Milli Eğitim Bakanlığı goruş yazısına binaen artık boş gecen derse girmek uzere gorevlendirilen nobetci oğretmenlere ek ders ucretleri gorev yaptıkları okul/kurum tarafından odenecektir. "Okullarda boş gecen dersler nasıl doldurulur?" başlıklı detaylı dosyamızda; "Boş gecen derslere pedagojik acıdan o dersin branş oğretmenin girmesi gerekmektedir. Bu da boş gecen derslere telafi programı hazırlamakla mumkun olacaktır. Boş gecen dersler sorunu en kısa surede ve pedagojik acıdan cozmenin pratik yolu ise boş gecen derslere okuldaki tum oğretmen ve idarecilerin ucret onayları ful alınarak ders ve ek ders saatlerini dolduramayan uygun branş ve durumdaki yonetici ve oğretmenin o derse girmesi ve dersi işlemesi karşılında ek ders ucreti odenmesi ile cozumlenecektir." acıklamasına yer vermiştik.
Akabinde "Boş derse giren nobetci oğretmene hangi halde ucret odenir?" haberimizde; MEB'in BİMER uzerinden verdiği cevaba gore, nobetci oğretmenin dersi okutması halinde ders ucreti verilmesi, sadece sukuneti sağlamak uzere derste bulunması halinde ise ek ders ucreti verilemeyeceği belirtildiğini haberleştirmiştik.
Ardından Turk Eğitim Sen tarafından; nobetci oğretmenlere boş gecen dersleri doldurma gorevinin verilmemesi; nobetci oğretmenin herhangi bir nedenle boş gecen derse girmesi durumunda bu gorevi karşılığı ucret alabilmesi icin mevzuatta duzenleme yapılması, ucret odenme hususunda farklı uygulamalar yapıldığından, birbirinden farklı uygulamalara sebebiyet verilmemesi ve uygulamada birliğin sağlanması acısından Valiliklere talimat gonderilmesi icin, Milli Eğitim Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulunulmuş Milli Eğitim Bakanlığının cevap vermeyerek zımnen reddedilmesi uzerine sorunun cozumu icin Kamu Denetciliği Kurumu'na (Ombudsman) muracaat edilmişti.
Akabinde, Milli Eğitim Bakanlığı gecikmeli de olsa Turk Eğitim Senin talebini kabul ederek nobetci oğretmenlere ek ders ucreti odenmesi gerektiğini acıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca sendikaya cevaben gonderilen yazıda; "Bu cercevede nobetci oğretmenlerden boş gecen derslere girenlerin, o gunler icin yurutulmesi ongorulmuş olan mufredatı aynı şekilde uygulamaları şartıyla, okuttukları derslerin oncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesi, aylık karşılığı ders gorevinin uzerinde okuttukları derslerin ise soz konusu Kararda belirtilen saat sınırlarını gecmemek uzere ek ders ucreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak nobetci oğretmenlerin, ders okutmaksızın salt oğretmeni olmayan sınıfların sukunetini sağlamak uzere sınıfta bulunmalarının bu kapsamda değerlendirilmesi mumkun bulunmamaktadır." ifadelerine yer vererek nobetci oğretmenlerden boş gecen derse girenlerin ders işlemeleri durumunda ek ders ucretinin odenmesi gerektiğini, ders işlemeksizin sınıfın sukunetinin sağlanması durumunda ise bu ucretin odenemeyeceğini ifade etmiştir.
Hemen belirtelim ki; boş derse giren oğretmenin sınıfta ders mi işlediği, yoksa sınıfın sukuneti mi sağladığının tespiti mumkun olmadığı gibi boyle bir tespitin yapılmak istenmesinin oğretmenlik mesleği acısından kabulu mumkun değildir. Sukuneti sağlamak icin bile olsa gorevi olmadığı halde boş gecen derse girmek uzere gorev verilen oğretmene her şart altında ek ders ucreti odenmelidir. Angarya yasaktır. Hic kimse ucreti odenmeksizin calıştırılamaz.
Milli Eğitim Bakanlığı goruş yazısına binaen artık boş gecen derse girmek uzere gorevlendirilen nobetci oğretmenlere ek ders ucretleri gorev yaptıkları okul/kurum tarafından odenecektir.
İşte o resmi yazı;
Ahmet KANDEMİR