(NOT BİR BAŞKA FORUMA BİR SORUN VESİLESİYLE YAZMIŞTIM BU KONUYU. SİZLERLE DE PAYLAŞAYIM DEDİM
hepimiz ozgur yazılımın yaygınlaşması icin linuxa merak saldık ve bunu kullanmak icin caba gosteriyoruz. unutmayın ki dunyada biligsayar kullanımının yaygınlaşmasında windows 95'in piyasaya cıkmasının gozardı edilemiyecek bir katkısı var. insanlar ms-dos uzerine kod yazmaktansa herşeyi grafik bir arayuz altında fare tıklamaları ile yapma fikrini cok sevdiler. yeni windows surumleri de bunu pekiştirdi. forumlardan gorduğum kdarıyla insanlar ilk olarak bunu arıyorlar. bu yuzden linux yaygınlaşmak istiyorsa oncelikle bunu hedeflemeli. insanlar kodlarla karmaşık ayarlarla uğraşmak istemiyorlar. bir programı rahatlıkla kurmak istiyorlar. oysa ki mesela ben tar.gz uzantılı bir tane program kurmayı beceremedim (belki bu benim beceriksizliğim. gerci bir bilgisayar kurdu değilim ama yine de uzun yıllardır bilgisayar kullanıyorum ve meraklı bir kullanıcıyım). cevremde bir cok arkdaşım linux kurup "yok arkadaş bununla uğraşılmaz en iyisi windows" deyip geri donduler. bu beni uzuyor. kapitalizme mahkum olmak gercekten uzucu. ben bilgisayarlarımdan bir tanesine suse kurdum. bu benim ilk linux denemem ve turkce klavye kullanabilemk icin bile her sistem acılışında gidip bir kez yast'ı ziyaret etmem gerekiyor. bunların olmaması lazım diye duşunuyorum. cunku istiyorum ki insanlar ilk kez bilgisayar aldıklarında uzerinde linux yuklu alabilsinler ve bunu hicbir sorun yaşamadan kullanabilsinler. linux kullanmak yalnızca kod yazmayı bilen forumlarda gezinen, belgeleri takip eden, bununla ilgili kalın kitaplar okuyabilen kullanıcıların harcı olmasın isitiyorum. sonucta bu tarz kullanıcıları tatmin edebilecek bir linux yaratmak da mumkun. işte linuxun cok buyuk bir guzelliği ama yalnızca bu kesime hitao eden bir guzellik. linux yaygınlaşmak ve microsoft tekelini lırmak istiyorsa herşeyden once bu tarz kullanıcılardan kat be kat fazla olan ilk kullanıcıları ve ortalama zekaya sahip kitleyi hedeflemeli. şunu da belirteyim bu serzenişlerim linuxdan vazgececeğim anlamına gelmiyor. sadece bazı şeylerin daha iyi olmasını istediğim icindir. klavye ve program yukleme olayı bunun sadece bir orneği. mesela linux (SuSE) onerdiğim insanların bana ilk sordukları sorulardan birisi office kullanabilecek miyim oluyor. e herkesde olduğu gibi ben de "tabi ki icinde tumuyle ucretsiz gelen openoffice var diyorum ve ms office'de yaptığın herşeyi bununla da yapabilirsin" diyorum. ama kullanıcı bir bakıyor ki en cok kullanılan ozellik olan imla denetimini kullanamıyor. ben araştırma yaptıktan sonra bu ozelliği kullanabilmek icin zemberek yuklemem gerektiğini oğrendim. oldukca basit bir işlem ama neden yukler yuklemez bu ozellik cıkmasın ki. herkes araştırmayı sevmiyor. herşey hazır olsun istiyor. hele ki bizim insanımız. tabi diyeceksiniz ki araştırmadan incelemeden linux olmaz. mutlaka oyledir ama ticari rakip bunu sağlarken linux cevresinin bunu gozardı etmesi ekstrem bir ojinallik (bazılarının hoşuna giden bir orjinallik) ve başkalarının ekmeğine yağ suren bir durum olur. bilmem yanılıyor muyum? linuxun yaygınlaşması icin bu konuda herkese gorev duşuyor diye duşunuyorum. ben daha bir ay bile olmadı linux kullanmaya başlayalı ve herkese oneriyorum ama alnım acık onerebilmek istiyorum
biraz konudan saptım biliyorum ama bunları biraz da ilk kez SuSE kullanmaya başlayan bir aceminin ilk izlenimleri olarak duşunebilirsiniz. ayrıca asla ve asla tartışma yaratmak icin bunları soylemedim. lutfen yanlış anlaşılmasın.
bol ve "sorunsuz" linuxlu gunler diyorum...
son bir not: linux sevgisi bana bu haliyle vosvos sevgisini hatırlatıyor. bir vosvos tutkunuyum. vosvos onerdiğim herkes "eski o araba saniyeden cıkmazsın diyor". evet sanayiden cıkmıyoruz belki ama biz vosvos ruhunu cok seviyoruz. ama insanlar sanayiye gitmemek icin gidip yeni araba alıyorlar. yani insanlar uğraşmak istemiyorlar Wink[/COLOR][/COLOR]