Yuksekoğretim kurumlarında okuyan oğrencilerin yatay geciş, cift anadal ve yandal durumlarını duzenleyen yonetmelikte, YOK tarafından değişiklik yapıldı. Bilidniği uzere, eş zamanlı olarak ders alıp, diploma veren programlara cift anadal; herhangi bir diploma vermeyip sadece ders alınmasını sağlayan programlara ise yandal programı denmektedir. Bu iki konuya dair tum hususlar 24/04/2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yonetmelikte duzenlenmiştir.
İşte bu yonetmeliğin, Diğer yuksekoğretim kurumlarından yatay gecişi duzenleyen 13. maddesine ek bir fıkra eklenmiştir. Bu fıkraya gore GATA 5. ve 6. sınıflarda okumakta iken sağlık sorunları nedeniyle ilişiği kesilenlerin diğer tıp fakultelerine yerleştirilmesini YOK yapacaktır.
Cift anadal programlarının esaslarını duzenleyen 16. maddesine ise, cift anadal programında alınacak derslerin ve kredilerin bolum ve fakulte onerisi uzerine senatonun onayıyla belirleneceği yonunde hukum eklenmiştir.
Resmî Gazete
16 Ağustos 2011
Sayı : 28027
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARINDA ONLİSANS VE LİSANS DUZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GECİŞ, CİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLARARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumlarında Onlisans ve Lisans Duzeyindeki Programlar Arasında Geciş, Cift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yonetmeliğin 13 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?(4) Gulhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakultesinin 5 ve 6 ncı sınıfından başarısızlık haric sağlık sorunları nedeniyle askeri oğrenci vasfını kaybettiği icin ilişiği kesilenlerin yuksekoğretim kurumları tıp fakultesine yerleştirme işlemleri Yuksekoğretim Kurulu tarafından yapılır.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?6) Oğrencinin cift anadal programında alması gereken dersler ve kredileri Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen Yuksekoğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili bolumlerin ve fakulte kurullarının onerisi uzerine senatonun onayı ile belirlenir. İlgili cift anadal lisans programının, oğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere gore tanımlanmış oğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde duzenlenmesi gerekir.?
MADDE 3 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 4 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.
DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDELER
Diğer yuksekoğretim kurumlarından yatay geciş
MADDE 13 ? (1) Turk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı yuksekoğretim kurumlarında onlisans ve lisans duzeyinde oğretime devam eden oğrenciler kendi ozel kanunlarınca duzenlenen hukumler cercevesinde ve bu Yonetmeliğin konuyla ilgili hukumlerine uygun olarak diğer yuksekoğretim kurumlarına yatay geciş yapabilirler.

(2) Bu kurumlardan 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumları Oğrenci Disiplin Yonetmeliğinin 10 uncu maddesinde sayılan fiiller nedeniyle, başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ile ilişiği kesilenler diğer yuksekoğretim kurumlarına yatay geciş icin başvuramazlar.
(3) İkinci fıkra kapsamına girmeyen bir gerekce ile birinci fıkra kapsamındaki yuksekoğretim kurumlarından ilişiği kesilen oğrenciler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl icinde diğer yuksekoğretim kurumlarına geciş icin başvurabilir. Bu başvurular kurumlararası yatay geciş hukumlerine gore değerlendirilir.

Cift anadal programı
MADDE 16 ? (1) Aynı yuksekoğretim kurumunda yurutulen lisans diploma programları arasında ilgili bolumlerin ve fakulte kurullarının onerisi uzerine senatonun onayı ile cift anadal programı acılabilir.

(2) Oğrencilerin ikinci anadal diploma programına kabulu, o programın yurutulduğu ilgili bolumun onerisi uzerine Fakulte Yonetim Kurulunun onayı ile yapılır.
(3) Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma ile yandal programına kayıt yapılabilir.
(4) İkinci anadal diploma programındaki oğrenci, anadal diploma programında kurum ici geciş hukumlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geciş yapabilir.
(5) Yetenek sınavı ile oğrenci alan cift anadal diploma programına oğrenci kabulunde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.