Uluslararası ajanslar tarih verdi: Türkiye ile anlaşmaya varıldı!

'OLAY MEDYAYA YANSIDIĞI GİBİ DEĞİL, ŞİKAYET ÇOK AZ'
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aksuolayın medyada yansıdığı gibi ‘kısa mesafe’ tartışmasından çıkmadığının altını çizerek Fas uyruklu turist ile taksici arasında geçenleri şöyle anlattı:
Alıntı MetniTaksilerle ilgili şikayetleri değerlendiren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aksu, “Günde 1 buçuk milyon yolcu taşıyoruz. Gelen şikayet sayısı yüzde 1 bile değil. Toplu taşımadan gelen şikayet sayısı yüzde 15, bizimki çok daha az” diyerek taksi şikayetlerinin çok da fazla olmadığını vurguladı.Ancak taksi kullanmak zorunda kaldığında karşılaştıkları sorunları anlatan İstanbullular pek de öyle düşünmüyor.
Yozgat'ta otobüs faciası! Hayatını kaybeden 12 kişinin kimlikleri belli olduKısa mesafede taksi kullanmak için ‘rol yapmak zorunda kaldığından’ yakınan Elif Ö. (29), taksiye binmek için harcanan çabayı ‘satranç’ oynamaya benzetti. Taksi mağduru genç kadın,“Geç bir saat olmuştu, taksiyle yakın mesafede olan anneme gitmem gerekiyordu. Ancak hiçbir taksi gitmek istemedi. Ben de ev yolum üzerindeki havalimanının adresini verdim.Giderken telefonum çalmış ve acil işim çıkmış gibi apar topar aracı durdurup annemin evine yakın noktada indim. Keşke böyle roller yapmama gerek kalmasaydı. Satranç oynamak gibi. Nihayetinde kazanıyorsunuz” diye konuştu. Taksi sorununa çözüm olabilecek önerilerden biri de taksi mağduru Abdullah C.’den (43) geldi. Taksi kullanmanın ciddi bir stres haline geldiğini belirten mağdur, çözümün 'alternatif'lerde olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
Alıntı Metni

'ORADAN ORAYA DA YÜRÜ DİYE AKIL VERİYORLAR'
Taksi kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konulardan biri ise,‘taksicinin yolcuyu beğenmemesi’. Sık sık taksi kullanan Zeliha K. (27) yaşadıklarını,“Taksi toplu taşımadan daha hızlı ve yolcuya özel diye sıkça tercih ettiğim bir araç. Ben ne kadar tercih etsem de taksici beni tercih etmezse kullanamıyorum. Kısa mesafeden kaçan taksicilerden ‘oradan oraya yürü’ diye akıl verenler oluyor. Ücretiyle bile taksi kullanamıyoruz. Kişinin istediği yere taksiyle gitmesi çileli bir süreçten geçiyor. Her seferinde, ‘Acaba beni istediğim yere bırakmayı kabul eder mi’ diye taksicilere yaklaşmak istemiyorum. Yoldan çevirince, ‘Ben oraya gitmem, orada trafik var, bana ters’ şeklinde dönüşler alıyorum. Taksiciler sadece işlerine gelen yolcuyu alıyor. Yolcunun değil taksicinin nereye gitmek istediğine bağlı olarak çalışıyorlar" diyerek aktardı.
1 milyon aday tercih yapmadıBenzer şekilde sık sık şikayet edilen taksilerle ilgili konuşan diğer bir mağdur Kemal T. de (34) diğer mağdurlar gibi 'hile' ya da 'oyun' tertip ederek taksi bulmak zorunda kaldığını şöyle anlattı:
Alıntı Metni

YOLCU HAKKINI NASIL ARAYACAK?
Avukat Yaşar Öksüz ise taksi sorununu hukuki boyutlarıyla değerlendirerek yaptırımların ‘aracın trafikten men edilmesine’ kadar varabileceğine dikkat çekti. Avukat Öksüz, ‘yolcu ve güzergah seçen’ taksicilerle ilgili, “Taksiler, yolcu, mesafe ya da güzergah fark etmeksizin yolcuyu almak zorunda. Aksi durumda para cezası ve ticari aracın trafikten men edilmesine varan yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda 81 il valiliğine 'Taksi Denetimleri' genelgesi gönderdi. Gönderilen bu genelgeye göre güvenlik birimleri, taksilerin yolcu veya güzergah seçip seçmediklerini kendiliğinden denetliyor.Yine aynı genelgeye göre ticari taksi, tüm ısrarlara rağmen yolcuyu almazsa şoför hakkında tutanak tutularak para cezası kesilir ve aracın trafikten men edilmesine varan önlemler alınır” şeklinde konuştu. Öksüz, yolcuların mağdur olmaları durumunda nereye ve nasıl şikayette bulunacağına ilişkin ise şunları söyledi:
Alıntı Metni'DAVA AÇILIRSA SANIK OLARAK YARGILANIR'
Taksiciler ve yolcular arasındaki tartışmalar zaman zaman büyüyerek yaralamaya ve ölüme de sebep oluyor. Fas uyruklu turistin ölümünün ardından yeniden gündeme gelen ‘taksi sorunu’ için konuşan Avukat Öksüz, böyle durumlarda taksicilerin yolcuya olumsuz davranışları sonucu adalet karşısındaki konumunu da açıkladı. Avukat Öksüz, hangi durumların taksicilerin ‘sanık’ olarak yargılanmasına sebep olacağından bahsetti:“Taksicilerin yolcu beğenmemesi durumunda para cezası ve aracın trafikten men edilmesi yaptırımları uygulanır. Ancak taksicinin beğenmediği yolcuya yönelik hakarette bulunması, yolcuyu tehdit etmesi, yolcuyu yaralaması gibi durumlarda ceza davası açılması ve sanık olarak yargılanması da muhtemeldir.”
Masterchef All Star'a veda eden isim! Birinci etapta yaptığı hata damga vurduŞenol Güneş sert çıktı! 'Hadlerini bilsinler'Önce Pendikspor ardından Beşiktaş cephesi tepki gösterdi! Son dakikalarda ortalık karıştı