Malatya'daki Milli Eğitim Mudurluğu İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde 3 yılda 3 bin 500 oğretmen eğitim aldı. Merkez Muduru İlhan Cınar; "Amacımız, daha guvenli okullar oluşturmak icin butun oğretmenlerimizin bu eğitimi almasını sağlamak" dedi. Malatya'da ilk yardım eğitimi alan oğretmenler, oğrencilerinin hayatına dokunuyor.
Kentteki oğretmenlere, okullarda yaşanabilecek olası ilk yardım durumlarına mudahale edebilmeleri amacıyla İl Milli Eğitim Mudurluğu İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde 9 eğitmen tarafından 2 gun boyunca teorinin yanı sıra uygulamalı eğitim de veriliyor.
Bu kapsamda son 3 yılda kentteki 3 bin 500 oğretmen ilk yardım eğitimi aldı. Oğretmenlerin eğitimleri yıl boyunca devam edecek.
Eğitimlere katılan bazı oğretmenler, okullarındaki oğrencilerin hayatlarına dokunmaya başladı. Kentteki bir okulda boğazına madeni para kacan cocuğa, eğitim alan okul mudurunun ilk mudahalesi guvenlik kamerası goruntulerine yansıdı.
İl Milli Eğitim Mudurluğu İlk Yardım Eğitim Merkezi Muduru İlhan Cınar, AA muhabirine, ilk yardımın hayat kurtardığını soyledi.
Oğretmenlere yonelik eğitimlerin aralıksız surduğunu anlatan Cınar, guvenli okullar oluşturabilmek adına gercekleştirdikleri calışmanın son derece yararlı olduğunu ifade etti.
Cınar, oğretmenleri gorev yaptığı okullarda yaşanabilecek acil durumlara mudahaleye hazır hale getirmeye calıştıklarını belirterek, şoyle devam etti:
"Amacımız, daha guvenli okullar oluşturmak icin butun oğretmenlerimizin bu eğitimi almasını sağlamak. Oğretmenlerimize ozellikle solunum yolu tıkanıklıklarında cunku oğrencilerimizin bulunduğu anaokulu, ilkokul ve okullarında karşılaşabilecekleri bu olaylara nasıl mudahale edileceğini, Heimlich manevrasının nasıl yapılacağı, temel yaşam desteği konularını oğretiyoruz. Malatya'da son 3 yılda şu ana kadar 3 bin 500 oğretmenimize eğitim verdik. Bu eğitimin veli ve oğrenci boyutu da var. Oğrenci olarak da gecen yıl 2 bin oğrenci, 500 veli ile servis şoforu ve kantincilere de ilk yardım konusunda farkındalık eğitimleri verildi."
Cınar, eğitimlerin belirli program dahilinde 2 gun surduğunu, eğitim sonunda oğretmenlerin sertifikalandırıldığını kaydetti.
- "Eğitimlerin meyvelerini alıyoruz"
Oğrencilerin kendilerine emanet olduğunu dile getiren Cınar, sozlerini şoyle tamamladı:
"Oğretmenlerimiz bu anlamda cok ozverililer. Verdiğimiz eğitimlerin meyvelerini de alıyoruz. Bir oğretmenimiz yaz okulunda bir oğrencinin boğazına madeni para kacan cocuğumuzun hayatını Heimlich manevrasıyla kurtardı. İnanın o gun bizler ve bircok oğretmenimiz rahat bir şekilde uyuyabildik. Tam tersini aklımızın ucundan bile gecirmek istemezdik. Umarım boyle olumsuz durumlar hicbir zaman gercekleşmez."
- "Oğrencilerimize her zaman destek olmak zorundayız"
Abdulkadir Eriş İlkokulu ozel eğitim oğretmeni Emine Cıcık ise ilk yardım eğitimini cok faydalı bulduğunu soyledi.
Gorev yaptığı okulda engelli oğrencilerle calıştığını belirten Cıcık, şoyle devam etti:
"Oğrencilerimizin coğu kendi can guvenliklerini sağlayamıyor coğu zaman bize bircok konuda ihtiyacları var. Oğrencilerimize her zaman destek olmak zorundayız. Eğitimi almanın faydasını goruyorum ve burada olmaktan memnunum. Daha once boğulma yaşayan oğrencim olmuştu, Heimlich manevrasını uygulamıştım ancak şu an eğitimlerle tekrarlamak cok daha iyi oldu. Bir oğrencinin hayatını kurtarmak ailesine de guzel haberi vermek kendimizi iyi hissettiriyor."
- "Eğitimin faydalı olacağına inanıyorum"
Bindal Ortaokulu muzik oğretmeni Tolga Yaman da ilk yardım konusunu okulda da gunluk yaşamda da bilmeleri gerektiğini soyledi.
Oğrencilerin kendilerine emanet olduğunu ifade eden Yaman, "Okullardaki olumsuz durumlarda mudahale etmemiz gerekiyor. Bunu bilincli şekilde eğitimle yapmak cok farklı. Onun icin eğitimin faydalı olacağına inanıyorum. Umarım kotu bir durum yaşamayız ama yaşarsak da faydalı yardımcı olabilmeyi diliyorum." diye konuştu.