Samsun'un Bafra ilcesinde yaşayan ve hafta sonu universite sınavına 42. kez girmeye hazırlanan 60 yaşındaki Adem Topcuoğlu, sınava girecek genclere "kazanamayız" diyerek stres yapmamaları tavsiyesinde bulundu. Topcuoğlu, AA muhabirine, 1980 yılında Bafra Lisesi'nden mezun olduktan sonra askerlik haric her yıl universite sınavına girdiğini soyledi.
Hafta sonu yapılacak Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) gireceğini ve bunun 42. universite sınavı olacağını belirten Topcuoğlu, girdiği sınavlardan Anadolu Universitesi Acıkoğretim Fakultesi lisans ve onlisans programlarında Kamu Yonetimi, İşletme Yonetim ve Organizasyon, Turizm Otelcilik, İlahiyat okuduğunu, Dumlupınar Universitesi Kutahya Sosyal Bilimler Meslek Yuksekokulu Ulaştırma Hizmetleri bolumunu bitirdiğini anlattı.
Bafra'da on yıl vekil sınıf oğretmenliği yaptıktan sonra, 13 yıl vekil İngilizce oğretmenliği yaptığını, 4 yıl da ozel surucu kurslarında direksiyon eğitimi verdiğini anlatan Topcuoğlu, emekli olduğunu aktardı.
Universite sınavına girmenin kendisi icin alışkanlık haline geldiğini dile getiren Topcuoğlu, sınava girecek genc adaylara ise tavsiyelerde bulundu.
Oğrencilerin olumsuz duşunce ve stresle sınava girmemesi gerektiğini soyleyen Topcuoğlu, şunları dile getirdi:
"Sakın 'son sınav' diyerek, 'biz kazanamayız' diyerek uzulmesinler. Ben kazanamadım ne oldu, 40 yıldır giriyorum 5 tane de kazandım. Sınava moralsiz girerler, psikolojik olarak 'Ben kazanamayacağım, eyvah ben ne yapacağım?' derlerse bu stresle soruyu cozemeyecekler. Gayet rahat olsunlar, bir gun once gezsinler sevdikleri muziği dinlesinler. Benim arkadaşlarım ucuncu sene kazandı, doktor oldu. Şu anda sağlık ocağında calışıyor. Oğrenciler mumkun mertebe dert etmesinler, rahat olsunlar, stres yapmasınlar."
Sınava girecek oğrencilerin ailelerinin tutumunun da cok onemli olduğunu vurgulayan Topcuoğlu, "Ailelere de buyuk iş duşuyor. 'Bu sene kazanamadı', 'Ne olacak?' diyerek şartlaşmasınlar." diye konuştu.
Uzmanlara uyarak sınav oncesi beslenmesine dikkat ettiğini, kafein alımını keserek uykusuna dikkat ettiğini belirten Topcuoğlu, sınav girişlerinde en cok karşılaştığı sorunun sınavda istenen belgelerin unutulması olduğunu, oğrencilere sınavda istenen belgeleri yanlarına almalarını hatırlattı.