Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Plan Hazırlık Calışmaları genelgesi ve programı 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu idarelerinin kalkınma planları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen politikalar, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler cercevesinde stratejik planlarını hazırlamaları ve butcelerini planda ongorulen amac ve hedefleri ile uyumlu bicimde performans programlarına dayalı olarak oluşturmaları gerektiği hukme bağlanmıştır. Bu sayede kamu idarelerinin politika geliştirme kapasitelerinin artırılması, butce hazırlama ve uygulama sureclerinde mali disiplinin sağlanması, kaynakların stratejik onceliklere gore etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ve hesap verme sorumluluğunun geliştirilmesi beklenmektedir.
Bu doğrultuda, katılımcı bir anlayışla hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı 2010-2014, 2015-2019 Stratejik Planları uygulanmış ve 2019-2023 Stratejik Planı uygulama sureci devam etmekte olup soz konusu planların izleme ve değerlendirme bulguları kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Stratejik planlama uygulamaları, stratejik yonetim kulturunun Bakanlık genelinde hakim kılınması icin Bakanlık merkez teşkilatından başlayarak il ve ilce milli eğitim mudurlukleri ile okul ve kurumlarımıza yaygınlaştırılmıştır. Kamu idarelerinden Kamu İdarelerince Hazırlanacak Stratejik Planlar ve Performans Programları ile Faaliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmeliğe uygun olarak 2024-2028 stratejik planlarının hazırlanması istenmiştir. Stratejik plan taslaklarının On İkinci Kalkınma Planında (2024-2028) yer alacak amac, politika ve tedbirlerle uyumunun sağlanabilmesi icin 2023 yılının Kasım ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığına gonderilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumların 2024-2028 stratejik planlarının hazırlanmasında izlenecek surec, calışma usul ve esasları ile hazırlık takvimi Ek-1 Hazırlık Programı ile belirlenmiştir.
Ek-1 Hazırlık Programı cercevesinde Bakanlığımız merkez teşkilatı, il ve ilce milli eğitim mudurluklerimiz ile okul ve kurumlarımız 2024-2028 stratejik planlarını oluşturacaklardır. Stratejik plan hazırlık surecinin Bakanlığımız genelinde koordinasyonu Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından, illerdeki koordinasyon gorevi ise il milli eğitim mudurlukleri AR-GE birimlerince sağlanacaktır. Strateji Geliştirme Başkanlığı, ihtiyac duyulması halinde, Hazırlık Programında yer verilmeyen hususlarla ilgili bilgilendirme ve yonlendirmeler yapabilecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Kurulu (Ek-2) 2024-2028 stratejik plan hazırlık surecinin ana aşamaları ile cıktılarını kontrol edecek, Bakanlık birimlerinin stratejik planlama surecine aktif katılımını sağlayacak ve tartışmalı hususları karara bağlayacaktır. Misyon, vizyon ve temel değerler ile amaclar ve hedefler Strateji Geliştirme Kurulunca değerlendirilerek nihai hale getirilecektir. Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planlama Ekibi (Ek-3) stratejik planlama surecinin hazırlık programına uygun olarak yurutulmesi, gerekli faaliyetlerin koordine edilmesi ile Strateji Geliştirme Kurulunun uygun goruşune ve Bakanın onayına sunulacak belgelerin hazırlanmasından sorumludur. Stratejik Planlama Ekibinde gorevlendirilen personelin stratejik plan hazırlık calışmalarına aktif katılım sağlayabilmesi icin Birimlerce gereken kolaylık gosterilecektir. Merkez ve taşra teşkilatında stratejik plan hazırlık surecinde oluşturulacak ekip ve kurulların gorevleri, calışma usul ve esasları ile ilgili hususlara Hazırlık Programında yer verilmiştir.
Bu itibarla, Hazırlık Programı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planının ve buna uygun olarak il ve ilce milli eğitim mudurlukleri ile okul ve kurumlarımızın stratejik planlarının hazırlanması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Plan Hazırlık Calışmaları 2022/21 nolu genelgesi ve programı icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR