Microsoft, Windows 10 işletim sisteminin Cin Hukumeti'ne ozel versiyonunu duyurdu. "Windows 10 China Government Edition" ya da "Windows 10 Cin Hukumeti Surumu" adıyla anılan sistem kontrolu tamamen Cin yonetimine veriyor.

Windows 8 ve turevi işletim sistemleri daha once Cin'de yasaklanan Microsoft, Cin gibi buyuk bir potansiyeli kaybetmek istemip ulkenin taleplerini yerine getirdi. Firma, yaklaşık 2 yıldır uzerinde calıştıkları "Windows 10 China Government Edition" adlı işletim sistemini sonunda duyurdu.

Microsoft’un Genel Mudur Yardımcısı Terry Myerson'a gore Windows 10 Enterprise Edition'ı baz alan işletim sistemi cok sayıda guvenlik, kimlik, yayılma ve yonetim ozelliklerini beraberinde getiriyor. Cinli yetkililer bu işletim sistemiyle kendi şifreleme algoritmalarını kullanabilecek, sistem guncellemelerini de kendi isteği doğrultusunda yayınlayabilecek. Ayrıca Cin, OneDrive gibi hukumet calışanlarının ihtiyac duymadığı ozellikleri cıkartabilecek, tum telemetri bilgileri ve guncellemeleri kontrol altında tutabilecek. Bu sayede işletim sisteminin kurulu olduğu bilgisayarlarda hukumet kendi guvenlik algoritmalarına da sahip olacak.

Windows 10 China Government Edition kullanan ilk bilgisayarların Lenovo'dan geleceği konuşuluyor. Microsoft veya Lenovo ise konuyla ilgili resmi bir acıklama yapmadı.

Gazeteler