Bugunlerde bir cok İlde oğretmenlerin norm fazlası atamaları yapılmaktadır. Ozur durumu ve Norm atamasıyla ilgili 2 soruyu cevaplıyoruz.
Bugunlerde bir cok İlde oğretmenlerin norm fazlası atamaları yapılmaktadır. Aynı zamanda Ocak ayı mazeret tayinlerine ilişkin surec de bakanlıkca başlatılmıştır. Tıklayınız.
Bugunlerde oğretmenlerden en cok gelen iki soruyu ele almak istiyoruz:
Soru 1: Adaylığı kaldırılmış kadrolu oğretmenim. Birkac ay once gorev yerimi isteğimle değiştirdim. Mazerete bağlı atamalarda eş durumuna başvurabilmem icin bir yılın gecmesini beklemek zorunda mıyım?
Cevap 1: Kadrolu oğretmenler de Mazerete bağlı atamalarda başvuru yapabilmek icin sure şartı bulunmamaktadır.
Bir yıllık şart ilk atama ya da herhangi bir nedenle oğretmenliğe yeni/yeniden başlayanlara vardır.
Orneğin:
- Daha once oğretmenlik yapmıştınız ve ayrıldınız yeniden başladınız bu durumda atandığınız yerde bir yıl calışma şartı var.
- Aynı şekilde ilk atama yoluyla atandınız bu durumda da bir yıl şartı vardır.

- Kadrolu oğretmensiniz iller arası atamada Ekim 2016'da yer değiştirdiniz ve sonra evlendiniz. Eşinizin yanına gitmek icin bir yıl beklemenize gerek yok.
Soru 2: Norm fazlası atamalarında bir tercih yaptım ve atandım. Haziran 2017'de il ici tayin isteyebilir miyim?
Cevap 2: Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği Madde-52, 4.fıkra
"(4) Gorev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen oğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde calışılması gereken surenin hesabında, daha onceki eğitim kurumlarında veya ilde gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir."
Eğer norm fazlası ya da soruşturma gereği gorev yeriniz değişti ise il ici tayin istemek icin 3 yıl beklemenize gerek yok. Ayrıldığınız okul ile şu anda bulunduğunuz okuldaki surenizin toplamı 3 yılı buluyorsa il ici yer değiştirme isteyebileceksiniz.

Fakat yonetmelik madde-50, fıkra 2:
"(2) Sağlık durumu haric olmak uzere, haklarında yapılan adli ve idari soruşturma sonucunda gorev yerleri; il dışına değiştirilenler daha once gorev yaptıkları il'e, il icinde değiştirilenler daha once gorev yaptıkları ilceye, ilce icinde değiştirilenler ise daha once gorev yaptıkları eğitim kurumuna aradan uc yıl gecmeden atanma isteğinde bulunamaz."
Hukmu var. Yani soruşturma gereği yeriniz değişti ise bu maddeye tabi olursunuz. Soruşturmada teklif aynı ilce icinde gorev yeriniz değişsin şeklinde ise eski okulunuza, il icinde (ilce dışına) değişsin ise aynı ilceye 3 yıl tayin isteyemezsiniz. Diğer kurumlara isteyebilirsiniz. Sağlık ozrunde bu şart da yok.
Maksut BALMUK