Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu 12.01.2023 tarih ve 68258485 sayılı yazısıyla BİLSEM Oğrenci Tanılama Sureci Gorevli Ucretleri hakkında acıklama yaptı. Soz konusu yazıda; "Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğune bağlı olarak faaliyet gosteren bilim ve sanat merkezlerine oğrenci tanılama ve yerleştirme sureci, Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği ve Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesi hukumleri kapsamında her eğitim oğretim yılında yayımlanan "Bilim ve Sanat Merkezleri Oğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu" doğrultusunda gercekleştirilmektedir. Bu doğrultuda Genel Mudurluğumuzce 2022-2023 Eğitim-Oğretim Yılında yapılacak oğrenci tanılama ve yerleştirme sureci2022-2023 Bilim ve Sanat Merkezleri Oğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu doğrultusunda başlamıştır.
Bilim ve sanat merkezleri oğrenci tanılama ve yerleştirme sureci 1, 2 ve 3. sınıf duzeyindeki oğrenciler icin genel zihinsel, resim ve muzik yetenek alanlarında "aday gosterme, on değerlendirme ve bireysel değerlendirme" olmak uzere uc aşamada gercekleştirilmektedir. Bu surecte genel zihinsel yetenek alanında on değerlendirme aşaması her ilde belirlenen uygulama merkezlerinde hafta sonları gunluk altı oturum olacak şekilde tablet bilgisayarlar uzerinden yapılacaktır. Bu kapsamda soz konusu sureci planlamak ve yonetmek uzere Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesinin 28'inci Maddesi doğrultusunda il tanılama sınav komisyonları oluşturulmuştur. Bununla birlikte, hafta sonu yapılan genel zihinsel yetenek alanı on değerlendirme aşaması icin yapılacak uygulamalarda gozetmenlerin gunde uc oturum olacak şekilde en fazla 12 gun gorevlendirilmesi planlanmıştır.
Ayrıca 0.12.2022 tarihli ve 67267364 sayılı yazı ekinde belirtilen on değerlendirme uygulama esasları kapsamında ihtiyac duyulması halinde, Bilim ve Sanat Merkezleri Yonergesinin 28'inci Maddesi'ne gore oluşturulan il tanılama komisyonlarının yanı sıra aynı usulle ilcelerde alt komisyonlar oluşturulması duşunulmektedir.
Soz konusu surecte, bilim ve sanat merkezlerine orgun eğitime devam etmekte olan ilkokul 1,2 ve 3. sınıf duzeyindeki oğrencilerin genel yetenek, resim ve muzik yetenek alanlarına ozgu beceri ve yetenek seviyelerine gore oğrenci secimi gercekleştirilmektedir. Bu nedenle 2022-2023 Eğitim-Oğretim Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri Oğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu doğrultusunda yapılacak olan genel zihinsel yetenek alanı on değerlendirme uygulamalarında, Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 12'inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen "Her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yukseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında gorevlendirilen oğretmenlere, her bir sınav komisyon uyeliği ve her bir sınav gozculuğu icin 5 saat ek ders ucreti odenir." hukmu kapsamında gorev alacak komisyon uyeleri, bina sorumlusu ve gozetmen olarak gorevlendirilenler icin her oturum başına 5 ek ders ucretinin odenmesi gerekmektedir." acıklamalarında bulunuldu.
İşte o yazı:
Ahmet KANDEMİR