Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Mudurluğu 22.09.2022 tarihli, 58539001 sayılı ve 2022/20 nolu "Aday Oğretmenlerin Adaylık Sureci" konulu genelge yayınladı. 14.02.2022 tarihli ve 31750 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7354 sayılı Oğretmenlik Meslek Kanununun ilgili hukumleri doğrultusunda hazırlanan Aday Oğretmenlik ve Oğretmenlik Kariyer Basamakları Yonetmeliği 12.05.2022 tarihli ve 31833 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Mudurluğu 22.09.2022 tarihli, 58539001 sayılı ve 2022/20 nolu "Aday Oğretmenlerin Adaylık Sureci" konulu genelgesi ile adaylık kaldırma surecindeki durumları tek tek acıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında gorev yapan aday oğretmenlerin adaylık surecine ilişkin olarak,
YONETMELİKTEN ONCE (12.05.2022 tarihinden once) ATANAN ADAY OĞRETMEN OLARAK GOREV YAPANLARIN ADAYLIKLARI NASIL KALDIRILACAK?
1)12.05.2022 tarihinden once atanan ve halen aday oğretmen olarak gorev yapanların adaylık sureci, Aday Oğretmenlik ve Oğretmenlik Kariyer Basamakları Yonetmeliğinin gecici 1'inci maddesinde yer alan; "(1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihte aday oğretmen olarak gorev yapmakta olanların adaylıkları, 17.4.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin adaylıkla ilgili yururlukten kaldırılan hukumleri doğrultusunda hazırlanan Aday Oğretmen Yetiştirme Programı kapsamında eğitim ve uygulama gorevlerini tamamlamaları ve en az bir yıl gorev yapmış olmaları halinde kaldırılır." hukmu doğrultusunda yurutulecektir.
YONETMELİKTEN SONRA (12.05.2022 tarihinden sonra )ATANAN ADAY OĞRETMEN OLARAK GOREV YAPANLARIN ADAYLIKLARI NASIL KALDIRILACAK?
2)12.05.2022 tarihinden sonra atanmış olan aday oğretmenlerin adaylıkla ilgili iş ve işlemleri, Oğretmenlik ve Oğretmenlik Kariyer Basamakları Yonetmeliğinin aday oğretmenlere ilişkin hukumleri ve Milli Eğitim Bakanlığı Aday Oğretmen Yetiştirme Surecine İlişkin Kılavuz doğrultusunda yurutulecektir.
OZEL OĞRETİM KURUMLARINDA GOREV YAPMAKTA İKEN ATANAN OĞRETMENLERİN ADAYLIKLARI NASIL KALDIRILACAK?
3)Ozel oğretim kurumlarında gorev yapmakta iken ilgili mevzuatına gore oğretmenlik mesleğinde adaylığı kaldırılmış olan oğretmenlerden Bakanlığımız oğretmen kadrolarına atanmış olanlar, bu kurumlarda adaylıklarının kaldırıldığını resmi kurumlar tarafından verilmiş belge ile ispatlamaları kaydıyla, aday oğretmen statusunde sayılmayacaktır.
KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GOREV YAPMAKTA İKEN ATANAN OĞRETMENLERİN ADAYLIKLARI NASIL KALDIRILACAK?
4)Kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapmakta iken eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadroda adaylıkları kaldırılmış olanların, devlet universitelerinde en az iki yıl oğretim uyesi, oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi veya uzman olarak gorev yaptıktan sonra bu gorevlerden ayrılanlar ile halen gorev yapmakta olanlardan Bakanlığımız oğretmen kadrolarına atananların adaylıkları, adaylık surecine tabi tutulmadan goreve başlama tarihleri esas alınarak kaldırılacaktır.
5)2015/13) sayılı Genelge yururlukten kaldırılmıştır.
Ahmet KANDEMİR