2019-2020 eğitim oğretim yılında okutulacak secmeli dersler T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Temel Eğitim Genel Mudurluğu
Sayı : 43769797-10.07.01-E. 1136156 16/01/2019
Konu : 2019-2020 Eğitim Oğretim Yılında Okutulacak Secmeli Dersler
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi : a) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarihli ve 123 sayılı Kurul Kararı eki İlkoğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Cizelgesi,
b) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 55 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Cizelgesi.
Bilindiği uzere oğrencilerimizin kendi ilgi, istek ve ihtiyacları doğrultusunda oğrenim gormelerini sağlamak amacıyla ortaokullarda secmeli ders uygulaması yurutulmektedir.
2019-2020 eğitim oğretim yılı başında ders kitapları/oğretim materyallerinin oğretmen ve oğrencilerimize eksiksiz ve zamanında sunulabilmesi, okullarımızda oğretmen norm kadrolarına yonelik soranlar yaşanmaması icin ortaokul ve imam hatip ortaokullarında uygulanmakta olan secmeli derslerin secimi ile ilgili il/ilce/okul mudurluklerimizce yapılacak iş ve işlemlerde aşağıdaki hususlara hassasiyet gosterilmesi onem arz etmektedir.
Buna gore;
2019-2020 eğitim oğretim yılında ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyacak oğrencilerimiz ilgi (a) Cizelge doğrultusunda haftada toplam 6 saat, imam hatip ortaokullarında okuyacak oğrencilerimiz ise ilgi (b) Cizelge'de belirtildiği şekilde secmeli derslerini belirleyeceklerdir.
Secmeli derslerin kac kez ve kac saat secilebileceği ilgi (a) ve (b) Cizelgelerde belirtilmiş olup secmeli derslerin amacı, tanıtımı ve secimine yonelik yapılacak işlemler konusunda ozellikle 4. sınıf oğrenci ve velilerimize okul mudurluklerimiz bilgilendirme yapacaklar ve sınıf oğretmenlerimiz rehberlik edeceklerdir.
İlgi (a) Cizelge'nin "Acıklamalar" bolumunun 2 nci maddesine gore; ortaokullarda secmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yonetimi kendi imkanları doğrultusunda Cizelge'nin secmeli dersler bolumunde yer alan azami 10 dersten (aşağıda belirtilen dersler/moduller de dikkate alınarak) bir grup oluşturacak ve oğrenciler kendi okullarında okul yoneticileri tarafından oluşturulan gruptan derslerini sececeklerdir.
Okullarda en az 10 oğrencinin aynı dersi secmesi durumunda ilgili secmeli ders okutulabilecektir.
Okullarda ilgili alanda yeterli sayıda oğretmenin bulunmadığı derslerin secilmesi halinde oncelikle diğer okullardan maaş/ek ders karşılığı gorevlendirmeler yoluyla oğretmen temin edilecek, bunun da mumkun olmadığı hallerde ucretli oğretmen gorevlendirilmek suretiyle bu dersler acılıp okutulabilecektir.
Ulkemizde var olan yaşayan diller ve lehceleri gelecek kuşaklara aktarılabilmek ve bu alanda toplumun da ihtiyaclarını karşılayabilmek amacıyla 2012-2013 eğitim oğretim yılından itibaren secmeli olarak uygulanmaya başlanan Yaşayan Diller ve Lehceler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında okutulan;
- Adığece (Kiril Alfabesine gore),
- Adığece (Latin Alfabesine gore),
- Abazaca,
- Kunııancca,
- Zazaca,
- Lazca,
- Gurcuce,
- Boşnakca ,
- Arnavutca
dersleri ilgi (a) ve (b) Cizelgelerde acık bir şekilde belirtilmediğinden oğrencilerimiz ve velilerimiz bilgilendirilecektir.
İlgi (a) ve (b) Cizelge'de yer alan "Yabancı Dil (Bakanlar Kurulu Kararıyla Kabul edilen Diller)" kapsamında orgun eğitim kuramlarında soz konusu yabancı diller okul mudurluklerinin imkan ve şartları kapsamında, kendileri tarafından hazırlanıp Bakanlığımız tarafından onaylanacak oğretim programları doğrultusunda okutulabilecektir.
İlgi (a) ve (b) Cizelgelerin secmeli dersler bolumunde yer alan;
"SPOR VE FİZİKİ ETKİNLİKLER" DERSİNE AİT OĞRETİM PROGRAMI
-Basketbol,
-Atletizm,
-Okculuk,
-Yuzme,
-Bisiklet,
-Tenis
"GORSEL SANATLAR" DERSİNE AİT OĞRETİM PROGRAMI -RESİM,
-Grafik Tasarım,
-Seramik,
-Ebru,
-Tezhip,
-Minyatur
"MUZİK" DERSİNE AİT OĞRETİM PROGRAMI -GENEL MUZİK EĞİTİMİ,
- Bağlama (Saz),
- Gitar,
- Keman,
- Piyano,
- Ut,
- Turk Halk Muziği Koro
şeklinde modul olarak hazırlanmış olup e-okulda da oğrencilerimize secmeli ders seceneği olarak sunulmuştur. Bununla birlikte oğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri, okulun fiziki dununu, insan kaynağı vb. dikkate alınarak oğretim programının iceriğine uygun olarak okul mudurluklerince belirlenen farklı spor (futbol, voleybol vb.) ve sanat alanlarındaki calışmalar e-okulda ilgili bolumde yer alan "DİĞER" seceneğiyle belirtilecektir.
2019-2020 eğitim oğretim yılında 5. sınıflarda ilgi (a) Cizelge'nin 7 nci maddesi gereğince uygulama yapmak isteyen okullarda ilgili maddede belirtilen zorunlu ve secmeli ders saatleri dikkate alınarak oğrencilerin ders secimi ve kitap ihtiyacı belirlenecektir.
Bu bağlamda, oncelikle oğrencilerimizin ilgi ve ihtiyacları doğrultusunda okul mudurluğunun de imkanları gozetilerek 2019-2020 eğitim oğretim yılı icin secmeli ders seciminin sağlanması ve herhangi bir soran yaşanmayacak şekilde okul mudurluklerimizde iş ve işlemlerin tamamlanması ve Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunun kitap ihtiyacı modulunun acılmasıyla birlikte de veri girişlerinin zamanında yapılması icin gerekli onlemlerin Valiliğinizce alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/ rica ederim.
Mustafa SAFRAN
Bakan a. Bakan Yardımcısı
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarihli ve 123 sayılı Kurul Kararı eki İlkoğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Cizelgesini bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 55 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Cizelgesini bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR