11 Haziran 2011 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27961
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DERS KİTAPLARI VE EĞİTİM ARACLARI
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 31/12/2009 tarihli ve 27449 4. mukerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Aracları Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?i) Eğitim aracı: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılacak ders kitabı, oğrenci calışma kitabı, oğretmen kılavuz kitabı, bilgi iş ve işlem yaprakları ile oğretmen ve oğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve elektronik ortamdaki eğitim materyalini, millî eğitimin genel amaclarının gercekleşmesine yararlı olacak diğer eserleri,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 5 ? (1) Ders kitabı ureten yayınevleri; ders kitabı ureteceği alanlar icin yazar veya yazarlar ile en az birer editor, dil uzmanı ve gorsel tasarım uzmanını calıştırdığını veya bu uzmanlardan hizmet satın aldığını, soz konusu personelin fikir ve sanat eserleri ile ilgili kanuna aykırı iş ve işlemler ve yuz kızartıcı suclardan hukum giymediğini beyan eder. Dil uzmanı ve gorsel tasarım uzmanı birden fazla alanda taslak ders kitabının hazırlanmasında gorev alabilir. Turkce, Dil ve Anlatım, Turk Edebiyatı dersleri ile yabancı dil ders kitaplarında ayrıca dil uzmanı; resim alanı ile ilgili ders kitaplarının hazırlanmasında da ayrıca gorsel tasarım uzmanı bulundurulmayabilir.
(2) Yayınevlerince yapılan başvuruda verilen herhangi bir belgenin veya yazılı beyanın gercek dışı olduğunun idari veya adli makamlarca tespit edilmesi hÂlinde belgenin veya beyanın yer aldığı taslak ders kitabı, inceleme işlemi durdurularak yayınevine iade edilir. Soz konusu tespit kabul edilmiş ders kitabına ait ise Kurul Kararı iptal edilir. Bu durumda bir yıl sureyle yayınevinin yeni başvurusu kabul edilmez.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin iki numaralı alt bendinde yer alan ?uc? ibaresi, ?beş? olarak değiştirilmiş, aynı maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye altıncı ve yedinci fıkralar eklenmiştir.
?(5) Taslak ders kitabının hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar kaynakcada belirtilir. Başka bir ders kitabından alıntı yapılamaz ve bir ders kitabı diğerine kaynak olarak gosterilemez. Bu hukme aykırı bir durumun tespiti ve bu tespitin Kurulca yerinde bulunması hÂlinde taslak ders kitabı, ilgili birim veya yayınevine iade edilir. Yayınevi, iade edilen taslak ders kitabının ait olduğu alanın bu kitap seviyesinde bir yıl sureyle ders kitabı başvurusunda bulunamaz.
(6) Okutulma surelerinin son veya muteakip yılında guncellenerek yapılacak yeniden başvurularda beşinci fıkra hukumleri uygulanmaz. Kaynakcada alıntı yapılan bu kitaba yer verilmez.
(7) Alıntılarla ilgili doğabilecek ihtilaflardan ilgili birim veya yayınevi sorumludur.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (c) bendi eklenmiştir.
?a) Oğretim programı doğrultusunda Kurul kararında belirtildiği şekilde ilgili birim veya yayınevince hazırlanan taslak ders kitapları, uc takım halinde ve elektronik ortamda kayıtlı bir orneği ile yılın her iş gunu mesai saatleri icinde Başkanlığa teslim edilebilir. Ancak, ders kitabının yeniden yazılmasını gerektiren program değişikliklerinde taslak ders kitaplarının Başkanlığa ilk başvurusu, gerekli hÂllerde ilk kabul ve duyurusuna dair takvim Kurul kararında belirtilir.?
?c) Yayınevleri, ders kitaplarının okutulma suresinin son veya muteakip yılında guncelleyerek hazırladıkları taslak ders kitapları icin Başkanlığa yeniden başvuruda bulunabilir. Bu başvuruda taslak ders kitabının ders kitabı formatında hazırlanmış uc takımı ve elektronik ortamda kayıtlı bir orneği ile onceki ders kitabının bir nushası Başkanlığa teslim edilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) İlk ve sonraki aşamalarda yapılan başvurularda 3 takım renkli taslak ders kitabı ve taslak ders kitabının elektronik ortamda kayıtlı bir orneği ile,?
?e) Yayınevlerinin taslak ders kitabını hazırlattığı yazar, editor, dil uzmanı ve gorsel tasarım uzmanının herhangi bir sosyal guvenlik kurumunda kayıtlı bulunduklarına veya hizmet satın aldıklarına dair yazılı beyanları veya hizmet satın aldıklarına dair sozleşme orneği,?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumleler ve aynı maddeye dorduncu fıkra eklenmiştir.
?g) Taslak ders kitabının; yazar veya yazarlar, editor, dil uzmanı, gorsel tasarım uzmanı, olcme ve değerlendirme uzmanı, program geliştirme uzmanı ile rehberlik veya cocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarınca hazırlanıp hazırlanmadığına, ayrıca belirtilen uzmanların Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlarda en az lisans duzeyinde oğrenim gormuş ya da bu alanda oğretmen olarak atanmış olup olmadığına,?
?Okutulma surelerinin son veya muteakip yılında guncellenmiş olarak yeniden başvurusu yapılan ders kitapları icin de bu madde hukumleri uygulanır. Ancak kitaplar kodlama yapılmadan incelenmek uzere Mudurluğe gonderilir.?
?(4) 17 nci maddede belirtilen sure icerisinde duzeltilerek başvurusu yapılan taslak ders kitaplarından on inceleme sonucunda iade edilenler, otuz gunluk surenin kalan kısmı icerisinde yeniden başvuruda bulunabilir.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 14 ? (1) On inceleme komisyonunca bu Yonetmelik cercevesinde; ders kitabı, oğrenci calışma kitabı ve oğretmen kılavuz kitabının her biri icin yapılacak inceleme suresi birer saattir. İnceleme, başvuru sırasına gore en gec on iş gunu icinde yapılır. Gerekli gorulmesi hÂlinde bu sure Başkanlıkca uzatılabilir.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(6) Her turlu inceleme ve değerlendirme sureclerinde gorev alanlara, gunluk fazla calışma imza cizelgesi ve aylık olarak duzenlenen fazla calışma puantajlarına gore fazla calışma ucreti odenir.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) On incelemenin yapılmasından sonra Mudurluğe gonderilen eserlerin incelenmek uzere komisyona verilmeden once inceletilmesinden vazgecilmesi hÂlinde, inceleme masrafları karşılığı olarak inceletme ucretinin yuzde onu kesilir, inceleme ucretinin geri kalan miktarı başvuru sahibine iade edilir. Eserin komisyonlara verilmesinden sonra inceletilmesinden vazgecilen veya inceleme komisyonlarınca oğretim programına uygun bulunmayarak başvuru sahibine surec tamamlanmadan iadesine Kurulca karar verilen taslak ders kitapları icin yatırılan inceletme ucreti iade edilmez.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin onsekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye yirmibeşinci fıkra eklenmiştir.
?(18) Onucuncu ve ondorduncu fıkralara gore Kurulca, goruşulen eserin bilimsel hata sayısının eserin sayfa sayısının 1/16 sını gecmemesi hÂlinde tespit edilen hataların duzeltilmesi şartıyla ders kitabı olarak kabul edilen taslak ders kitabının raporu başvuru sahibine gonderilir ve en gec yedi gun icinde tespitlerin taslak ders kitabına yansıtılması istenir. Yapılan tespitlerle ilgili duzeltmelerde yeni hataların belirlenmesi durumunda da duzeltme işlemleri değerlendirme komisyonunun rehberlik ve kontrolunde başvuru sahibi tarafından onbeş iş gunu icinde bitirilir. Tespitlerin belirtilen surede yerine getirilmemesi durumunda taslak ders kitabının, ders kitabı olması uygun bulunmamış sayılır.?
?(25) Okutulma suresinin son ve muteakip yılında; Kurulca belirlenen esaslara gore guncellenerek yeniden başvurusu yapılan taslak ders kitapları kimliği acık olarak puanlama yapılmadan incelenir. Bunlardan hatası bulunmayanlar inceleme ve değerlendirme raporu ile birlikte Kurula sunulur. Hatası bulunanlar ise raporları ile birlikte en fazla iki defa, otuz gun icinde duzeltilmek uzere başvuru sahibine gonderilir. Ucuncu inceleme ve değerlendirme sonucunda taslak ders kitabı raporu ile birlikte Kurula sunulur. Yayınevleri, taslak ders kitapları icin 15 inci madde hukumlerine gore inceleme ucreti yatırır.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 20 ? (1) Komisyon başkanı ve uyeleri, Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığınca belirlenip Başkanlık onayına sunulur. Komisyon başkanları;
a) Başkanı bulundukları komisyonların duzenli ve verimli calışmasını sağlamak uzere gerekli tedbirleri alma, calışma alanları ile ilgili bilgi edinme ve komisyon uyelerini yetiştirme etkinliklerine katılma,
b) İncelemenin ongorulen sure icerisinde tamamlanmasını sağlama,
c) Komisyonun gorevlerini surdurmede ihtiyac duyduğu arac-gerec, kaynak kitap ve benzeri ile calışma koşullarındaki aksaklıkları Projeler ve İnceleme Dairesi Başkanlığına bildirme,
c) İstenildiğinde komisyonun calışmaları hususunda bağlı bulunduğu makama veya makamlara bilgi verme,
d) İncelediği taslak ders kitabı ve eğitim aracıyla ilgili bilgilerin gizliliği konusunda gerekli hassasiyeti gosterme,
e) Taslak ders kitaplarında gorsellerin icerikle uyumlu olması konusunda alan uzmanlarının goruşleri doğrultusunda işlem yapılması, alan uzmanının tespit ettiği uyumsuzlukların gorsel tasarım uzmanının da katılımıyla hata raporuna yazılması,
gorevlerini yapar.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?e) Alanla ilgili hizmet ici eğitim faaliyetleri ile zumre oğretmenler kurulu toplantılarına katılma ve bilgilerini guncelleme,?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 29 ? (1) Daire Başkanlığı, Başkanlıkca kabul edilen ve okutulmak uzere her yıl Tebliğler Dergisinde duyurulan ilkoğretim ve ortaoğretim ders kitapları ve uygun bulunan eğitim aracları ile elektronik ortamdaki eğitim materyalini satın alır ve ucretsiz olarak dağıtır.
(2) Daire Başkanlığınca satın alınacak kitapların adedi, birimlerle iş birliği yapılarak okul/kurum mudurluklerince elektronik ortamda girilen ihtiyaca gore belirlenir.
(3) Onceki yıllardan kalan baskılar dağıtılmadan once Başkanlıktan goruş alınır. Baskı, satın alma ve dağıtım işlemleri Daire Başkanlığınca yurutulur.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 31 ? (1) Bakanlıkca hazırlatılan kitapların yazar/yazarlarına 23/8/2006 tarihli ve 2006/10932 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Odenecek Telif ve İşlenme Ucretleri Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore Devlet Kitapları Doner Sermayesi İşletmesi Mudurluğunce ucret odenir.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 35 inci maddesinin başlığı ve altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Eğitim aracının başvuru, inceleme, secim ve kullanımı?
?(6) Ders kitabı, oğrenci calışma kitabı ile oğretmen kılavuz kitabı dışındaki diğer eğitim arac ve gereclerinden;
a) Turk ve dunya klasikleri,
b) Anayasa, kanun, tuzuk, yonetmelik ve yonergeler veya bunların birleştirilmesiyle meydana getirilen eserler,
c) Okul kutuphanesinde ilgili mevzuat hukumlerine gore bulundurulacak eserler,
c) Bilgisayar kullanımı icin gerekli olan yazılım programları,
d) Derslerin işlenişinde kısa sureli kullanılan yazılım programı,
e) Oğretmenlerce hazırlanan ve kendi derslerinde kullandıkları dersle ilgili bireysel calışmaları sonucu ortaya cıkan materyaller,
f) Turk Standartları Enstitusu (TSEK), Makina Kimya Endustrisi Kurumu (MKE), Turk Patent Enstitusu Kurumu (TPE) gibi kurumlarca standartları belirlenerek tescillenmiş ve belgelendirilmiş ya da nitelik ve standardına uygun uretilmiş veya uluslararası İSO, CE ve benzeri belgeli, okul ve kurumlarda dersliklerin donatımında kullanılan sıra, masa, tahta, tv, bilgisayar, tepegoz; atolye ve laboratuvarlarda yer alması gereken doner sermaye kapsamında da uretilebilen ve kullanılan alet ve makineler, kimyasal elementler, yoğaltım malzemeleri ve benzerleri,
herhangi bir değerlendirme veya secime gerek gorulmeden okullarda kullanılabilir. Ancak, zorunlu hÂllerde oğretim programlarının amaclarının gercekleştirilmesinde yararlanılabilecek, standartları belirlenmemiş eğitim araclarının nitelikleri Başkanlıkca belirlenir. Satın alınacak eğitim araclarının nitelikleri ise şartnamede belirtilir.?
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (ı) bendi eklenmiştir.
?b) Cevrim ici ya da cevrim dışı ortamlarda kayıtlı iceriklerden ilkoğretime yonelik olanlar icin forma başına 16 ekran sayfası ya da 30 dakika gosterimli icerik bir forma kabul edilerek en fazla 4, ortaoğretime yonelik olanlar icin ise forma başına en fazla 8,?
?ı) Canlandırmaların (Animasyon) her 30 dakikası icin 2?
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici 2 nci madde eklenmiştir.
?Ders kitaplarından yeniden başvurusu yapılanlar
GECİCİ MADDE 2 ? Yayınevleri, bu maddenin yayımından once ders kitaplarından yeniden başvurusunu yaptığı taslak ders kitaplarının iadesini isteyebilir. Bu şekilde başvurusu yapılmış olup iade edilen taslak ders kitapları icin de okutulma suresinin son ya da muteakip yılında yeniden başvuruda bulunabilir.?
MADDE 19 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 20 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.