Kurumun bulunduğu yerleşim yerinin (il veya ilcenin) toplam nufusu, kurumdan gelen bilgiler, acılan kurs sayısı, kurs talebi, yoresel veya mahalli nedenler gibi yoresel ihtiyaclar ve izleme değerlendirme verilerine gore alan/meslekler dikkate alınarak oğretmen norm kadrolarının belirlenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Usta oğreticilere de norm kadro getirilmelidir" başlıklı 23. maddesinde yer alan okul ve kurumların normlarıMilli Eğitim Bakanlığınca belirlenmektedir.
İşte o madde;
"Norm kadroları Bakanlıkca belirlenecek eğitim kurumları
MADDE 23- (1) Proje okullarının yonetici ve oğretmenlerinin norm kadroları, bu Yonetmeliğin diğer hukumlerinden bağımsız olarak eylul ayı icinde eğitim kurumlarının Bakanlıkta bağlı oldukları birimlerin teklifi ve İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun goruşu uzerine Bakan onayı ile belirlenir.
(2) Acık Oğretim Ortaokulu, Acık Oğretim Lisesi, Mesleki Acık Oğretim Lisesi, Mesleki ve Teknik Acık Oğretim Okulu, Acık Oğretim İmam-Hatip Lisesi, akşam sanat okulları, hizmet ici eğitim enstituleri, halk eğitimi merkezleri, olgunlaşma enstituleri, oğretmen evi ve akşam sanat okulları, bilim ve sanat merkezleri, olcme değerlendirme merkezleri ile benzeri kurumların yonetici ve oğretmenlerinin norm kadroları, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun goruşleri de alınarak Bakanlıkca belirlenir. Bu kurumların norm kadro sayılarının değişikliğinde de aynı yontem izlenir ve alan değişikliğine bağlı duzenleme Bakanlıkca yapılır.
(3) Sınıfları bilişim teknolojisi aracları ile donatılmış olan eğitim kurumlarından bilişim teknolojisi alanı norm kadrosu bulunmayanların bilişim teknolojisi alanı norm kadroları, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunun teklifi ve İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun uygun goruşu uzerine Bakan onayı ile belirlenir."

Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin23. maddesi 2. Fıkrasındaki hukumlere gore halk eğitimi merkezlerin yonetici ve oğretmen norm kadroları bakanlıkca belirlenmektedir.
Bu kapsamda halk eğitimi merkezlerinde bulunması gereken yonetici ve oğretmenlerin yeterli sayıda olması, halk eğitimi merkezlerinin yerinde ve verimli kullanımını tesis etmek amacıyla yonetici ve oğretmen norm kadrolarının yeniden belirlenmesine ihtiyac duyulmuş ve halk eğitimi merkezlerindeki normların belirlenme olcutleri 10.01.2017 tarihli ve 386085 sayılı makam onayında belirlenmiştir.
Norm kadrolarla ilgi oğretmenlerin mağduriyet yaşamaması gerekli tedbirler alınmış ve norm kadroların tahsis ve tenkisi ile ilgili olarak 07.07.2017 tarihli ve 10448616 sayılı yazı ile Norm Kadro Belirleme Programı hazırlanarak hic kurs acmayan oğretmenlerin norm kadrolarının da kurs acılabilecek norm kadrolarla değiştirilmesi tekliflerinin yapılabilmesi sağlanmıştır.
Norm kadro belirleme işlemleri yazı ekinde yer alan Yonetici Ve Oğretmen Norm Kadrolarının Belirlenmesine Yonelik Kılavuz cercevesinde yurutulmekte ve yapılan iş ve işlemlerin, ilce ve il milli eğitim mudurluklerince kontrol edilerek onaylanmaları muteakip sistem uzerinden Genel Mudurluk onayına sunulmaktadır.
HALK EĞİTİMİ MERKEZİ
Kurumun bulunduğu yerleşim yerinin (il veya ilcenin) toplam nufusu, Halk eğitimi merkezi mudurluklerinden gelen bilgiler, acılan kurs sayısı, kurs talebi, yoresel veya mahalli nedenler gibi yoresel ihtiyaclar ve izleme değerlendirme verilerine gore alan/meslekler dikkate alınarak oğretmen norm kadrolarının belirlenmektedir. Halk eğitimi merkezlerinde bir eğitim oğretim yılı boyunca alanlarında ilgili mevzuatında belirtilen maaş karşılığı ders/kurs gorevini tamamlayamayan oğretmenlerin norm kadroları, kurs acılmasına ihtiyac duyulan norm kadro ile değiştirilebilmektedir.
Yonetici Norm Kadrosu;
a) Her kurum icin mudur norm kadrosu verilmesi,
b) Kurumun bulunduğu yerleşim yerinin (il veya ilcenin) nufusu;
. 25.000'e kadar 1,
. 25.001-100.000'e kadar 2,
. 100.001250.000'e kadar 3,
. 250.001500.000'e kadar 4,
. 500.001 ve daha yukarısı icin 5 mudur yardımcısı norm kadrosu verilmesi,
Oğretmen Norm Kadrosu;

Kurumun bulunduğu yerleşim yerinin (il veya ilcenin) toplam nufusu;
. 5.000'e kadar 2,
. 5.001-10.000'e kadar 3,
. 10.001-25.000'e kadar 4,
. 25.001-50.000'e kadar 5,

. 50.001-100.000'e kadar 7,
. 100.001-250.000'e kadar 9,
. 250.001-500.000'e kadar 12,
. 500.001 ve daha yukarısı icin 15,
Birden fazla halk eğitimi merkezi mudurluğu bulunan yerleşim yerlerinde ise mevcut nufus sayısı halk eğitimi merkezi sayısına bolunerek oluşacak yeni nufus sayısına gore norm kadro belirlenmektedir.
OLGUNLAŞMA ENSTİTULERİ

Kurumun bulunduğu yerleşim yerinin (il veya ilcenin) toplam nufusu, Olgunlaşma Enstitulerinin kurumsal yapıları, calışma alanları ve acılan kurs sayısı, kurs talebi, yoresel veya mahalli nedenler gibi kurumlardan gelen bilgilere gore alan/meslekler dikkate alınarak olgunlaşma enstitulerinin oğretmen norm kadroları belirlenmektedir.
Yonetici Norm Kadrosu;
a)04.01.2017 tarih ve 167832 sayılı Genel Mudurluk Onayı ve ekinde yer alan olgunlaşma enstitululerinin araştırma bolgeleri ile eğitim-oğretim ve araştırma alanlarını belirleyen Olgunlaşma Enstituleri Calışma Alanlarını listesinde yer alan Her kurum icin mudur norm kadrosu verilmesi,
b) Kurum calışma bolgesinin toplam nufusu;
. 4.000.000'a kadar 3,
. 4.000.001-5.000.000'a kadar 4,
. 5.000.001 ve daha yukarısı icin 5 mudur yardımcısı norm kadrosu verilmesi,
Oğretmen Norm Kadrosu;
04.01.2017 tarih ve 167832 sayılı Genel Mudurluk Onayı ve ekinde yer alan olgunlaşma enstitululerinin araştırma bolgeleri ile eğitim-oğretim ve araştırma alanlarını belirleyen Olgunlaşma Enstituleri Calışma Alanlarını listesinde yer alan Kurum calışma bolgesinin toplam nufusu;
. 1.000.000'a kadar 20,
. 1.000.001-2.000.000'a kadar 30,
. 2.000.001-3.000.000'a kadar 40,
. 3.000.001-4.000.000'a kadar 45,
. 4.000.001-5.000.000'a kadar 50,
. 5.000.001 ve daha yukarısı icin 60,
Birden fazla olgunlaşma enstitusu mudurlukleri bulunun yerleşim yerlerinde ise, mevcut nufus sayısı olgunlaşma enstitusu sayısına bolunerek oluşacak yeni nufus sayısına gore normu belirlenmektedir.
Ahmet KANDEMİR