1. Masaustu yoneticisine (Gnome) girişte calışan ama gereksiz olan programları disable (iptal) etmeniz.
Sistem--Tercihler--oturumlar kısmından:
-Evolution alarm notifier: Evolution programını kullanmıyorsanız, ya da kullanıp da alarm ozelliğini calıştırmıyorsanız iptal edin.
-Visual assistence (gorsel yardım): Erişilebilirlikle ilgili sanırım. Gorme engeliniz vb. yoksa iptal edin.
-Check for new hardware drivers (Yeni donanım suruculerini kontrol et): Eğer yeni donanım almıyorsanız, surekli yeni bir donanım takmıyorsanız (taksanız bile tekrar etkinleştirebilirsiniz) iptal edin.
-Update notifier (guncelleme bildirimi) :Ben zaten sudo aptitude update ile guncellemeleri kontrol ederim ya da synaptic ile yuklerim diyorsanız iptal edin.
2. Sistem servisleri
Sistem--yonetim--Hizmetler
-atd ve anacron : Bunlar zamanlayıcılardır. Belirlenen programın istenen zamanda calışmasını sağlar. Kullanmıyorsanız en azından birini (atd mesela) iptal edin. Kullanacağınız zaman başka yollardan da acabilirsiniz. Onemli bir şey değil.
-Bluetooth: Surekli bir bluetooth cihazı telefon vb. kullanmıyorsanız iptal edin.
-klogd ve sysklogd: Sistem kayıtlarını tutarlar. Birini iptal edebilirsiniz. İkisini de iptal etmeyin, hatalar ve bilgiler icin gerekli.
-Hotkey management (kısayol yonetimi): Ozellikle kısayol duzenleri kullanmıyorsanız (buyuk olaslıklıla) iptal edin. Programlar icinde kullandıgınız kısayolları etkilemez.
-Yazıcı servisi (cupsys): Yazıcınız yoksa iptal edin. Surekli kullanmıyorsanız da iptal edin.
-Guc yonetimi acpid ve apmd: Emin olmamakla beraber bunlar dizustu blgisayarlar icin guc tasarrufu sağlıyor. Masaustu kullanıyorsanız apmdyi iptal edebilirsiniz en azından.
Ayrıca şu değişikliği yapabilirsiniz, ama bu yazdığım sizin bilgisayarınıza goredir biraz da, eğer performans duşukluğu yaşarsanız silebilirsiniz tekrar:
alt+F2 calıştır kutucuğuna:
Kod:
gksu gedit /etc/sysctl.conf
Şu iki satırı dosyanın altına ekleyin:
Kod:
vm.swappiness=1 vm.vfs_cache_pressure=50
kaynak - ubuntu-tr
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Ubuntu'nun Performansını Arttırmak