MEB İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu 4688 sayılı Kanunda yapılan değişiklikten yaklaşık 3 yıl 8 ay sonra daha once yazmış olduğu kendi olumsuz goruşlerine ve DPB olumsuz goruşlerine rağmen 08.12.2015 tarih ve 12617785 sayılı yazıları ile il milli eğitim mudur yardımcılarının kanundaki değişikliğin yururluğe girdiği 11/04/2012 tarihinden itibaren eğitim, oğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gosteren sendikalara uye olabilmeleri mumkun olduğu daha once 11.07.2012 tarih ve 31973 sayılı ve 2012/26 nolu genelgesinin 4. maddesi (c) fıkrasında yapılan acıklamaların dikkate alınmamasını bildirmişti.
Akabinde 04.04.2016 tarih ve 3762892 sayılı yazılarının 1. maddesi (h) bendinde; "İl milli eğitim mudur yardımcılarının sendikalar uye olabilecekleri hususları goz onunde bulundurulacaktır." acıklamasında bulunarak yetkili sendika belirme calışmalarında il milli eğitim mudur yardımcılarının sendika uyesi sayılacakları belirtilmişti.
Fakat MEB İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun 12.07.2001 tarih ve 24460 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanununun "Uygulamanın izlenmesi" başlıklı 42 maddesi b) bendindeki; "Bu Kanunun uygulanmasında; b) Personel konularına ilişkin olarak karşılaşılacak sorunları Maliye Bakanlığı ile Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığının goruşlerini alarak gidermeye Devlet Personel Başkanlığı, Yetkilidir." hukumlerince goruş bildirmeye yetkisi yoktur.
20 Mayıs 2016 tarihinde yaptığımız "İl Milli Eğitim Mudur Yardımcıları sendika uyesi olabilirler mi?" başlıklı haberimizde ayrıntısıyla işlediğimiz Konuya Devlet Personel Başkanlığı eski goruşlerindeki mutalaasını koruyarak;
"Bilindiği uzere , 4688 sayılı kamu gorevlileri sendikaları ve toplu sozleşme kanunun sendika uyesi olamayacaklar başlıklı 15 inci maddesinde,
"Bu Kanuna gore kurulan sendikalara;
e) Bakanlar bakan yardımcıları, bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların başkanları, genel mudurleri, daire balkanları ve bunların yardımcıları, yonelim kurulu Uyeleri, merkez teşkilatlarının denetim birimleri yoneticileri ve kurul başkanları, hukuk muşavirleri, bolge, il ve ilce teşkilatlarının en ust amirleri ile bunlara eşit veya daha ust duzeyde olan kamu gorevlileri, belediye başkanları ve yardımcıları,
Uye olamazlar ve sendika kuramazlar." hukmu yer almaktadır.
Bu kapsamda, Başkanlığımızın 13.01.2010 tarihli ve 562 sayılı yazısı ile Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında ilce mudurune eşil veya daha ust duzeyde olan il mudur yardımcılarının kamu gorevlileri sendikası kurucusu ve uyesi olamayacakları mutalaa edilmiştir." cevabını yenilemiştir. İşte o cevaplar;
Ahmet KANDEMİR