Ozel okul ve dershanelerde oğretmen ve uzman oğretici olarak gecen hizmet sureler; kademe ilerlemesinde ve derece yukselmesi ile hizmet puanında değerlendirilir mi? Bilindiği uzere "Uzman oğreticilikte gecen surelere hizmet puanı verilir mi?" haberimizde "ilgili mevzuat metninde "uzman oğreticilikteki gecirilen sureler" zikredilmediğinden Uzman Oğreticilikten gecirilen surelere hizmet puanı alınamamaktadır." tespitinde bulunmuştuk.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 15.12.2019 tarih ve 24891300 sayılı yazılarıyla Uzman Oğreticilikte gecirilen surelere hizmet puanı verilip verilemeyeceğini cevaplandırırken ayrıca kademe ilerlemesinde ve derece yukselmesinde Uzman Oğreticilikte gecirilen surelerinin değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini de cevapladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 15.12.2019 tarih ve 24891300 sayılı yazıların da şoyle denilmiştir:
"Bilindiği uzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (C) bendinin 5 numaralı alt bendinde; "Ozel okullarda oğretmenlik veya yoneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyeti kabul edenlerin ozel okullarda gecen hizmet surelerinin 2/3 unun her yılı bir kademe ilerlemesine her uc yılı bir derece yukselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir...Yukarıdaki fıkralara gore, değerlendirilecek hizmet suresinden sadece ozel sektorde gecen sure 12 yılı gecemez... " hukumlerine yer verilmiştir.
Gorulduğu gibi, ozel okullarda oğretmen ve yonetici olarak calışanların hizmet surelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirileceği aşikardır.
Bu cercevede, ilgi yazı eki belgeler incelendiğinde ilgilinin memuriyetten once ozel okul ve dershanelerde oğretmen olarak calıştığı surelerinin anılan fıkra kapsamında kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi gerektiği, ancak dershanede uzman oğretici olarak calıştığı surelerin ise kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, 17/04/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak sureler" başlıklı 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; "657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesi kapsamında devlet memuru statusunde gecirilen sureler, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak gecirilen sureler, 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanunu kapsamında aylıksız izne ayrılan sendika yoneticilerinin aylıksız izinde gecen bu sureleri, askerlikte gecirilen hizmet surelerinin tamamı ile odenen sigorta primi gun sayısı kadar olmak uzere ozel oğretim kurumlarında yonetici ve oğretmen olarak gecirilen sureler gorevin yapıldığı hizmet bolgesinin birinci hizmet alanı icin ongorulen hizmet puanı uzerinden, değerlendirilir." hukmune yer verilmiştir.
Gorulduğu gibi ozel oğretim kurumlarında gecen hizmet surelerinin hizmet puanından sayılabilmesi icin ilgililerin bu kurumlarda yonetici ve oğretmen olarak calışmaları gerekmektedir.
Bu cercevede, ilgilinin ozel oğretim kurumlarında uzman oğretici olarak calıştığı hizmet surelerinin hizmet puanı hesabında dikkate alınması mumkun değildir."
DEĞERLENDİRME
Bu acıklamalara gore;
1- Dershanede uzman oğretici olarak calışılan sureler; kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.
2-Ozel oğretim kurumlarında gecen hizmet surelerinin hizmet puanından sayılabilmesi icin ilgililerin bu kurumlarda yonetici ve oğretmen olarak calışmaları gerekmektedir. Bu cercevede, ilgilinin ozel oğretim kurumlarında uzman oğretici olarak calıştığı hizmet surelerinin hizmet puanı hesabında dikkate alınması mumkun değildir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR