2 Mart 2008 PAZARResmî GazeteSayı : 26804
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKOĞRETİM VE ORTAOĞRETİM KURUMLARI
SOSYAL ETKİNLİKLER YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 1 ? Bu Yonetmeliğin amacı; resmî, ozel ilkoğretim ve ortaoğretim okul, kurumlarında ders programlarının yanında oğrencide guven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya ve beceriler kazandırmaya yonelik bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda oğrenci kulubu ile toplum hizmeti calışmalarının usul ve esasları duzenlemektir."
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 2 ? Bu Yonetmelik; resmî, ozel ilkoğretim ve ortaoğretim okul, kurumlarında; bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda yapılacak etkinlikler ile torenler ve diğer calışmaların duzenlenip yurutulmesiyle ilgili esasları kapsar."
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 3 ? Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 62 nci maddesi, 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesi, 5/6/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununun 11 inci maddesi, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 11 inci maddesi ile 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır."
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c), (e) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Kurum: Resmî, ozel ilkoğretim ve ortaoğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumlarını,"
"e) Sosyal Etkinlik: Oğrenci kulubu ve toplum hizmeti calışmaları ile her turlu gezi, yarışma, yayın, gosteri, tiyatro, spor, munazara ve benzeri diğer etkinlikleri,"
"ı) Gonullu Veli: Oğrenci kulubu veya toplum hizmeti calışmalarına katkı sağlayan veli/velileri,"
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki (i), (j) ve (k) bentleri eklenmiştir.
"c) Oğrenci kulubu ve toplum hizmeti ile ilgili projeler, cevrede bulunan kişi, resmî/ozel kurum/kuruluşlar ile diğer sivil toplum kuruluşlarına onerilerek her turlu katkıları istenebilir."
"g) Oğrencilerin sosyal etkinlikler kapsamında yapacakları calışmaları sonuclandırıp sonuclandırmadıkları, karnelerin Sosyal Etkinlik bolumune "TAMAMLADI", "TAMAMLAMADI" şeklinde yazılarak gosterilir."
"i) Oğrenci kulubu ve toplum hizmeti ile ilgili ornek etkinlik calışmaları; okul yonetiminin sorumluluğunda okul pano, gazete, dergilerinde; gerektiğinde ilgili birimlerin web sitelerinde yayımlanabilir. Ayrıca okul mudurluğu ve il/ilce millî eğitim mudurluğunun uygun bulduğu yerlerde bu calışmalar sergilenebilir."
"j) Sosyal etkinlik calışmalarında ustun gayret gosteren oğrenciler; okul yonetimi, il/ilce millî eğitim mudurluğu, resmî, ozel kurum ve kuruluşlar ile diğer sivil toplum kuruluşlarınca odullendirilebilir. Ayrıca bilim, edebiyat, resim, muzik, drama, halk oyunları, spor, ozel bilgi, beceri ve yetenek isteyen diğer alanlarda başarı gosterenlere Başarı Sertifikası (EK-14) verilir."
"k) Yonetici ve danışman oğretmenler, il/ilce millî eğitim mudurluklerince veya Bakanlıkca sosyal etkinliklerin mevzuat ve uygulamaları ile ilgili olarak kurs ve seminerlerle yetiştirilirler."
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Veli olmadığı hÂlde bu calışmalara gonullu olarak katılmak isteyenlerin de Gonullu Veli Başvuru Formunu doldurarak okul yonetimine başvurusu istenir. Sosyal Etkinlikler Kurulunca uygun gorulmesi hÂlinde bunların gonullu veli olarak calışmaları sağlanır. Bu calışmalarda yararlı olmadığı tespit edilenlerin gorevine son verilir."
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Oğretim yılı başladıktan ve sınıf temsilcileri secildikten sonra, sınıf temsilcileri ile okul yonetici ve oğretmenlerinin katılacağı toplantıda; kurumun turune, seviyesine, imkÂn ve şartlarına; cevrenin ekonomik, sosyal, kulturel ve coğrafi ozellikleriyle oğrencilerin sınıf seviyesine gore, oğrenci kuluplerinden gerekli gorulenlerine ya da oğrencilerin istekleri doğrultusunda farklı kuluplerin kurulmasına Oğrenci Kulupleri Cizelgesi (EK-1) de yer verilir.
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Oğrenci kulubuyle ilgili işlerin planlanması ve yurutulmesi, danışman oğretmenin gozetiminde ders saatleri dışında oğrencilerce gercekleştirilir."
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 12 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Oğrencilerin; kendilerine, ailelerine, cevrelerine ve topluma duyarlı, gonullu calışma bilincine sahip sorun cozen ve cozum ureten, resmî, ozel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği icinde calışma becerilerini geliştirmiş bireyler olarak yetişmeleri icin toplum hizmeti calışmalarına yer verilir."
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c), (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Oğrenciler, ilkoğretimin 1, 2 ve 3 uncu sınıflarında yılda 5 saat; 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında 10 saat; ortaoğretim kurumlarının hazırlık sınıfları dÂhil tum sınıflarında 15 saatten az olmamak uzere ders yılı başında yapılan oğretmenler kurulunca belirlenen toplum hizmeti calışmalarına katılırlar."
"d) Oğrencilerden sectikleri toplum hizmeti calışmalarına katılabilmeleri icin Veli İzin Belgesi (EK-11) alınır."
"e) Oğrenci kulubu kapsamında yapılacak toplum hizmeti calışmalarında halk eğitim merkezleri, diğer resmî, ozel kurum ve kuruluşlar ile sosyal etkinlikler kurulunca uygun bulunan sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği yapılarak bunların imkÂnlarından yararlanılır."
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Toplum hizmeti calışmalarını duzenli olarak kaydeder ve danışman oğretmene her ayın sonunda imzalatır."
"d) Proje calışmalarında yapacakları değişiklikleri, oncelikle danışman oğretmen olmak uzere sınıf oğretmeni ile sınıf/şube rehber oğretmenine bildirir."
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 21 ? Oğrencilerin seviyelerine gore bilgi, gorgu ve yeteneklerini geliştirmek; yaparak yaşayarak oğrenmelerine imkÂn vermek ve derslerin uygulama ortamında yapılmasını sağlamak; onlara cevrelerini, toplumun sosyal, kulturel ve ekonomik değerlerini tanıtmak, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izletmek amacıyla yakın cevre ve yurt ici geziler ile diğer ulke ve toplumları tanıtmak uzere yurt dışı geziler duzenlenebilir.
Oğretim programının gerektirdiği ve oğretmen tarafından okul dışında yapılması uygun gorulen araştırma, inceleme, izleme, tanıma ve uygulama amacıyla yapılan okul dışı etkinlik ve ziyaretler ilgili ders kapsamında; diğer geziler sosyal etkinlikler kapsamında yapılır.
Ancak, ilkoğretim 1-3 uncu sınıf oğrencileri; taşıma mesafesine bakılmaksızın il sınırları icindeki gezilerle gunubirlik yapılacak il dışı gezilere katılabilirler.
Gezilerde aşağıdaki hususlara uyulur;
a) Gezi yapılacak yerler belirlenirken, yakın cevre gezilerine oncelik verilir. Gezilerin, amacına uygun olarak gunduz yapılmasına ozen gosterilir.
b) Sınıf/şube rehber oğretmenleri, ders oğretmenleri veya danışman oğretmenlerce, herhangi bir ders veya sosyal etkinlik kapsamında yapılacak etkinliklerle ilgili Gezi Planları (EK-13), en az 7 gun once okul mudurluğune verilir. Gezi planı ile birlikte geziye katılacak yonetici, oğretmen, oğrenci ve varsa velilerin isimleri, adresleri, ulaşılabilecek yakınlarının telefon numaralarının yer aldığı bir liste hazırlanarak bir nushası okul yonetimine verilir.
c) Oğretim programları gereği yapılacak geziler icin ders yılı başında; yıllık planda yer almayıp derslerin işlenişi sırasında fırsat eğitiminden yararlanmak amacıyla yapılacak geziler icin gezi oncesinde; sosyal etkinlikler kapsamında yapılacak bilimsel, kulturel, turizm, spor ve ziyaret amaclı geziler icin, onay alınmadan once velilerden oğrencilere ait yazılı izin belgesi alınır.
c) Gezilerde, 40 oğrenciye kadar bir yonetici ve en fazla iki sorumlu oğretmen gorevlendirilir. İmkÂnlar olcusunde sosyal etkinlikler kurulunca uygun bulunan velilerin de geziye katılımı sağlanır. Ekonomik durumları yetersiz oğrencilerin gezi giderleri, okul-aile birliklerince karşılanabilir.
d) Oğretim programları kapsamında yapılacak gezilerin o ders saati icinde yapılmasına ozen gosterilir. Ancak gezinin bu sureyi aşabileceği durumlarda okul yonetiminin bilgisi dahilinde ders oğretmenlerince gerekli onlemler alınır.
e) Sosyal etkinlikler kapsamında yapılacak geziler, dersleri aksatmayacak şekilde hafta sonu tatilleri veya bayram tatili gunlerinde duzenlenir. Ancak gezi duzenlenen yerin uzaklığı sebebiyle daha uzun zaman gerektiren gezilerden dolayı yapılamayan dersler telafi edilir.
f) Okul muduru, gezilerle ilgili belgeleri inceler ve yetkisinde olanları onaylar. Yetkisi dışındaki gezilerle ilgili yazıyı da en kısa surede onay alınmak uzere il/ilce millî eğitim mudurluğune gonderir.
g) Buyukşehir belediye sınırları dÂhil olmak uzere, il/ilce belediye sınırları icinde yapılan ders programları kapsamındaki yıllık ders planında yer alan bilimsel inceleme, araştırma, gozlem ve uygulama gezileriyle ilgili onay okul mudurunce verilir.
ğ) Okulun bulunduğu il/ilce sınırları icinde sosyal etkinlik kapsamında yapılacak gezilerle ilgili onay, okul mudurluğunun onerisi uzerine il/ilce millî eğitim mudurunce; il sınırları dışına yapılacak gezilerle ilgili onay ise il/ilce millî eğitim mudurluğunun onerisi uzerine mulkî amirce verilir.
h) Yurt dışında yapılacak bilim, sanat, tiyatro, spor, muzik, halk oyunları, beceri yarışma, sosyal etkinlik ve bunların hazırlık calışmaları ile gezilere katılacak resmî/ozel orgun ve yaygın eğitim kurumlarının yonetici, oğretmen ve oğrencilerinin gorevli-izinli sayılmalarına ilişkin onay, il millî eğitim mudurlerinin onerisi uzerine valiliklerce verilir.
ı) İl ici ve il dışı gezilerde oğrencilerin kaza sigorta işlemleri, geziye gidilecek aracların secilmesi ve diğer konularda, Okul Gezileri Cerceve Sozleşmesinde (EK-12) belirtilen hukumlere uyulur.
i) Oğretim programı ve sosyal etkinlik kapsamında yapılacak gezilerde gerektiğinde kamu araclarından yararlanılabilir.
j) Gezi ile ilgili sozleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği, geziye katılanların hazır olup olmadıkları ve benzeri hususların yer aldığı başlangıc tutanağı ile gezinin bitiminde gezinin amacına uygun olarak gercekleştirilip gercekleştirilemediğine ilişkin tutanak duzenlenir."
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasının (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"e) Bakanlık dışındaki resmî/ozel kurum ve kuruluşlarca duzenlenecek il/ilce duzeyindeki yarışmalara katılım mulki amirin; yurt genelindeki yarışmalar ise Bakanlığın izni ile gercekleştirilir. Yarışmalarla ilgili komisyonların oluşturulmasına ilişkin hususlar izin onayında yer alır."
"f) Okul ve sınıf ici yarışmaların değerlendirilmesi, yarışmalar icin oluşturulan komisyonca; okullar arası yarışmaların değerlendirilmesi ise ilgili alan oğretmenlerinden, alan oğretmeni bulunmaması durumunda okul yonetimince uygun gorulen diğer oğretmenlerden oluşturulan komisyonca yapılır. Okul ici yarışmalarda, yarışmaya katılan sınıflardan temsilci birer oğrenci de bulundurulur."
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"d) Oyunların, oğrencilerin yaş ve sınıf seviyelerine uygun olarak secilmesine ozen gosterilir."
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (ı) bendi eklenmiştir.
"ı) Torenlerle ilgili diğer hususlar, 14/8/1981 tarihli ve 8/3456 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Ulusal ve Resmî Bayramlarda Yapılacak Torenler Yonetmeliği ve 3/3/1982 tarihli ve 8/4400 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Mahalli Kurtuluş Gunleri, Ataturk Gunleri ve Tarihî Gunlerde Yapılacak Torenler Yonetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığınca torenler ve Bayrak Torenleri icin yayımlanan diğer mevzuat hukumlerince yurutulur."
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Okul yoneticileri, nobetci oğretmenler, muzik ve beden eğitimi oğretmenleri ile okulda bulunan diğer oğretmenler ve gorevli oğrencilerce hazırlanan torenler, bu Yonetmelik ile 25/1/1985 tarihli ve 85/9034 sayılı Turk Bayrağı Tuzuğu ve Millî Eğitim Bakanlığınca torenler ve Bayrak Torenleri icin yayımlanan diğer mevzuat hukumlerine gore yurutulur."
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 34 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Diğer Eğitim Kurumlarında Sosyal Etkinlikler
MADDE 34 ? Ozel dersane ve surucu kursları dışındaki diğer eğitim kurumları, kendi konumlarını dikkate alarak yapacakları sosyal etkinlikleri, bu Yonetmelik hukumlerine gore yuruturler."
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan; Oğrenci Kulupleri Cizelgesi (EK-1), Belirli Gun ve Haftalar Cizelgesi (EK-2), Sosyal Etkinlikler Yıllık Calışma Planı (EK-3), Sosyal Etkinlikler Oğrenci Değerlendirme Formu (EK-7) ve Sosyal Etkinlikler Danışman Oğretmen Değerlendirme Formu (EK-8) ekteki şekilde değiştirilmiş ve Yonetmeliğe, Okul Gezileri Cerceve Sozleşmesi (EK-12), Gezi Planı (EK-13) ve Başarı Sertifikası (EK-14) eklenmiştir.
MADDE 19 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 20 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.
Ekleri İcin Tıklayınız
Ekler
Ek-8
Başarı Sertifika