Rehber Oğretmenlik Kursu 2017 Yılı 1.Donem Başvuru Tablosu T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Ozel Oğretim Kurumlan Genel Mudurluğu
Sayı : 10058203-774.01-E. 14194777 15.12.2016
Konu :Rehberlik Kursu
VALİLİĞİNE
( İl Milli Eğitim Mudurluğu )
İlgi : a) Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunun 07/12/2016 tarihli ve 43501582-774.01-E.13803524 sayılı Makam Onayı, b) 20/02/2014 tarih ve 9 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kararı.
Rehber oğretmen gorevlendirme zorunluluğu bulunan ozel okullar ile ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde gorevlendirilecek yeterli sayıda rehber oğretmen temininde gucluklerle karşılaşılmaktadır. İlgi (b) Karar kapsamında ihtiyacın oncelikle bu alanlara kaynak gosterilen yuksekoğretim programlarınca karşılanması gerekmektedir. İhtiyacın bu şekilde karşılanamaması halinde "Ozel alan kredisinden az olmamak şartıyla" duzenlenecek olan kursta, belge almaya hak kazanan adaylar istihdam edilecektir. Bu doğrultuda Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunun ilgi (a) Makam Onayı gereği başvunı şartlarını taşıyan adaylar icin EK-1'deki tabloda belirtilen yer ve tarihlerde "Rehberlik Kursu" duzenlenecektir. Bu hususun, ilinizde faaliyet gosteren ozel okullar ile ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine duyurulması ve kurs başvurularında aşağıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir:
1) Kurslara;
a) Felsefe Grubu Oğretmenliği mezunları,
b) Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı belgesi bulunan Felsefe Bolumu (En az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji aldığını belgelendirenler) ve Sosyoloji Bolumu (En az 16 kredi Felsefe, en az 16 kredi Psikoloji, 8 kredi Mantık aldığını belgelendirenler) mezunları,
c) Eğitim Fakultelerinin; Eğitim Programları ve Oğretimi, Eğitim Yoneticiliği ve Denetciliği, Eğitimde Olcme ve Değerlendirme, Eğitim Yonetimi Teftişi ve Planlaması ile Halk Eğitimi bolumu/anabilim dalları lisans mezunu olup ozel okullar ile ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde halen gorev alan oğretmenler katılabilecektir.
2) Yukarıda belirtilen yuksekoğretim programları mezunlarından bu kurumlara teklifi yapılan isteklilerin, soz konusu alanda Ozel Oğretim Kuramları Modulu Hizmetici Eğitim İşlemlerinden başvurusu yapıldıktan sonra 19/12/2016-22/12/2016 tarihleri arasında gorevlendirmelerinin yapılması gerekmekte olup, gorevlendirmesi yapılanların gorevlendirme onaylarına "Ozel alan kredisinden az olmamak uzere Bakanlıkca duzenlenecek hizmetici eğitim kursuna katılması kaydıyla" şeklinde şerh duşulecektir.
3) Rehber oğretmen olarak atananlardan "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" alanında yuksek lisans yapanlar hizmet ici eğitimden faydalandırılmayacağından, gorevlendirme onaylarına bu yonde herhangi bir şerh duşulmeyecektir.
4) Birinci maddede belirtilen yuksekoğretim bolumu mezunlarından halen ozel okullarda/ozel oğretim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerin başvurularının, 6 ve 7. maddeye gore yapılması halinde, gorevden istifa onayı alınmaksızın hizmetici eğitim kursuna devam etmeleri sağlanacaktır. Kurs sonunda başarılı olmaları halinde ise yeni gorev onayları verilecektir. 5) Eğitim gorevlilerinin, eğitim ve diğer giderleri Bakanlığımızca, kursiyerlerin kurs merkezindeki salon, yemek, barınma ve her turlu giderleri ise kendileri tarafından karşılanacaktır.
6) Kurumlar, bilgi girişleri icin "Ozel Oğretim Kuramları Modulu" altında bulunan ve sadece ozel oğretim kuramlarının kullanımına acık olan "Hizmetici Eğitim İşlemleri" ekranını kullanarak EK-l'deki tabloda yer alan Rehberlik Kurslarından birini secerek 19.12.2016 tahinde 11:00-14:00 saatleri arasında başvuru yapacaklardır. Başvuru 1 (bir) kursiyerle sınırlıdır. Ancak; Kontenjanların dolmaması halinde aynı tarihde 14:30-23:59 saatleri arasında tum kurumlar ikinci bir kursiyer başvurusunda bulunabileceklerdir.
7) Kurumlar, kursiyer icin "Ozel Oğretim Kurumlan Modulu"nde Hizmetici Eğitim İşlemlerinden başvura işlemini onayladıktan sonra aynı sayfada yer alan Hizmetici Eğitim Başvuru Formu raporunu alarak kursiyerin diploma, nufus cuzdanı, tezli veya tezsiz yuksek lisans diplomaları, pedagojik formasyon belgesi, Felsefe Bolumu ve Sosyoloji Bolumu mezunları icin yukarıda belirtilen şartları taşıdıklarına dair alan kredi durumlarını gosterir belge ile gorevlendirme onaylarını ("ozel alan kredisinden az olmamak uzere Bakanlıkca duzenlenecek hizmet ici eğitim kursuna katılması kaydıyla" şeklinde şerh duşulmuş olacak) ve varsa milli eğitim mudurluğunce istenen diğer belgeleri EK-l'de belirtilen tarihe kadar bulundukları İl Milli Eğitim Mudurluklerine teslim edeceklerdir.
8) Belgeler İl Milli Eğitim Mudurluklerinin ozel oğretim kuramlarının iş ve işlemlerinden sorumlu mudur yardımcısı başkanlığında, ozel oğretim kuramlarından sorumlu bir şube muduru ve şeften oluşturulacak toplam 3 kişilik komisyon tarafından incelenerek, en gec 23/12/2016 tarihi mesai bitimine kadar uygun gorulenler MEBBİS Ozel Oğretim Kurumlan Modulu altında bulunan Hizmet İci Eğitim Onay İşlemleri, İl Aday Başvuru Onay İşlemleri bolumunden onaylanacak, uygun gorulmeyenler ise reddedilerek acıklamalar bolumunde gerekcesi ile belirtilecektir. (Başvuru evrakları ve Başvura Listeleri, İl Milli Eğitim Mudurluklerince muhafaza edilecek, Bakanlığa gonderilmeyecektir.)
9) Belgeleri eksik olan veya yukarıda belirtilen alanlara ait diploması bulunmayan kursiyerlerin evrakları işleme alınmayacaktır.
10) Kurs şartlarını taşımamasına rağmen başvuruları kabul edilen kursiyerlerin tespiti halinde, kursa başlamış olsalar bile başvuruları iptal edilecek, soz konusu iş ve işlemleri yuruten kurum mudurleri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.
Kemal ŞAMLIOGLU
Bakan a. Genel Mudur V.
Ek: Faaliyet Tablosu (1 sayfa)