yaşadığım bir sorundu cozduğum zaman cok mutlu oldumuştum sizede eminim yardımcı olacaktır yalnız SANIRIM (daha hic oyunda denemedim) openGL desteğini tam sağlayamadım bunuda bilen varsa burada anlatsın.
ben red hat FC4 de denemem rağmen butun linuxlerde bu yoldur bence

kolay gelsin

not: dalga yapamadım another kızıyor