Sozleşmeli oğretmenler, 3 yılın sonunda 2 saatlik bir sınav ile geleceklerine dair karar alınmamasını talep ediyor Sozleşmeli Oğretmenler; 4 yıllık fakulteler, KPSS sınavları(genel kultur, genel yetenek, eğitim bilimleri, oğretmenlik alan bilgisi), mulakat sınavı ve bunları muteakip guvenlik soruşturmalarının yapılması suretiyle detaylı incelemeler neticesinde atanmaktadırlar.
Atandıktan sonra, 1 yıllık surec, adaylık eğitimi ile gecmektedir. Adaylık suresinde; gerekli evraklar ve dosyalar hazırlanmak suretiyle ceşitli seminerler alınmakta, gerek evrak uzerinde gerekse de danışman oğretmen, mudur ve mufettişler tarafından, uygulamalı ve sozlu olarak performansa dayalı değerlendirmelere tabi tutulan aday oğretmenlere 3 ayrı not verilmektedir.
Bu surecin sonunda bir de adaylık kaldırılma sınavın tabi tutulan oğretmenin 100 soruluk bir sınav ile ( telafi ya da butunlemesi dahi olmayan) değerlendirilerek mesleğe devam ettirilmesine veya ilişiğinin kesilmesine karar verilmesi cok ağır bir karardır.
Hepimiz insanız... Kimisi hastalanır o gun sınava hazırlansa bile verim gosteremez; kimisi başka sebeplerden dolayı; ozel veya genel; sınava odaklanamaz; kimisi eğitim oğretim icinde oğrencilerinin ve işinin kendisine vermiş olduğu sorumluluktan oturu gereken hazırlığı yapamayabilir.
Oğretmen, bu şartlarda ciddi bir motivasyon duşukluğu yaşayabilir.
Adaylık kaldırma sınavının sonucundaki yaptırımın, surekli olarak kafaların bir koşesinde yer ediyor olması, oğretmenin kafasının dolu olmasına, oğrencisine gereken odaklanmayı dahi kimi zaman yapamamasına sebep olmaktadır.
2 saatlik bir sınav ile asil olarak atanma/ilişik kesilme kararının verilmesinden ziyade; 1 yıllık geniş bir sureye yayılarak yapılan bir adaylık eğitiminde, oğretmenlere; kanun, mevzuat, eğitim ve oğretimle ilgili ceşitli seminerler verilmek suretiyle ve aday oğretmenin her acıdan disiplini, vatanına ve devletine bağlılığı; sorumluluk ve mesleğe olan aidiyet duygusunu geliştirerek; sınav stresinin de dinmesi ile inanın daha verimli ve etkili bir oğretmen profili ortaya cıkacaktır.
Meslekten ilişik kesilmesi 2 saatlik bir sınav ile değerlendirilmemelidir.
Bu konunun, aynı zamanda kendisi de bir eğitimci olan, her defasında oğretmeninin motivasyonunun yuksek olmasındaki oneme işaret eden ve "Paradigma değişikliği icindeyiz" diyerek değişimin onemine dikkat ceken Bakan Ziya Selcuk tarafından dikkate alınması gerekmektedir.