28 Nisan 2011 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27918
YONETMELİK
Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumundan:
TUTUN VE ALKOL PİYASASI DUZENLEME KURUMU GOREVDE YUKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelin gorevde yukselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun kapsamında meslek personeli haric olmak uzere, ucret ve mali haklar dışında Devlet Memurları Kanununa tabi personelden mudur ve daha alt gorevlere atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, Devlet Memurları Kanunu, Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 4 uncu maddesi ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Alt gorev: Hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Aynı duzey gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk asından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Başkan: Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu Başkanını,
c) Genel Yonetmelik: 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliği,
d) Gorevde yukselme: Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlerden bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan gorevlere aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları,

e) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak gorevlerin ozelliklerine gore verilecek hizmet ici eğitimi,
f) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
g) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric, diğer gunleri,
ğ) Kurum: Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumunu,
h) Meslek personeli: Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu başuzman, uzman ve uzman yardımcılarını,
ı) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanabilmek icin, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,
i) Ust gorev: Hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Hizmet grupları
MADDE 5 (1) Gorevde yukselmeye tabi kadrolar şunlardır:
a) Yonetim Hizmetleri Grubu;
1) Daire Başkanı,
2) Mudur,
b) Hukuk Hizmetleri Grubu;
1) 1. Hukuk Muşaviri,
2) Hukuk Muşaviri,
c) Araştırma, Planlama Hizmetleri Grubu;
1) Başkanlık Muşaviri,
2) Basın ve Halkla İlişkiler Muşaviri,
c) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;
1) Cozumleyici,
d) İdari Hizmetler Grubu;
1) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni,
2) Şofor.
(2) Unvan değişikliğine tabi kadrolar şunlardır:
a) Muhendis, avukat, laborant, hemşire, programcı, teknisyen.
Gorevde yukselme sınavına tabi olmadan yapılacak atamalarda aranılacak şartlar
MADDE 6 − (1) Gorevde yukselme sınavına tabi olmadan yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Başkanlık Muşaviri olarak atanabilmek icin; hukuk, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, kamu yonetimi, maliye, tıp ve muhendislik alanlarında en az dort yıllık yuksek oğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak, Kurumun gorev alanı ile ilgili olarak yeterli bilgi ve deneyime sahip olmak ve en az on yıl kamu hizmeti bulunmak.
b) I. Hukuk Muşaviri olarak atanabilmek icin; hukuk fakultesi mezunu olmak ve en az on yıl kamu hizmeti bulunmak.
c) Daire başkanı olarak atanabilmek icin; hukuk, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, kamu yonetimi, maliye, tıp ve muhendislik alanlarında en az dort yıllık yuksek oğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak ve en az on yıl kamu hizmeti bulunmak.
c) Basın ve Halkla İlişkiler Muşaviri olarak atanabilmek icin; en az dort yıllık yuksek oğrenim mezunu olmak ya da bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak.
Gorevde yukselme sınavına tabi olarak yapılacak atamalarda aranılacak şartlar
MADDE 7 − (1) Gorevde yukselme sınavına tabi olarak yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Hukuk Muşaviri olarak atanabilmek icin; hukuk fakultesi mezunu olmak ve en az iki yılı Kurumda olmak uzere altı yıl avukat olarak calışmış olmak.
b) Mudur olarak atanabilmek icin; en az dort yıllık yuksek oğretim kurumlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak ve en az iki yılı Kurumda olmak uzere en az on yıl kamu kurum ve kuruluşlarında calışmış olmak.
c) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin; en az dort yıllık yuksekokul veya fakultelerin; bilgisayar, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme, endustri, fizik, matematik muhendislikleri ile matematik, fizik veya istatistik bolumlerinden veya denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş okullardan mezun olmak, sistem cozumleme ve bilgi işlem yonetiminde deneyimli olmak ve bunu belgelendirmek, en az iki bilgisayar işletim sisteminin uygulamasını bilmek, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından yabancı dil puanı olarak en az 60 almış olmak ve en az iki yılı Kurumda olmak uzere en az on yıl kamu kurum ve kuruluşlarında calışmış olmak.
c) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak atanabilmek icin; fakulte, 2 yıllık on lisans veya yuksekokullardan ya da denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş okullardan mezun olmak ve en az iki yılı Kurumda olmak uzere en az uc yıl kamu kurum ve kuruluşlarında calışmış olmak.
d) Şofor olarak atanabilmek icin; en az lise veya dengi okul mezunu olmak ve en az (B) sınıfı surucu belgesine sahip olmak.
Unvan değişikliği sınavına tabi olarak yapılacak atamalarda aranılacak şartlar
MADDE 8 ? (1) Unvan değişikliği sınavına tabi olarak yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Muhendis olarak atanabilmek icin; muhendislik fakultelerinin ilgili bolumlerinden veya bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olmak.
b) Avukat olarak atanabilmek icin; hukuk fakultesi mezunu olmak ve avukatlık belgesine sahip olmak.
c) Doktor olarak atanabilmek icin; tıp fakultesi mezunu olmak.
c) Programcı olarak atanabilmek icin; en az iki yıllık yuksek okulların bilgisayar programcılığı bolumunden mezun olmak veya dort yıl sureli yuksekoğretim mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığından onaylı programcı sertifikasına sahip olmak, en az iki programlama dili bilmek.
d) Hemşire olarak atanabilmek icin; fakultelerin, yuksekokulların veya sağlık meslek liselerinin hemşirelik bolumu mezunu olmak.
e) Laborant olarak atanabilmek icin; yuksekokulların veya meslek liselerinin ilgili bolumunden mezun olmak.
f) Teknisyen olarak atanabilmek icin; meslekî veya teknik eğitim ve oğretim veren liselerden mezun olmak.
Gorevde yukselme eğitimi
MADDE 9 − (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan personelin gorevde yukselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak gorevler icin en az yetmiş beş saat olmak uzere, duzenlenecek gorevde yukselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler suresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile ongorulen toplam surenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda duzenlenecek gorevde yukselme sınavına girebilirler.
(2) Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hÂllerde, eğitim suresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.
Duyuru ve gorevde yukselme eğitimine alınma
MADDE 10 − (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadrolar sınavlardan en az kırk beş gun once kurum personeline duyurulur. Başvuru suresi en az beş iş gunu olarak belirlenir. İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru tarihinin son gunu itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde kuruma başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına katılmaları mumkundur. Ancak, başvuru tarihinin son gunu ile sınav tarihi arasındaki surede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan once yıllık izinde bulunanlar, en gec eğitimin başlangıc tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.
(2) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması hÂlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tum personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması hÂlinde, Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere, kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hÂlinde, sırasıyla;
a) Hizmet suresi fazla olanlara,
b) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(3) Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanlar, gorevde yukselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
(4) Gorevde yukselme eğitimi programları, sadece kurum personeli icin duzenlenebileceği gibi, bu eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak gorevler ve eğitim programı bir ay onceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun goruş alınması hÂlinde Devlet Personel Başkanlığı veya anılan Başkanlıkca uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından muşterek gorevde yukselme eğitimi programları duzenlenebilir.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 11 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:
a) T.C. Anayasası;
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları.
b) Ataturk ilkeleri ve inkılÂp tarihi, Ulusal guvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler,
f) Etik davranış ilkeleri,
g) Atama yapılacak kadronun gorev alanı ve niteliği ile ilgili konular.
(2) Kurumca duzenlenecek eğitim programlarında birinci fıkranın (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yuzde altmışın altında olamaz.
(3) Gorevde yukselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme Sınavına İlişkin Esaslar
Sınav şartı ve atama
MADDE 12 ? (1) Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların, bu Yonetmelik kapsamındaki gorevlere atanabilmeleri icin, bu Yonetmeliğe uygun olarak yapılacak gorevde yukselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.
(2) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, uc ay icinde başarı sıralamasına gore duyurulan boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hÂlinde, Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yuksek olandan başlamak uzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;
a) 11 inci maddenin (g) bendinin birinci fıkrasına ilişkin puanı yuksek olanlara,
b) Hizmet suresi fazla olanlara,
c) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(3) Aylıksız izinde olanlar dÂhil, atanmaya hak kazandıkları kadrolara ilişkin gorevlerine mevzuatla ongorulen sure icinde başlamayanların soz konusu atanma hakları sona erer.
(4) Duyurulan kadrolardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadro ya da başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hÂlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
Sınavın şekli
MADDE 13 − (1) Gorevde yukselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune veya yuksek oğretim kurumlarından birine yaptırılır. Gorevde yukselme sınavında sorulacak sorular 11 inci maddedeki konuların ağırlıklarına gore belirlenir.
(2) Sınavda yuz uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
(3) Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da muteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili duzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin butun usul ve esaslara tabidir.
nav kurulu ve gorevleri
MADDE 14 − (1) Kurumca yaptırılacak yazılı sınava ilişkin gorevde yukselme işlemlerini yurutmek uzere beş kişiden oluşan sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, Başkan veya gorevlendireceği kişinin başkanlığında insan kaynakları birimi temsilcileri ile Başkanca belirlenecek diğer uyelerden teşekkul eder. Sınav kurulunu teşkil eden uyeler, gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla daha duşuk seviyede olamazlar.
(2) Sınav kurulunun başkan ve uyelerinin gorevde yukselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu uye veya uyeler sınav kurulu uyeliğinden cıkartılır ve bunların yerine yeni uye veya uyeler gorevlendirilir.
(3) Sınav kurulu, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar icin 11 inci maddeyle ongorulen, Kurumca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuclarının ilanı, yapılacak itirazların sonuclandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur. İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı gerekli hazırlıkların yapılabilmesi icin eğitim tarihinden en az iki ay once sınav kurulunu bilgilendirir. Sınav kurulu, bu fıkrada ongorulen sınav konularına ilişkin notların, gorevde yukselme suretiyle atanacaklar icin eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tÂbi gorevlere atanacaklar icin ise sınav tarihinden en az bir ay once, ilgili personele verilmesini sağlar. 11 inci maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.
Sınav sonuclarının acıklanması ve itiraz
MADDE 15 − (1) Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş gunu icerisinde sınav sonuclarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir. İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş gunu icerisinde sınav sonuclarına itiraz edebilir.
(2) Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yuzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen sure icinde yapılan itirazlar uzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hÂlinde, sınav iptal edilir ve en kısa surede yeni sınav yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Ozurlulerin eğitim ve sınavları
MADDE 16 − (1) Kurum, gerekli şartları taşıyan ve atama yapılacak gorevi yapabilecek durumda bulunan ozurlulerin eğitimleri ile sınavlarının yapılabilmesi icin gerekli tedbirleri alır.
Hizmet grupları arasında ve aynı gruplar arasında gecişler
MADDE 17 − (1) Hizmet grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır:
a) Hizmet gruplarındaki alt gorev gruplarında yer alan unvanlı kadrolarda gorev yapanların, aynı alt gorev grupları icerisinde veya daha alt duzeyde yer alan gorevlere atanmalarında, atanılacak kadro icin aranan şartları taşımak kaydıyla gorevde yukselme eğitimi ve sınavı şartı aranmaz.
b) Hizmet grupları arasındaki unvanlı kadrolara gecişlerde ve aynı hizmet grubu icerisinde ust unvanlı kadrolara gecişlerde gorevde yukselme eğitimi ve sınavı şartı aranır.
Naklen atama
MADDE 18 − (1) Kurum aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilir. Diğer personel kanunlarına tabi olanların Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde oğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu goruşu dikkate alınır. İlk defa acıktan atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Unvan değişikliğine ilişkin hususlar
MADDE 19 − (1) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanmaları, bu Yonetmeliğin Ucuncu Bolumunde belirtilen usul ve esaslar cercevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına gore gercekleştirilir.
(2) Unvan değişikliği sınavları, Kurumca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya oğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan gorevlerde belirli sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.
(3) Unvan değişikliği sınavında yuz puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
(4) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelden doktora oğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın oğrenimle ihraz edilen gorevlere atanabilirler.
Yonetmelikte hukum bulunmayan haller
MADDE 20 − (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Kazanılmış haklar
GECİ MADDE 1 − (1) Bu Yonetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 7 nci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim mezunu kabul edilirler.
Yururluk
MADDE 21 − (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 22 − (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu Başkanı yurutur.