
1 Nisan 2011 CUMAResmî GazeteSayı : 27892
YONETMELİK
Kultur ve Turizm Bakanlığından:
KULTUR VE TURİZM BAKANLIĞI DEVLET KOROLARI VE TOPLULUKLARI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YONETMELİK
MADDE 1 ? 6/7/2006 tarihli ve 26220 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kultur ve Turizm Bakanlığı Devlet Koroları ve Toplulukları Yonetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı; Devlet Klasik Turk Muziği Koroları, Devlet Turk Halk Muziği Koroları, Devlet Cok Sesli Muzik Koroları ile Turk Tasavvuf Muziği Toplulukları, Tarihi Turk Muziği Toplulukları, Devlet Turk Muziği Toplulukları, Devlet Modern Folk Muziği Toplulukları, Devlet Halk Dansları Toplulukları, Devlet Turk Dunyası Muzik ve Dans Toplulukları, Devlet Turk Muziği Araştırma ve Uygulama Toplulukları ve bu alanda kurulacak yeni koroların ve toplulukların kuruluşu, yonetimi, idari sozleşmeli personelin atanma, adaylık, sınav ve calışma bicimlerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?d) Koro: Devlet Klasik Turk Muziği Koroları, Devlet Turk Halk Muziği Koroları, Devlet Cok Sesli Muzik Koroları ile Turk Tasavvuf Muziği Toplulukları, Tarihi Turk Muziği Toplulukları, Devlet Turk Muziği Toplulukları, Devlet Modern Folk Muziği Toplulukları, Devlet Halk Dansları Toplulukları, Devlet Turk Dunyası Muzik ve Dans Toplulukları, Devlet Turk Muziği Araştırma ve Uygulama Toplulukları ve bu alanda kurulacak yeni koroları ve toplulukları,?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(3) Sanat Kurulu, Şefin veya katılamadığı zamanlarda Şef Yardımcısının, her ikisinin olmadığı zamanlarda karar alınması gereken zorunlu hal ve işlemlere yonelik konularda Mudurun başkanlığında salt coğunlukla toplanır ve oy cokluğuyla karar alır. Oyların eşitliği hÂlinde Başkanın oyu yonunde karar alınmış sayılır.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Sanat kurulunun gorevleri
MADDE 6 ? (1) Sanat Kurulunun gorevleri şunlardır;
a) Koronun sanat duzeyini yukseltmek amacıyla gerekli programları hazırlamak,
b) Koronun periyodik konserlerini programlamak,
c) Koroya satın alınacak calgı, aksesuar, giyim ve benzeri konularda hazırlanacak nihai raporu ve alınan kararları Koro Mudurune iletmek,
c) Stajyerlik sınavlarını yapmak,
d) Konserlere cağrılacak misafir sanatcıları belirlemek,
e) Koro sanatcılarının yetiştirilmesi amacıyla dışarıdan misafir sanatcılar cağırmak,
f) Başarı, devam ve devamsızlık gibi kriterleri de goz onune alarak sanatcılara her yıl verilecek puanlara esas olacak değerlendirmeleri yapmak,
g) Yayın, baskı, arşivleme ve benzeri her turlu konuların gercekleştirilmesi ve takibini sağlamak,
ğ) Konserlere katılacak yerli ya da yabancı solistleri belirlemek,
h) Konserlere katılacak yerli ya da yabancı solistlere odenecek ucretleri tespit ederek Genel Mudurluğe sunmak,
ı) Bu Yonetmeliğin diğer maddelerinde belirtilen gorevleri yapmak.
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 7 ? (1) Şef, Koronun sanatsal ve teknik işlerinden Genel Mudure karşı sorumludur.
(2) Şef, Koronun sanatsal duzeyini yukseltmek icin gerekli her turlu calışmayı, ek prova, grup calışması yapmak, calışma, prova, konser ve gosterilerin tam bir disiplin icinde ve verimli bir şekilde gercekleşmesini sağlamakla gorevlidir.
(3) Şef, Sanat Kurulunun başkanıdır. Olağan toplantılar dışında luzumu halinde her zaman Sanat Kurulunu toplantıya cağırabilir.
(4) Şef, muzik eğitimi veren yuksekokul mezunlarından, aynı statudeki benzer resmî kuruluşlarda en az beş yıl sanatcı olarak gorev yapmış olanlarla, en az uc yıl Şef ya da Şef Yardımcısı olarak gorev yapmış adaylar arasından; veya dort yıllık eğitim veren yuksekokul mezunu olup da en az on yıl korolarda sanatcı olarak gorev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı uzerine, Genel Mudurun teklifi ve Bakan onayı ile uc yıl icin atanır. Şef olarak atananlardan başarılı olanlar, Koronun sanatsal seviyesini yukselten repertuar, konser, turne ve kayıt calışmaları yapanlar, Korolararası Kurulun kararı, Genel Mudurun teklifi ve Bakan onayı ile gorev suresi bitiminde ya da sonra aynı sure icin yeniden atanabilirler. Gorev suresi sona erenlerden yeniden atanamayanlar, Bakanlığın teklifi uzerine Maliye Bakanlığınca vize işlemleri tamamlanarak sanatcı kadrosuna atanır.
(5) Devlet Coksesli Korosunda, yurt icindeki ya da yurt dışındaki konservatuarların şeflik bolumunu bitirmiş ve en az uc yıl korolarda calışmış adaylar arasından Şef atanır.
(6) İhtiyac duyulması hÂlinde, korolara, etkinlik icin Sanat Kurulunun goruşu ve Genel Mudurun onayı ile yerli ya da yabancı uyruklu şef gorevlendirilebilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Şef yardımcıları; muzik eğitimi veren yuksekokul mezunlarından, aynı statudeki benzer resmî kuruluşlarda en az uc yıl sanatcı olarak gorev yapmış adaylar arasından veya dort yıllık eğitim veren yuksekokul mezunu olup da en az altı yıl korolarda sanatcı olarak gorev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı uzerine, Genel Mudurun teklifi ve Bakan onayı ile uc yıl icin atanır. Şef Yardımcısı olarak atananlardan başarılı olanlar, Koronun sanatsal seviyesini yukselten repertuar, konser, turne ve kayıt calışmaları yapanlar, Korolararası Kurulun kararı, Genel Mudurun teklifi ve Bakan onayı ile gorev suresi bitiminde ya da daha sonra aynı sure icin yeniden atanabilirler. Gorev suresi sona erenlerden yeniden atanamayanlar, Bakanlığın teklifi uzerine Maliye Bakanlığınca vize işlemleri tamamlanarak sanatcı kadrosuna atanır.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?c) Sanat Kurulunun almış olduğu kararları yurutmek.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Koro mudur yardımcısı
MADDE 11 ? (1) Koro mudur yardımcısı, Koro Mudurune yardımcı olmak uzere Genel Mudurlukce gorevlendirilir. Koro mudur yardımcısı, Koro Mudurunun olmadığı zamanlarda Mudure vekÂlet eder.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Koronun oluşumu
MADDE 12 ? (1) Koro aşağıdaki kişilerden oluşur.
a) Şef ve şef yardımcıları,
b) Koro Muduru ve yardımcısı,
c) Sanat Kurulu,
c) Stajyer sanatcılar ve sanatcılar,
d) Calgı Yapım ve Onarım Uzmanı, Akordor, Notist,
e) Işık ve Ses Uzmanı,
f) Memurlar,
g) Yardımcı elemanlar.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 17 ? (1) Korolararası Kurul, bu Yonetmelikte belirtilen gorevleri yapmak uzere aşağıdaki uyelerden oluşur.
a) Genel Mudur ya da ilgili Genel Mudur Yardımcısı,
b) Korolardan iki şef, bulunmaması halinde iki şef yardımcısı,
c) Aktif olarak calışmakta olan, bilimsel yayınlar yapan, calışmalarını ulusal ve uluslararası duzeyde gercekleştiren ve aynı duzeyde kabul goren sanatcılar ve/veya alanında uzmanlaşmış kişiler ve uzman akademisyenler arasından Genel Mudurlukce secilen iki uye.
(2) Birici fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen uyeler, aynı sayıdaki yedekleriyle birlikte Genel Mudurun teklifi ve Bakan onayı ile gorevlendirilir.
(3) Korolararası Kurul, uyelerin salt coğunluğunun katılımıyla toplanır. Kararlar katılan uyelerin oy cokluğuyla alınır. Oyların eşit olması hÂlinde Başkanın oyu yonunde karar alınmış sayılır.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 23 ? (1) Kabul sınavları boş kadro ve branş ihtiyacına gore, Sanat Kurulu kararı, Genel Mudurluğun teklifi ve Bakan onayı ile o ilde veya o ilin dışında acılabilir. Kabul Sınavları, her koro icin ayrı yapılabileceği gibi aynı alanda hizmet veren korolarda aynı branşlarda tek de yapılabilir. Acık bulunan kadrolara alınacak elemanların sayısı, unvanı ve calgı turleri Sanat Kurulunca belirlenir.
(2) Kabul Sınavının usul ve esasları Sınav Kurulu tarafından belirlenir ve sınav ilanında belirtilir.
(3) Kabul sınavları goruntulu ses kaydına alınır. Kabul sınavlarına Genel Mudurluk yetkilisi gozlemci olarak katılır.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Kabul Sınavına girebilmek icin en az Guzel Sanatlar Lisesi muzik bolumu ya da konservatuarın lise bolumu veya fakulte ya da dort yıllık yuksek okul mezunu olmak gerekir.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 26 ? (1) Kabul Sınavları Kurulu her kabul sınavı icin ayrı olmak uzere aşağıdaki uyelerden oluşur:
a) Genel Mudurluğe bağlı korolardan secilecek iki Koro Şefi, bulunmaması halinde iki Şef Yardımcısı,
b) Genel Mudurluğe bağlı korolardan sınav yapılacak branştan secilen bir sanatcı uye,
c) Aktif olarak calışmakta olan, bilimsel yayınlar yapan, calışmalarını ulusal ve uluslararası duzeyde gercekleştiren ve aynı duzeyde kabul goren sanatcılar ve/veya alanında uzmanlaşmış kişiler ve uzman akademisyenler arasından Genel Mudurlukce secilen iki uye.
(2) Birinci fıkrada belirtilen uyeler, aynı sayıdaki yedekleriyle birlikte Genel Mudurun teklifi ve Bakan onayı ile gorevlendirilir.
(3) Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan uyelerden en kıdemli olanı Sınav Kurulu Başkanıdır. Sınavların duzenli bir şekilde yurutulmesinden Sınav Kurulu Başkanı sorumludur.
(4) Kabul sınavlarında aday ile Sınav Kurulu uyesi arasında aşağıdaki ilişkilerin bulunması halinde Kurul uyesi ilgili adaya puan veremez:
a) Sonradan kalksa bile evlilik veya vesayet ilişkisi bulunmuşsa,
b) Kan veya kayın hısımlığından ustsoy veya altsoy ilişkisi varsa,
c) Evlat edinme bağlantısı varsa,
c) Dorduncu derece dahil kan ve kayın hısımlığı varsa,
d) Evlilik sona ermiş olsa bile, ucuncu derece dahil kayın hısımlığı varsa,
e) Adayın branş oğretmeni olmuşsa.
(5) Genel duyurulu sınavda aynı alanda hizmet veren birden cok koroda aynı branştan tek sınav acılması durumunda aday, sınava girmek istediği koroyu iş talep formunda belirtir. Bu durumda aday, aynı branşta sadece bir koronun sınavına başvurabilir. Ancak, adayın birden cok branşta sınava başvurma hakkı vardır.
(6) Sınav sonucları sadece muracaat edilen Koro icin gecerlidir. Sınav usulu (değerlendirme kriteri ve yontemi, mulakat şekli ve kac eleme olacağı ve benzeri) kadronun acıldığı branşın niteliği goz onune alınarak Sınav Kurulunca belirlenecek şekil ve usulde belirlenir. Sınav Kurulunca belirlenen sınav usulu sınavdan en gec bir hafta once Bakanlık resmi web sitesinde ve ilgili koronun ilan panosunda ilan edilir.
(7) Muracaat esnasında veya sonradan yapılan incelemede sınava giriş şartlarını taşımadığı tespit edilen adaya Sınava Giriş Belgesi verilmez.
(8) Sınavlar tek aşamalı yapılabileceği gibi birden fazla aşamalı da yapılabilir. Sınavlarda adayın başarılı olabilmesi icin her aşamadan alınan not ortalamasının 100 puan uzerinden en az 70 olması şarttır. Sınavlara katılanların nihaî başarı puanları, Sınav Kurulu uyelerinin sınavda ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir. 70 tam puan altındaki kusurlu puanlar Sınav Kurulunca 70 tam puana tamamlanamaz. Kabul sınavını kazananlar sınav ilanında belirtilen branş ihtiyacından fazla olduğu takdirde en yuksek puan alanlar ilanda belirtilen branş ihtiyacına gore sıra ile goreve atanır. Kazananlar arasında eşit başarı gosterenlerden mesleki oğrenim yapmış olanlar, bunda da eşitlik durumunda daha genc yaşta olanlar tercih edilir.
(9) Sınav Kurulu uyelerinin vereceği puanlardan en yuksek ve en duşuk puan arasında 40 puan ve daha fazla fark olduğunda, bu puanların gecersiz sayılarak geriye kalan puanların ortalaması gecerli puan olarak değerlendirilir.
(10) Sınav giriş belgesi olmayanlar sınava alınmazlar. Sınavlar, ilanda belirtilen yer ve saatte başlar.
(11) Sınavlarda kopya cekenler veya kopya cekmeye teşebbus edenler hakkında tutanak duzenlenerek ilgilinin sınavı gecersiz sayılır.
(12) Sınav sonucları Genel Mudurluk tarafından sınav bitiminden itibaren onbeş gun icinde Bakan onayından sonra ilan edilir. Sınav sonucları, adaylara ayrıca yazılı olarak da bildirilir. Sınavı kazananlardan ataması yapılacakların en gec onbeş gun icinde atamaya esas belgelerle birlikte Genel Mudurluğe muracaat etmeleri gerekir. Suresi icinde muracaat etmeyen ve istenen belgeleri tam olarak ibraz etmeyen adayların atamaları yapılmaz.
(13) Sınav sonuclarına itirazlar, sınav sonuclarının ilanından itibaren on gun icinde Genel Mudurluğe yapılır.
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(3) Sınavda yapılacak değerlendirme kriterleri Ek-1 ve Ek-2'de belirtilmiştir. Devlet Cok Sesli Muzik Koroları, Turk Tasavvuf Muziği Toplulukları, Tarihi Turk Muziği Toplulukları, Devlet Modern Folk Muziği Toplulukları, Devlet Halk Dansları Toplulukları, Devlet Turk Muziği Araştırma ve Uygulama Toplulukları ile Devlet Turk Dunyası Muzik ve Dans Topluluklarında stajyer sanatcıların asıl uyeliğe gecişlerinde esas alınacak kriterleri iceren puan cetvelleri Sanat Kurullarınca belirlenir.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğe 32 nci maddesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki 32/A maddesi eklenmiştir.
?Duzenleme yetkisi
MADDE 32/A ? (1) Bakanlık, bu Yonetmeliğin uygulanmasını sağlamak uzere her turlu duzenlemeyi yapmaya yetkilidir.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
?Halen gorevde bulunan şef ve şef yardımcıları
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu maddenin yururluğe girdiği tarihte uc yıllık Şef ya da Şef Yardımcılığı gorevini tamamlamayanlar, gorev sureleri dolana kadar gorevlerine devam ederler. Şef ya da Şef Yardımcısı gorevine atandığı tarihten itibaren uc yıllık sure gecenlerin ise gorevleri bu maddenin yururluk tarihinden itibaren uc ay sonra sona erer. Ancak, Şefler, Yonetmeliğin 7 nci maddesinin dorduncu fıkrasına, şef yardımcıları ise 8 inci maddenin ikinci fıkrasına gore talep etmeleri halinde tekrar aynı kadroya atanabilmek uzere değerlendirmeye alınırlar.?
MADDE 17 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 18 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Kultur ve Turizm Bakanı yurutur.