Ozel kurumlarında muhtelif zamanlarda kurumlarda yapılan denetim ve acılış raporlarının incelemesinde bazı konularda eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir. Kurumlarda yapılan denetlemeler ile kurum acılış dosyalarında yer alan inceleme raporlarından Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğune intikal eden aşağıdaki konularla ilgili olarak;
1. Milli eğitim mudurluklerinden gelen ve goruş talebinde bulunulan yazıların Genel Mudurluğe gonderilmeden once il milli eğitim mudurluklerince dikkatli bir şekilde incelenmesi, tereddute duşulen veya ilgili mevzuatta acık hukum bulunmayan konulara ilişkin yazılar Genel Mudurluğe gonderilmesi,
2. Engelli bireylerin kurumlara erişiminde mevzuat gereği olması gereken rampa eğim oranının en fazla % 6 veya altında olduğu tespit edilerek eğim oranının net olarak inceleme raporunda belirtilmesi,
3. Asansor Periyodik Kontrol Yonetmeliğime gore kuruma ait asansorlerin uygunluğunun belirtilmesi,
4. Kurum binalarında asansor bulunmaması halinde engellilerin erişilebilirliğini sağlayan taşıma ve iletme sistemleri icin TSE uygunluk belgesinin kurum acılış dosyasında bulunması ve inceleme raporunda belirtilmesi,
5. Kurumların acılış dosyalarında binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin teknik raporlarda sadece sonuc kısmının değil; analiz sonucları ve statik değerlerinin de rapora ek yapılması,
6. Kurum acılacak binaların dış cephe resimlerinin acılış dosyasına konulması,
7. Kurum acılışlarında duzenlenen inceleme raporlarında ders arac gereclerinin acılacak kurumun amac ve ihtiyacları icin yeterli olduğunun inceleme raporunda mutlaka belirtilmesi,
8. Kurum acılacak binaların kiralanması sırasında bina sahibinin vefatı halinde olen kişiye ait veraset ilamının alınarak hak sahiplerinin kira sozleşmelerinde imzalarının bulunması veya hak sahipleri adına noterden vekalet alınarak gercek kişi veya tuzel kişi temsilcisi tarafından imzalanması; binada birden cok kişinin hak sahibi olması halinde noterlikce duzenlenen yetki belgesiyle kiralamanın sağlanması,
9.Direksiyon eğitim simulatorlerinin uygunluk onaylarının teknik personel ve muhakkiklerce yerinde yapılan tespite dayalı olarak verilmesi,
10.Ozel motorlu taşıt suruculeri kurslarının direksiyon eğitim alanının kursun bulunduğu ilce sınırları icinde ve kurs binasına en fazla 30 km mesafede bulunduğunun, Buyukşehir statusundeki illerde faaliyette bulunan kursların direksiyon eğitim alanının ise kursun bulunduğu buyukşehri oluşturan ilcelerin sınırları icinde ve kurs binasına en fazla 30 km mesafede bulunduğunun muhakkiklerce duzenlenecek kurum acılış raporlarında belirtilmesi,
11.Kurumlar a ad verilmesinde amaca uygun ve Turkce olmasına dikkat edilmesi,
12.Ozel oğretim kursu acılış raporlarında bilim grubuna ait (fizik, kimya, biyoloji) laboratuvarların hazırlık odası olup olmadığının belirtilmesi,
13.Ozel oğrenci barınma hizmeti veren kurumların acılışlarında binanın kontenjanı etkileyen bolumlerinin olcumlerinin ayrı ayrı yapılarak hesaplanması ve inceleme raporuna yansıtılması,
14.İlinizdeki ozel oğretim kurumlan ile ilgili yerel yazılı ve gorsel basında veya sosyal medyada cıkan haberlerin, veli ve kurum calışanları tarafından verilen şikayet dilekcelerinin değerlendirilerek kurumla ilgili gerekli incelemenin yapılması, konu ve inceleme sonucundan en kısa zamanda bilgi verilmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR