Calışma suresince verilen hizmet puanlarında bazı istisnai durumlar mevcuttur. Bu istisnai durumlar Yonetmeliğin 41. maddesinde sıralanmıştır. Soru; Merhabalar İstanbul'da oğretmenlik yapmaktayım. Bedelli askerlik kapsamında askerlik gorevimi yapmak uzere 19.01.2019 tarihinde 21 gunluk ucretsiz izine ayrıldım. Ve 08.02.2019 pazartesi gunu gorevime tekrardan başladım. MEBBİS'te hizmet puanıma baktığımda bu tarihler arasında hizmet puanımın sıfır olduğu gorulmektedir. Bedelli askerlik kapsamında askerlik gorevimi yaptığım bu 21 gunluk ucretsiz izine ayrıldığım sure icin hizmet puanı alacak mıyım? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Cevap; Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Hizmet puanı, hizmet alanları bakımından bu Yonetmelikte belirlenen puanlardan gorev yapılan hizmet alanı icin ongorulen puanın o hizmet alanındaki calışma suresi ile carpımı sonucu elde edilir." hukmune gore hizmet puanı calışma surecince verilen hizmet puanıdır.
Fakat calışma suresince verilen hizmet puanlarında bazı istisnai durumlar mevcuttur. Bu istisnai durumlar Yonetmeliğin 41. maddesinde sıralanmıştır.
Şoyle ki; Yonetmeliğin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak sureler" başlıklı 41. maddesi (b) bendindeki; "(1) Oğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanmasında; b) 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesi kapsamında devlet memuru statusunde gecirilen sureler, 11.10.1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu ve 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak gecirilen sureler, 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanunu kapsamında aylıksız izne ayrılan sendika yoneticilerinin aylıksız izinde gecen bu sureleri, askerlikte gecirilen hizmet surelerinin tamamı ile odenen sigorta primi gun sayısı kadar olmak uzere ozel oğretim kurumlarında yonetici ve oğretmen olarak gecirilen sureler gorevin yapıldığı hizmet bolgesinin birinci hizmet alanı icin ongorulen hizmet puanı uzerinden değerlendirilir." hukumlerine,
4. fıkrasındaki; "(4) Askerlik dahil olmak uzere yurt dışında resmi gorevle gecirilen hizmet sureleri, birinci hizmet bolgesinin birinci hizmet alanı icin ongorulen hizmet puanı uzerinden değerlendirilir." hukumlerine gore askerlikte gecen surelere hizmet puanı verilmektedir.
Fakat sorunuzdan anlaşıldığı uzere 21 gunluk bir askerlik sureniz bulunduğundan Yonetmeliğin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Hizmet puanının hesabına esas surelerin yıldan artan her ayı icin o hizmet alanında bir yıllık sureye karşılık gelen puanın 1/12'si esas alınır. Aydan artan sureler dikkate alınmaz. Yıldan artan sureler icin hesap edilen hizmet puanının kesirli olması halinde kesirli puan tama tamamlanır. Bu şekilde hesaplanacak hizmet puanı, o hizmet alanı icin bir yıl hizmet karşılığında ongorulen puandan cok olamaz. Aynı hizmet alanında bulunan eğitim kurumlarında gecen sureler birlikte değerlendirilir." hukumlerine gore; aydan artan sureler hizmet puanı hesaplanmasında dikkate alınamadığından 21 gunluk askerlik surenize hizmet puanı verilememektedir.
Eğer askerlik sureniz bir aydan fazla olsaydı zaten otomatik olarak MEBBİS hesaplayıp verecekti.
Ahmet KANDEMİR