Milli Eğitim Bakanlığı, Ozel Eğitim Meslek Okulunda ozel eğitim oğretmeni olarak gorev yapan oğretmenin destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında okuttuğu derslere bağlı olarak odenecek ek ders ucretlerinin hangi oranda fazlasıyla odeneceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176'ncı maddesinde; "Bu Kanunun 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.
Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere %100 fazlasıyla odenir." hukmune yer verilmiştir.
Goruleceği gibi hukumde, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmenlerin ozel eğitime muhtac oğrencilere yonelik yerine getirdikleri eğitim faaliyetlerine bağlı olarak odenecek olan ek ders ucretlerinin %25 fazlasıyla odeneceği ongorulmuş olup eğitim faaliyetlerinin niteliği yonuyle herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.
Bununla birlikte anılan hukumde, bu kapsamda odenen ek ders ucretlerinin her bir ozelliğe bağlı olarak ayrı ayrı belirlenen oranların toplanarak odeneceğine yonelik herhangi bir ifadeye yer verilmemiştir. Dolayısıyla fazlasıyla yapılacak ek ders ucretlerinin, yalnızca bir ozelliğe bağlı olarak odenmesi mumkun olabilmektedir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 18.11.2022 tarih ve 63774203 sayılı goruş yazısında;"Bu cercevede ozel eğitim oğretmeni olarak gorev yapmakta olan oğretmene ozel eğitim kurumlarında ozel eğitime muhtac oğrencilere yonelik acılan destekleme ve yetiştirme kurslarında fiilen okuttuğu derslere bağlı olarak odenecek ek ders ucretlerinin %100 fazlasıyla odenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir." acıklamalarına yer vererek; "Ozel Eğitim Meslek Okulunda ozel eğitim oğretmeni olarak gorev yapan oğretmenin destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında okuttuğu derslere bağlı olarak odenecek ek ders ucretlerinin %100 artırımlı odenmelidir." dedi.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR