Ubuntu 10.04 Lucid Lynx surumu kullanıcıları aşağıdaki adresten uygulamayı indirip kurulum yapabilirler. Ardından anlatımın 5. adımına gecilebilir.
http://sourceforge.net/projects/rema...l.deb/download


Merhabalar arkadaşlar...

Birkac gundur uzerinde araştırmalar yaptığım, forumumuzda kapsamlı anlatımı bulunan ancak, biz acemiler icin biraz daha kolaya kacan bir yol olan Remastersys kullanarak sistem yedeğinin nasıl alındığını adım adım anlatmaya calışacağım. Umarım işinize yarar.

1. Uygulamalar > Donatılar > Ucbirim yolundan ucbirimi acıp aşağıdaki komutu girip, enter'a basıyoruz:

Kod:
sudo gedit /etc/apt/sources.list


Bu komutla kaynak listesi dosyamızı (sources.list) acmış olduk. Şimdi:

2. Kod:
# Remastersys
Kod:
deb http://www.geekconnection.org/remastersys/repository karmic


Satırlarını acmış olduğumuz kaynak listesi dosyamızın (sources.list) en sonuna ekleyip, kaydedip (ctrl + s) kapatıyoruz.

3. Yine Uygulamalar > Donatılar > Ucbirim yolundan ucbirimi acıp aşağıdaki komutu girip, enter'a basıyoruz:

Kod:
sudo aptitude update


Bu komutla, sistemimizi guncelleyip, kaynak listesi dosyamıza (sources.list) yeni eklediğimiz depo adresini de tanıtmış olduk.

4. Sistem > Yonetim > Synaptic Paket Yoneticisi yolunu izleyip, Synaptic Paket Yoneticisi ile Remastersys uygulamasını aratıp sistemimize kuruyoruz.

Kurulumdan sonra program Sistem > Yonetim altına Remastersys Backup adında bir başlatıcı ekleyecek, ancak başlatıcı ile işimiz olmayacak.

5. Geldik sistemimizin yedeğini almaya:

Uygulamlar > Donatılar > Ucbirim yolundan ucbirimi acıp aşağıdaki komutu girerek enter'a basıyoruz:

Kod:
sudo remastersys backup


Bu girdiğimiz komutla program sistem yedeğini oluşturmaya başlıyor. Aslını isterseniz bu anlatımı ekran goruntulu hazırlamak istemiştim ancak * her şey o kadar hızlı oldu ki, ekran goruntulerini alamadım, kusura bakmayın. Zaten Ucbirim'de programın o an icin hangi dosyaların yedeğini aldığı liste halinde ve oranları ile birlikte goruluyor. Yaklaşık 10 dakika gibi bir zamanda yedek alınmış oluyor.

6. Program otomatik olarak /home/remastersys/remastersys dizini icinde .iso uzantılı DVD kalıbını oluşturmuş oluyor. Eğer siz başka bir isim vermezseniz kalıba varsayılan olarak: custombackup.iso ismini veriyor.

7. Kullandığım sistemin yedeği 2.1 GB boyutunda oldu. Bize kalansa, Brasero, K3b * ya da tercih ettiğiniz başka bir CD/DVD yazıcı programla bu kalıbı DVD'ye yazdırmak.

Notlar:

1. En başta Ubuntu guncellemelerini kontrol etmeniz. Yayınlanmış guncellemeler varsa yukleyerek sistem yedeğini almanız elinizde guncel bir yedek olması bakımından daha iyi.

2. Remastersys ile oluşturduğumuz yedeği hem yukleme hem de LIVE CD (Canlı -calışan- CD) olarak kullanmamız mumkun. DVD'yi CD-ROM'a takıp, PC'yi BIOS'a girip CD'den başlattığınızda acılan ekranda ceşitli secenekler mevcut. Kurulum yapmak * ya da LIVE CD (Canlı -calışan- CD) olarak kullanıp sisteminizi acmak size kalmış.

3. Az once Remastersys ile aldığım yedeği LIVE CD (Canlı -calışan- CD) olarak actığımda gozlemlediğime gore:

- USB ADSL modemimi tanıtmama gerek kalmadı. Otomatik olarak tanıdı ve internete bağlandım.
- Ati ekran kartımı tanımadı. EnvyNG * ya da Envy ile yeniden tanıtmak gerekiyor.
- Mozilla Firefox'ta "sık kullanılanlar"ın dahi yedeği alınmış. Ancak girdiğiniz sitelerdeki kullanıcı adı ve parolaları yeniden girmeniz gerek.
- Sistem saati tabii ki yedeği aldığınız zamanı ve tarihi gostermekte
- Yukarıda saydığım hususlar haricinde komple sistem yedeği kullanımınıza hazır.

Remastersys ile ilgili kaynaklar:

Remastersys ana sayfa
Remastersys Forum
Remastersys Wiki
Remastersys Guide - ubuntuforums
__________________