10 Nisan 2011 PAZARResmî GazeteSayı : 27901
YONETMELİK
Orman Genel Mudurluğunden:
ORMAN GENEL MUDURLUĞU PERSONELİ GOREVDE YUKSELME
VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Orman Genel Mudurluğu personelinin, gorevde yukselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik; Orman Genel Mudurluğunde 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak gorev yapan personelden mudur ve daha alt gorevlere, gorevde yukselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik; Devlet Memurları Kanunu, 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulu Hakkında Kanun ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Amenajman heyet başkanı: 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 26 ncı maddesinde belirtilen orman amenajman planlarını mevzuata uygun duzenleyen gorevliyi,
c) Amenajman heyet denetcisi: Orman Kanununun 26 ncı maddesinde belirtilen orman amenajman planlarının mevzuata uygun duzenlenip duzenlenmediğini denetleyen gorevliyi,
c) Amenajman heyet muhendisi: Orman Kanununun 26 ncı maddesinde belirtilen orman amenajman planlarının mevzuata uygun duzenlenmesinde calışan gorevliyi,
d) Aynı duzey gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
e) Bakanlık: Cevre ve Orman Bakanlığını,
f) Bolge mudurluğu: Orman Bolge Mudurluğunu,
g) Genel mudurluk: Orman Genel Mudurluğunu,
ğ) Genel yonetmelik: Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliği,
h) Gorev unvanı: Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan hizmet grupları icinde belirtilen gorev unvanlarını,
ı) Gorevde yukselme: Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlerden bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan gorevlere aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları,
i) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak gorevlerin ozelliklerine gore verilecek hizmet ici eğitimi,
j) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
k) Hizmet birimi: Orman Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulu Hakkında Kanunda belirtilen merkez ve taşra teşkilatını,
l) Hizmet grupları: Aynı duzeydeki unvanların gruplandırılmasını,
m) Hizmet suresi: Ucretsiz izinli gecen sureler haric, muvazzaf askerlikte gecen sureler dahil olmak uzere, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan hizmet surelerini,
n) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric, diğer gunleri,
o) İşletme şefi: Orman işletme mudurluklerine bağlı orman işletme şefliklerinde muhendis (orman muhendisi) kadrosunda olup işletme şefliği gorevini yurutenleri,
o) Kadastro komisyon başkanı: 15/7/2004 tarihli ve 25523 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6831 sayılı Orman Kanununa Gore Orman Kadastrosunun Uygulanması Hakkındaki Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen gorevliyi,
p) Kadastro komisyonu ormancı uyesi: 6831 sayılı Orman Kanununa Gore Orman Kadastrosunun Uygulanması Hakkındaki Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen gorevliyi,
r) Kurum: Orman Genel Mudurluğunu,
s) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanabilmek icin, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,
ş) Ust gorev: 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Aranan Nitelik ve Esaslar
Hizmet grupları
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.
(2) Gorevde yukselmeye tabi kadrolar:
a) Yonetim hizmetleri grubu;
1) Şube muduru, başmuhendis, yedek parca depo muduru,
2) Yedek parca depo mudur yardımcısı,
3) Şef,
b) Hukuk hizmetleri grubu;
1) Hukuk muşaviri,
c) Araştırma ve planlama hizmetleri grubu;
1) Eğitim uzmanı, uzman, sivil savunma uzmanı,
c) Bilgi işlem hizmetleri grubu;
1) Cozumleyici,
d) İdari hizmetler grubu;
1) İşletmeler saymanı, sayman,
2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, daktilograf, ambar memuru, mutemet, veznedar, santral memuru, haberleşme memuru, matbaacı, orman muhafaza memuru, şofor,
e) Yardımcı hizmetler grubu;
1) Bekci, hizmetli, teknisyen yardımcısı, aşcı, kaloriferci.
(3) Unvan değişikliğine tabi kadrolar:
a) Muhendis, mimar, istatistikci, ekonomist, fizyoterapist, biyolog, avukat, programcı, tekniker, teknisyen, cocuk gelişimcisi, hemşire, laborant, sağlık memuru, cocuk eğitimcisi.
Gorevde yukselme suretiyle atanacaklarda aranılacak şartlar
MADDE 6 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan gorev unvanlarına gorevde yukselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır.
a) Şube muduru (Teknik) kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadronun niteliklerini taşıyan fakulte veya dort yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) 13 yıl hizmeti bulunmak,
3) Hizmetinin en az 10 yılını işletme şefliği, kadastro komisyonu veya amenajman heyeti başkanlığı veya uyeliği gorevlerinde ya da hizmetinin en az 7 yıllık bolumunu genel mudurluk hizmet birimlerinde muhendis veya mimar olarak gecirmiş olmak,
4) Gorevde yukselme sınavında başarılı olmak,
b) Şube muduru (İdari) kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Toplam 13 yıl hizmetinin en az 5 yılını genel mudurlukte gecirmiş olmak kaydıyla APK uzmanı, uzman, sivil savunma uzmanı, istatistikci, ekonomist, işletmeler saymanı, sayman, şef gorevlerinde en az 3 yıl calışmış olmak,
3) Gorevde yukselme sınavında başarılı olmak,
c) Başmuhendis kadrosuna atanabilmek icin;
1) Fakultelerin orman muhendisliği bolumu mezunu olmak,
2) En az 13 yıl hizmeti bulunmak,
3) En az 2 yıl sureyle kadastro komisyonlarında veya amenajman heyetlerinde calışmış olmak,
c) Yedek parca depo muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadronun niteliklerini taşıyan muhendislik fakultesi mezunu olmak,
2) En az 13 yıl hizmeti bulunmak,
3) Hizmetinin en az 7 yılını, genel mudurluk birimlerinde muhendis olarak gecirmiş olmak,
d) Yedek parca depo mudur yardımcısı kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadronun niteliklerini taşıyan muhendislik fakultesi mezunu olmak,
2) En az 11 yıl hizmeti bulunmak,
3) Hizmetinin en az 5 yılını, genel mudurluk birimlerinde muhendis olarak gecirmiş olmak,
e) Şef kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) En az 5 yılını genel mudurluk buro hizmetlerinde bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, daktilograf, ambar memuru, mutemet ve veznedar kadrolarında gecirmiş olmak,
f) Hukuk muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) En az 10 yıl hizmeti bulunmak,
3) En az 3 yılını genel mudurluk birimlerinde avukat olarak gecirmiş olmak,
g) Eğitim uzmanı, uzman ve sivil savunma uzmanı kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
3) En az 5 yılını genel mudurluk buro hizmetlerinde şef, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, daktilograf, ambar memuru, mutemet ve veznedar kadrolarında gecirmiş olmak,
ğ) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Bilgisayar sistemleri yonetimi ile sistem cozumleme veya sistem programlama konularında tecrubeli olduğunu belgelemek,
3) En az iki bilgisayar işletim sisteminin uygulamasını bildiğini belgelemek,
h) İşletmeler saymanı ve sayman kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokul mezunu olmak,
3) En az 3 yılını genel mudurluk muhasebe birimlerinde gecirmiş olmak,
ı) Bilgisayar işletmeni veya veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) Genel mudurluk hizmet birimlerinde en az iki yıl calışmış olmak,
3) Bilgisayar kullanım bilgisine sahip olmak,
i) Ambar memuru, mutemet, veznedar, santral memuru, haberleşme memuru, memur, daktilograf, matbaacı kadrosuna atanabilmek icin;
j) Orman muhafaza memuru kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az on lisans mezunu olmak,
2) Hizmetinin son iki yılını genel mudurluk hizmet birimlerinde gecirmiş olmak kaydıyla, muracaat tarihi itibariyle 40 yaşından gun almamış olmak,
3) Erkek personel icin askerlik hizmetini fiilen yapmış olmak,
4) Arazide calışmak uzere bedenen ve ruhen uygun olduğu ve silah kullanmasına mani bir hali olmadığına dair tam teşekkullu hastaneden sağlık kurulu raporu almış olmak,
5) Gorevde yukselme sınavında başarılı olmak,
k) Şofor kadrosuna atanabilmek icin;
3) En az 3 yıllık (B) sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
gerekir.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranılacak şartlar
MADDE 7 ? (1) Bu maddede belirtilen kadrolara unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır.
a) Muhendis, mimar, istatistikci, ekonomist, fizyoterapist, biyolog, tekniker, cocuk gelişimcisi, hemşire, laborant, sağlık memuru, cocuk eğitimcisi, teknisyen kadrolarına atanabilmek icin;
1) Oğrenim durumu itibarıyla atanacağı unvanı ihraz etmiş olmak,
2) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
b) Avukat kadrosuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) Avukatlık ruhsatına sahip olmak,
3) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
c) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık yuksekokulların bilgisayar programcılığı bolumunden mezun olmak veya dort yıl sureli yuksekoğretim mezunu olup, Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak,
2) En az iki programlama dilini bildiğini belgelemek,
3) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
gerekir.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme Eğitimi ve Unvan Değişikliğine İlişkin Duyuru,
Başvuru ve Eğitim Hususları
Duyuru
MADDE 8 ? (1) Genel mudurlukce uygun gorulecek boş kadrolara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonların unvanı, adedi ve niteliklerine gore başvuru şartları sınavlardan en az kırk beş gun once personele duyurulur.
Başvuru
MADDE 9 ? (1) Yapılacak duyuru uzerine beş iş gununden az olmamak uzere ilanda belirtilen başvuru tarihinin son gunu itibariyle aranan nitelikleri taşıyanlar, son başvuru tarihine kadar Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan personel değerlendirme formunun eksiksiz doldurarak, ibraz edilmesi zorunlu belgelerin asıllarını veya kurumca onaylı suretlerini ekleyerek birimleri aracılığıyla merkezde Daire Başkanları, taşrada Bolge Mudurleri ya da yetkilendireceği personel tarafından doğruluğu kontrol edilerek tasdik olunduktan sonra muracaatları gonderilir.
Başvuruların incelenmesi
MADDE 10 ? (1) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı ilan edilen boş kadro veya pozisyon sayısının uc katını gecemez. Başvurular Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan personel değerlendirme formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere, kadro veya pozisyon sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime cağrılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması halinde, sırasıyla; hizmet suresi fazla olanlara, daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara, ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara oncelik verilir.
(2) Atama yapılacağı duyurulan boş kadro sayısının uc katından az istekli bulunması halinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tum personel gorevde yukselme eğitimine alınır.
(3) Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, kurum personeli başvurabilir. Başvuruda bulunanların durumları, bu Yonetmeliğin 5 inci ve 7 nci maddeleri cercevesinde değerlendirilir.
(4) Unvan değişikliği sınavına katılmak uzere başvuruda bulunanlarda, kurumda veya oğrenim durumlarına uygun olmayan gorevlerde belirli bir sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Ancak, aday memurların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
Gorevde yukselme eğitimine alınma
MADDE 11 ? (1) Başvuruda bulunanların bu Yonetmeliğe gore gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları Personel Dairesi Başkanlığı tarafından kurumun internet sitesinde ilan edilir. İlan edilen sonuclar; merkezde Daire Başkanları, taşrada Bolge Mudurlerinin yetkilendireceği personel tarafından ilgililere tebliğ edilir. Yetkilendirilen personel beş iş gunu icinde tebliğ belgesini Personel Dairesi Başkanlığına iletir.
(2) Durumları hakkında yeniden inceleme talebinde bulunmak isteyenler tebelluğ tarihinden itibaren beş iş gunu icinde, Personel Dairesi Başkanlığına yazılı olarak muracaat edebilirler. Muracaatlar beş iş gunu icinde karara bağlanıp kesinleşmiş liste ilan edilerek birimler aracılığıyla tebliğ edilir.
(3) Kesinleşmiş listenin ilanından sonra intikal eden talepler değerlendirilmeye alınmaz.
Eğitim ve sınav tarihleri
MADDE 12 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi ve sınavı ile unvan değişikliği sınavına alınacaklara, eğitimin veya sınavın yeri ve zamanı en az on beş gun once Eğitim Dairesi Başkanlığı aracılığıyla tebliğ edilir.
(2) Aylıksız izinde bulunanlar da dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına katılmaları mumkundur.
Gorevde yukselme eğitimini verecek birim
MADDE 13 ? (1) Eğitim; Eğitim Dairesi Başkanlığınca, gorevde yukselmeye katılacaklara ilişkin gorevin ozelliğine gore diğer birimlerle işbirliği yapılarak yurutulur.
(2) Hizmet ici eğitim programının konusu, eğitimi verecek personel, eğitimin başlama tarih ve suresi, bitirme belgesi verme ve diğer hususlar Eğitim Dairesi Başkanlığınca ilgililere duyurulmak uzere, birimlere ve sınav kuruluna bildirilir.
Gorevde yukselme eğitimi
MADDE 14 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan personelin gorevde yukselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak gorevler icin, en az yetmiş beş saat olmak uzere, duzenlenecek gorevde yukselme eğitim programına katılmaları gerekir.
(2) Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler suresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile ongorulen toplam surenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda duzenlenecek gorevde yukselme sınavına girebilirler.
(3) İkinci fıkradaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hallerde, eğitim suresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 15 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar;
a) T.C. Anayasası,
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları,
b) Ataturk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal guvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler,
f) Etik davranış ilkeleri,
g) Atama yapılacak gorevin alanı ve niteliği ile ilgili konular.
(2) Genel mudurlukce duzenlenecek gorevde yukselme eğitimi programlarında bu maddenin (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitim ve sınav sorularının ağırlığı yuzde altmışın altında olamaz.
DORDUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Esasları
Sınav
MADDE 16 ? (1) Gorevde yukselmeye tabi unvanlar icin gorevde yukselme eğitiminin tamamlanmasını veya unvan değişikliği sınavına tabi unvanlar icin yapılan başvurularının toplanmasına muteakip, bir ay icinde Eğitim Dairesi Başkanlığınca; Olcme Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğu veya yuksekoğretim kurumlarından birisine gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı yaptırılmak uzere başvurulur.
Sınavın konusu ve şekli
MADDE 17 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi unvanlar icin yapılacak sınav, 15 inci maddede belirtilen konulardan aynı unvan icin yılda en fazla bir kez yazılı olarak yaptırılır.
Sınav kurulu
MADDE 18 ? (1) Sınav Kurulu beş asil ve uc yedek uyeden oluşur.
(2) Sınav Kurulu, Orman Genel Muduru veya gorevlendireceği Genel Mudur Yardımcısının başkanlığında, Personel Dairesi Başkanı ve Eğitim Dairesi Başkanının katılımı ile Orman Genel Mudurunce belirlenecek diğer uyelerden oluşur.
(3) Sınav Kurulunu teşkil eden uyeler, sınava alınacak personelden, oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha duşuk seviyede olamazlar.
(4) Sınav Kurulunun başkan ve uyelerinin gorevde yukselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu uye veya uyeler sınav kurulu uyeliğinden cıkartılır ve bunların yerine yeni uye veya uyeler gorevlendirilir.
(5) Sınav Kurulu uye tamsayısı ile toplanır. Kararlar oy cokluğuyla alınır ve cekimser oy kullanılamaz.
(6) Sınav Kurulunun sekretarya işlemleri Personel Dairesi Başkanlığınca yurutulur.
Sınav kurulunun gorev ve yetkileri
MADDE 19 ? (1) Sınav Kurulunun gorev ve yetkileri şunlardır;
a) Sınav sorularını hazırlamak,
b) Sınavın duzenli bir şekilde yurutulmesini sağlamak,
c) Sınavla ilgili tutanakları duzenleyip imzalamak,
c) Sınava ilişkin yapılan itirazları incelemek ve karara bağlamak,
d) Sınavla ilgili diğer işleri yurutmek.
Sınav sonuclarının acıklanması ve gecerliliği
MADDE 20 ? (1) Sınavlarda yuz puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar.
(2) Sınav Kurulu, sınav sonuclarını kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş gunu icerisinde kurumun internet sitesinde ilan eder. Ayrıca, Merkezde Daire Başkanları, taşrada Bolge Mudurlerinin yetkilendireceği personel tarafından beş iş gunu icinde ilgililere yazılı olarak tebliğ edilmek uzere Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(3) Sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da iki yılı gecmemek uzere muteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili duzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin butun usul ve esaslara tabidir.
Sınav sonuclarına itiraz
MADDE 21 ? (1) Sınava katılanlar sınav sonuclarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren beş iş gunu icinde, Sınav Kuruluna yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar Sınav Kurulu tarafından beş iş gunu icinde karara bağlanır ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(2) Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yuzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun suresi icinde yapılan itirazlar uzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi halinde, sınav iptal edilir ve en kısa surede yeni sınav yapılır.
Sınavların ertelenmesi ve gecersiz sayılması
MADDE 22 ? (1) Yazılı sınav sorularının sınav oncesi calındığının tespit edilmesi veya deprem, sel ve benzeri doğal afetler nedeniyle sınavlar ertelenebilir.
(2) Sınavda kopya cekenler, kopya verenler veya bunlara teşebbus edenler, sınav kağıtlarına belirtici işaret koyanlar sınav salonundan cıkarılır ve duzenlenecek bir tutanakla sınavları gecersiz sayılır. Ayrıca bu kişilerin haklarında disiplin işlemi uygulanır. Sınavlarda kopya cektikleri sonradan tespit edilenlere de aynı işlem uygulanır.
(3) Sınava girecek adayın yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, adayın sınavı gecersiz sayılır ve bu husus bir tutanakla belirlenir. Ayrıca her ikisi hakkında da kanuni işlem yapılır.
(4) Eğitim ve sınavlarda aranan nitelik ve şartları taşımadıkları halde, sınavlara girip başarılı olanların sınavları gecersiz sayılır ve atamaları yapılmaz, atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir.
(5) Bu maddenin ikinci, ucuncu ve dorduncu fıkralarında belirtilen fiilleri işlemeleri nedeniyle sınavları gecersiz sayılanlar beş yıl icinde duzenlenecek olan eğitim ve sınavlara katılamazlar.
Sınavı kazananların atanması
MADDE 23 ? (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sonucunda başarılı olanlar arasından, uc ay icinde tercihleri doğrultusunda başarı sıralamasına gore duyurulan boş kadro ve pozisyonlara atamaları yapılır. Başarı puanlarının eşit olması halinde, Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan personel değerlendirme formundaki puanlama esas alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitliğin devam etmesi durumunda, sırasıyla;
a) 15 inci maddenin (g) bendine ilişkin puanı yuksek olanlara,
b) Hizmet suresi fazla olanlara,
c) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara, oncelik verilir.
(2) İlana cıkılan kadrolardan,
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları halde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
(3) Unvan değişikliği sınavında başarılı olanlar, bulunan boş kadrolara puan başarı sıralamasına gore atanırlar.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Gruplar arası gecişler
MADDE 24 ? (1) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen gorev grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır.
a) Atanılacak kadronun gerektirdiği ozellikleri taşıyanlar aynı duzey gorev grubu icerisinde belirtilen unvanlara veya alt gorevlere sınavsız atanabilirler.
b) Gruplar arası gorevde yukselme niteliğindeki gecişler ve alt gorevden ust goreve gecişler gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak, genel mudurlukte veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzey gorevlere veya alt gorevlere gorevde yukselme eğitim ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolar ile bu kadrolar arasındaki gecişler, ilgili kadro icin duzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna gore yapılır.
c) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan ve doktora oğrenimini bitiren personelden, atanılacak gorev icin aranan ve 6 ncı maddede belirtilen toplam hizmet suresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan oğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı duzeydeki gorevler ile daha alt gorevlere ve unvan değişikliği sınavına katılmaksızın oğrenimle ihraz edilen kadrolara atanabilirler.
Kazanılmış haklar
MADDE 25 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamındaki unvanları ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır.
Kurum ici ve kurum dışından yapılacak atamalar
MADDE 26 ? (1) Gorevlerinden herhangi bir şekilde ayrıldıktan sonra tekrar donmek isteyenler, gerekli koşulları taşımaları ve boş kadro bulunması durumunda, ihtiyac ve hizmet gerekleri doğrultusunda ayrıldıkları goreve, aynı duzey gorevlerden birine ya da bir alt goreve atanabilir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atama talebinde bulunan personel, bu Yonetmelikte belirlenen şartları taşımaları koşuluyla kurumdaki aynı unvanlı kadrolara veya aynı duzey gorevlere veya daha alt gruptaki diğer unvanlı kadrolara atanabilir.
(3) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi uyarınca, ozelleştirilen kuruluşlardan ilk defa naklen yapılan atamalarda, bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Yonetmelikte hukum bulunmayan haller
MADDE 27 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 28 ? (1) 20/8/2005 tarihli ve 25912 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Orman Genel Mudurluğu Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Oğrenim durumu
GECİCİ MADDE 1 ? (1) 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibariyle, iki veya uc yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlar diğer koşullara sahip oldukları takdirde 6 ncı maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim mezunu kabul edilirler.
Yururluk
MADDE 29 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 30 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Orman Genel Muduru yurutur.