11 Eylul 2011 PAZARResmî GazeteSayı : 28051
YONETMELİK
İcişleri Bakanlığından:
OZEL GUVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASINA
İLİŞKİN YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 7/10/2004 tarihli ve 25606 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yonetmeliğin 4 uncu maddesinde yer alan ?Alarm merkezi? ibaresi ?Alarm izleme merkezi? olarak değiştirilmiş, ?Yonetici? tanımındaki ?ozel guvenlik şirketlerinde? ibaresinden sonra gelmek uzere ?ve alarm izleme merkezlerinde? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?Karar Defterine kaydedilir.? ibaresi ?muhafaza edilir.? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Ozel guvenlik izni verilen kişilerde veya yerlerde istihdam edilen ozel guvenlik personelinin listesi ve ozel guvenlik mali sorumluluk sigortası policelerinin birer sureti, personelin goreve başladığı tarihten itibaren on beş gun icinde, gecici veya acil ozel guvenlik izinlerinde ise muracaat sırasında valiliğe verilir.?
?İlk defa işe başlama veya ayrılma, ozel guvenlik şirketlerinin hizmet verdiği yerlerde gorev yapan ozel guvenlik gorevlilerinin yer değişimleri, kurum ve kuruluşlar arasındaki personel değişiklikleri ile ayrı izin belgesine sahip birimleri arasındaki değişikliklerde goreve başlama ve gorevden ayrılma bildirimleri onbeş gun icinde Valiliğe bildirilir.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin beşinci ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı fıkrasında yer alan ?alarm? ibaresinden sonra gelmek uzere ?izleme? ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Soruşturma sonucu, faaliyet izni almaya hak kazanan şirketlere ruhsat harcını yatırmalarını muteakiben Ek-2'de orneği belirlenen Ozel Guvenlik Şirketi Faaliyet İzin Belgesi duzenlenir. Faaliyet izin belgesi ozel guvenlik şirketinin kurucusuna, yoneticisine, kanuni vekiline veya ozel guvenlik şirketlerince yetkilendirilen kişiye elden teslim edilir.?
?Ozel guvenlik şirketlerinin kişi ve kuruluşlara sağlayacakları koruma ve guvenlik hizmetleri icin yazılı sozleşme duzenlenir. Bu sozleşmelerde hizmeti alacak kişi veya kuruluşun adı, adresi, hizmetin kapsamı, personel sayısı, hizmetin suresi ve diğer hususlar belirtilir. Hizmet sozleşmesinin bir sureti koruma ve guvenlik hizmetinin başladığı gun mesai saati bitimine kadar ilgili şirket tarafından valiliğe verilir. Bildirimler sorumluluk esasına gore İl Emniyet Mudurluğune/İl Jandarma Komutanlığına bizzat yapılabilir. Bildirimin yapılacağı gunun tatil gunune rastlaması halinde bildirim, takip eden ilk mesai gununun mesai saati bitimine kadar yapılır. Ayrıca, istihdam edilen ozel guvenlik personelinin listesi ve bunların ozel guvenlik mali sorumluluk sigortası policelerinin birer sureti personel goreve başladığı tarihten itibaren on beş gun icinde ilgili şirket tarafından valiliğe verilir.?
?Ozel guvenlik izin belgesinde belirtilen adreste faaliyetlerine son verdiği tespit edilenlerin ozel guvenlik uygulaması, Komisyonun kararı ve Valinin onayı ile sona erdirilir.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kamuya acık alanlarda ust araması, 1/6/2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adli ve Onleme Aramaları Yonetmeliği hukumlerine gore yapılır. Bu alanlarda ozel guvenlik gorevlilerince yapılacak ust araması genel kolluğun gozetim ve denetiminde yapılır. Arama sırasında yakalanan kişiler veya el konulan madde ve cisimler, yasal işlemi yapılmak uzere bir tutanakla genel kolluğa teslim edilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci, beşinci, altıncı ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, yedinci fıkrası yururlukten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Başvuru sahiplerinden, haklarında yapılacak guvenlik soruşturması olumlu olanlara, ruhsat harcını yatırdıkları takdirde, kendilerine Ek-3/A ve Ek-3/B' deki orneğe uygun olarak Ozel Guvenlik Gorevlisi Kimlik Kartı verilir.?
?Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl fiilen bu gorevlerde calıştıktan sonra kendi istekleri ile gorevlerinden ayrılmış olanlarda, ozel guvenlik temel eğitim şartı ve Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen eğitim şartı aranmaz.?
?Yuksekoğretim kurumlarının guvenlikle ilgili fakulte ve meslek yuksekokullarından mezun olanlar ile fakulte veya meslek yuksek okullarının guvenlikle ilgili bolumlerinden mezun olanlarda silah eğitimi dışında ozel guvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.?
?Ozel guvenlik şirketleri, eğitim kurumları ve alarm izleme merkezlerinde calışacak olan yoneticilerin guvenlik soruşturmaları yaptırılır. Soruşturma sonucu olumlu olan yoneticilere Ek-3/C' de bir orneği gosterilen kimlik kartı verilir.?
?Ozel guvenlik gorevlisi ve yonetici olacaklar hakkında yapılan guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması temel eğitim sertifikasının duzenlendiği tarihten, beşinci ve altıncı fıkralarda belirtilen kişiler icin ise başvuru tarihinden itibaren her beş yılda bir yenilenir. Ozel guvenlik gorevlilerinde ve yoneticilerde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedildiğinin tespiti halinde kimlik kartı ve calışma izni Bakanlıkca/valiliklerce iptal edilir.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (e) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
?c) Goz: Korluk veya gece korluğu olmamak.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kimlik Kartları
MADDE 21 ? Ozel guvenlik yoneticisine/gorevlilerine Bakanlıkca/valiliklerce verilen kimlik kartında yoneticinin/gorevlinin adı ve soyadı ile yonetici veya silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir. Ozel guvenlik gorevlileri kimlik kartını gorev alanı ve suresi icerisinde herkes tarafından gorulebilecek şekilde yakasında taşır. Kimliğin kaybedilmesi halinde işveren durumu derhal Bakanlığa/valiliklere bildirir.
Kimlik kartları, Kanunun 11 inci maddesi gereğince her beş yılda bir yenilenecek guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumlu olması ve ozel guvenlik yenileme eğitim sertifikasının ibrazı halinde ruhsat harcı alınmaksızın temel eğitim sertifikası alanlar icin sertifikanın duzenlendiği tarih, 17 nci maddenin beşinci ve altıncı fıkralarında belirtilen kişiler icin ise başvuru tarihi esas alınarak her beş yılda bir yeniden duzenlenir.
Ozel guvenlik kimlik kartları, valiliklerce elektronik sistemle gonderilen bilgiler esas alınarak Emniyet Genel Mudurluğunce duzenlenebileceği gibi Bakanlıkca uygun gorulecek kamu kurum veya kuruluşları ile kanunla kurulan tuzel kişilere de yaptırılabilir. Kimlik kartlarının bedeli ve basımına ilişkin esaslar Bakanlıkca belirlenir.
Kartlar, kimlik kartı sahibinin Nufus Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı adresine veya şahsın beyan edeceği adrese posta aracılığı ile gonderilir ve kendisine, belirlediği bir kişiye veya kanuni vekiline teslim edilir.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 23 ? Alarm izleme merkezi kurma ve işletme icin yeterlilik belgesi valiliklerce verilir. Yeterlilik belgesi icin valiliğe yapılacak başvuruya aşağıdaki belgelerden birer suret eklenir.
a) Kurucu ve yoneticilerin T.C. Kimlik Numarası,
b) Yoneticilerin dort yıllık yuksek okul mezunu olduğunu belgeleyen diploma veya dengi belgenin aslı veya Bakanlıkca/valiliklerce onaylı sureti.
c) Alarm izleme merkezini temsil edecek yoneticiler icin yetki belgesi,
d) Yoneticilerin ozel guvenlik temel eğitim sertifikası (genel kolluk birimlerinde daha once calışmış olanlardan buna ilişkin belge),
e) Alarm izleme merkezinde kullanılacak teknik techizatın amaca elverişliliğine ilişkin taahhutname.
Bilgi ve belgelerin incelenmesinden sonra gerekli şartları taşıdığı anlaşılan alarm izleme merkezlerinin kurucu ve yoneticileri hakkında guvenlik soruşturması yaptırılır.
Soruşturma sonuclarının olumlu olması halinde, Ek-5'te orneği belirlenen Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlilik Belgesi duzenlenir. Kanunun yururluğe girmesinden once yetkili merciler tarafından verilen Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme İzinleri verildikleri sure icin gecerlidir.
Alarm izleme merkezleri, alarm sistemleri aracılığıyla surekli olarak yapılan izleme sırasında gelen ihbarları değerlendirir ve teknik bakımdan doğrulanan ihbarları sorumluluk bolgesindeki genel kolluğa en kısa zamanda bildirir.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 28 ? Her ateşli silah icin Ek-9'da belirtilen Ozel Guvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgesi duzenlenir. Silahla gorev yapacak ozel guvenlik gorevlisi, kimlik kartı ile beraber bu belgeyi taşır. Kişi koruma ile para ve değerli eşya nakli yapacak ozel guvenlik gorevlisi ise gorev belgesini de beraberinde bulundurur.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Ozel guvenlik gorevlilerinin silah eğitimleri icin eğitime başlamadan once ilgili kişi, kurum ve kuruluşun talebi doğrultusunda eğitim kurumunun yoneticisi/yoneticileri de muteselsilen sorumlu olacak şekilde silah taşıma yetkisini haiz, kurum tarafından gorevlendirilecek ve valiliğin uygun gorduğu kişiye kursiyer sayısı oranında silahların ve mermilerin nakline izin verilebilir. Ozel guvenlik hizmetlerinde kullanılan ve nakli gereken silah ve fişeklerin de silah taşıma yetkisini haiz valiliğin uygun gorduğu kişi tarafından nakledilmesine izin verilebilir.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 32 nci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?İnceleme ve soruşturma sonucu olumlu olan ozel guvenlik eğitim kurumları hakkında, ruhsat harcını yatırmalarını muteakiben, Ek-10'da orneği belirlenen Ozel Guvenlik Eğitim Kurumu Faaliyet İzin Belgesi duzenlenir. Faaliyet izin belgesi eğitim kurumunun kurucusuna, yoneticisine, kanuni vekiline veya eğitim kurumlarınca yetkilendirilen kişiye elden teslim edilir.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 33 uncu maddesinin onbirinci fıkrasında yer alan ?Bakanlığa? ibaresi ?Valiliğe? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 34 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Ozel guvenlik gorevlileri ile yoneticiler kimlik kartlarının yenilenebilmesi icin beş yılda bir yenileme eğitimi alır.?
?Yenileme eğitimine katılan ozel guvenlik gorevlileri ile yoneticilerin hizmet ve iş akitleri devam eder, eğitim suresince ozluk haklarından yoksun bırakılamaz.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ozel guvenlik şirketlerini,? ibaresinden sonra gelmek uzere ?alarm izleme merkezlerini,? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?kuruluş? ibaresinden sonra gelmek uzere ?, eğitim kurumu, alarm izleme merkezi? ibaresi, ucuncu fıkrasında yer alan ?Bakanlıkca? ibaresinden sonra gelmek uzere ?, alarm izleme merkezlerinin yeterlilik belgesi valilikce? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğe ekteki Ek-3/C eklenmiştir.
MADDE 19 ? Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 20 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 21 ? Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.
EK-3C Ozel Guvenlik Yoneticisi Kimlik Kartı
EK-5 Alarm İzleme Merkezi Kurma ve İşletme Yeterlik Belgesi