21 Ocak 2012 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 28180
YONETMELİK
Cevre ve Şehircilik Bakanlığından:
CEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI PERSONELİ GOREVDE YUKSELME
VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Cevre ve Şehircilik Bakanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak gorev yapan personelin gorevde yukselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Cevre ve Şehircilik Bakanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak gorev yapan personelden şube muduru ve daha alt unvanlı gorevlere, gorevde yukselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 644 sayılı Cevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmumde Kararname ve 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alt gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha alt hiyerarşi icindeki gorevleri,
b) Aynı duzey gorev: Hiyerarşi, gorev, yetki ve sorumluluk acısından aynı grupta ya da grup icinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gosterilen gorevleri,
c) Bakanlık: Cevre ve Şehircilik Bakanlığını,
c) Bakanlık teşkilatı: Cevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatını,
d) Birim: 644 sayılı Cevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamede yer alan merkez teşkilatı hizmet birimleri ile taşra teşkilatı il mudurluklerini,
e) Gorevde yukselme eğitimi: Gorevde yukselmeye ilişkin olarak gorevlerin ozelliklerine gore verilecek hizmet ici eğitimi,
f) Gorevde yukselme sınavı: Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,
g) Hizmet grupları: Aynı duzeydeki unvanların gruplandırılmasını,
ğ) Hizmet suresi: Ucretsiz izinli gecen sureler haric, muvazzaf askerlik suresi dÂhil olmak uzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan sureleri,
h) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric, diğer gunleri,
ı) Personel: Cevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak calışanları,
i) Unvan değişikliği: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere yapılan atamaları,
j) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanabilmek icin eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,
k) Ust gorev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunda belirtilen hiyerarşik kademeler cercevesinde daha ust hiyerarşi icindeki gorevleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliğine İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi gorev grupları ve kadrolar
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolara ilişkin hizmet grupları bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1), (2), (3) ve (4) numaralı alt bentlerinde sayılan kadrolar haric olmak uzere aşağıda gosterilmiştir.
(2) Gorevde yukselmeye tabi kadrolar ve gorev grupları:
a) Yonetim hizmetleri grubu:
1) Cevre ve şehircilik il muduru.
2) Cevre ve şehircilik il mudur yardımcısı.
3) Bolge temiz hava merkezi muduru.
4) Bolge temiz hava merkezi mudur yardımcısı.
5) Şube muduru.
6) Şef.
b) Hukuk hizmetleri grubu:
1) Hukuk muşaviri.
2) Raportor.
c) Bilgi işlem hizmetleri grubu:
1) Cozumleyici.
c) Araştırma ve savunma hizmetleri grubu:
1) Uzman, eğitim uzmanı ve sivil savunma uzmanı.
d) İdari hizmetler grubu:
1) Sayman ve ayniyat saymanı.
2) Memur, anbar memuru, santral memuru, mutemet, daktilograf, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, koruma ve guvenlik gorevlisi, sekreter, veznedar ve şofor.
e) Destek hizmetler grubu:
1) Hizmetli, bekci, teknisyen yardımcısı, aşcı, dağıtıcı, kaloriferci ve bahcıvan.
(3) Unvan değişikliğine tabi kadrolar ve gorev grupları: Muhendis, mimar, şehir plancısı, arkeolog, jeolog, jeomorfolog, jeofizikci, fizikci, ekonomist, istatistikci, matematikci, dekorator, kimyager, tekniker, laborant, teknisyen, kutuphaneci, teknik ressam, fen memuru, veteriner hekim, biolog, psikolog, diyetisyen, sağlık teknikeri, sağlık teknisyeni, sağlık memuru, hemşire ve cocuk gelişimcisi, cocuk eğitimcisi, mutercim, tercuman, rehber, programcı ve avukat.
Gorevde yukselme sınavına tabi olmadan yapılacak atamalarda aranan şartlar
MADDE 6 ? (1) Cevre ve şehircilik il muduru, cevre ve şehircilik il mudur yardımcısı, bolge temiz hava merkezi muduru, bolge temiz hava merkezi mudur yardımcısı kadrolarına sınavsız atama yapılır. Ancak, bu kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Universitelerin muhendislik, mimarlık ve şehir ve bolge plÂnlama bolumlerinden veya oğrenim suresi en az dort yıl olup bu bolumlere denkliği Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen diğer fakulte veya yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen sure kadar hizmeti bulunmak.
(2) Cevre ve şehircilik il muduru kadrosuna atanabilmek icin birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan şartlarla birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) ve (D) bentlerine gore disiplin cezası almamış olmak şartı aranır.
Gorevde yukselme suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar
MADDE 7 ? (1) Bu Yonetmelikte belirtilen kadrolara gorevde yukselme suretiyle atanacaklarda aşağıda belirtilen şartlar aranır.
a) Merkez ve taşra birimlerinde şube muduru (teknik) unvanlı kadrolara atanabilmek icin:
1) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta, muhendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikci, fizikci, istatistikci, matematikci, biolog, kimyager, ekonomist kadrolarında toplam iki yıl calışmış olmak,
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde yer alan şartları taşımak,
b) Merkez ve taşra birimlerinde şube muduru (idari) unvanlı kadrolara atanabilmek icin:
1) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta, APK uzmanı, uzman, eğitim uzmanı, sivil savunma uzmanı, şef, sayman, ayniyat saymanı, mutercim, tercuman, rehber, cozumleyici, programcı, tekniker kadrolarında toplam iki yıl calışmış olmak,
2) Tekniker unvanlı kadrolarda bulunanlarda, fakultelerin veya oğrenim suresi en az dort yıl olan yuksekokulların idari bolumlerinden mezun olmak,
3) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde yer alan şartları taşımak,
c) Hukuk muşaviri ve raportor kadrolarına atanabilmek icin:
1) Hukuk Fakultesi mezunu olmak,
2) Sınav tarihi itibariyle en az iki yıl hizmeti bulunmak,
c) Uzman, eğitim uzmanı ve sivil savunma uzmanı kadrolarına atanabilmek icin:
1) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta şef, sayman, ayniyat saymanı, mutercim, tercuman, rehber, cozumleyici, programcı kadrolarında toplam iki yıl calışmış olmak,
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde yer alan şartları taşımak,
d) Şef, sayman ve ayniyat saymanı kadrolarına atanabilmek icin:
1) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta memur, anbar memuru, santral memuru, mutemet, daktilograf, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, kutuphaneci, bilgisayar işletmeni, sekreter, şofor kadrolarında toplam en az iki yıl hizmeti olmak,
2) Fakulte veya dort yıllık yuksekokul mezunları icin en az dort yıl, diğer yuksekokul mezunları icin en az altı yıl hizmeti bulunmak,
3) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde yer alan şartları taşımak,
e) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin:
1) Fakulte veya dort yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) Programcı kadrosunda en az iki yıl calışmış olmak,
3) En az bir bilgisayar işletim sisteminin uygulanmasını bilmek,
f) Memur, anbar memuru, santral memuru, mutemet, daktilograf, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, veznedar ve sekreter kadrolarına atanabilmek icin:
1) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta en az iki yıl hizmeti bulunmak,
g) Koruma ve guvenlik gorevlisi kadrosuna atanabilmek icin;
1) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen şartları taşımak,
2) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta en az iki yıl hizmeti bulunmak,
ğ) Şofor kadrosuna atanabilmek icin:
1) Sınav tarihi itibariyle Bakanlıkta en az iki yıl hizmeti bulunmak,
2) (B) tipi surucu belgesine sahip olmak,
şartları aranır.
Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar
MADDE 8 ? (1) Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilme şartları aşağıda belirtilmiştir.
a) Muhendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikci, fizikci, istatistikci, matematikci, dekorator, ekonomist, kimyager ve arkeolog kadrolarına atanabilmek icin:
b) Tekniker ve laborant kadrolarına atanabilmek icin:
1) En az iki yıl sureli mesleki veya teknik yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
c) Fen memuru, teknisyen ve teknik ressam kadrolarına atanabilmek icin:
1) Endustri meslek lisesi, kız meslek lisesi ve/veya dengi diğer teknik liselerin ilgili bolumlerinden mezun olmak,
c) Programcı kadrosuna atanabilmek icin:
1) En az iki yıl sureli mesleki veya teknik yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
2) En az bir bilgisayar programlama sistemini bildiğini belgelemek,
d) Tercuman, mutercim ve rehber kadrolarına atanabilmek icin:
2) Sınav tarihi itibariyle son beş yıl icerisinde Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)'ndan en az (C) seviyesinde veya uluslararası gecerliğe sahip bir sınavdan buna denk puan almış olduğunu belgelemek,
e) Veteriner hekim, diyetisyen, biolog, psikolog, sağlık teknikeri, cocuk eğitimcisi, cocuk gelişimcisi kadrolarına atanabilmek icin:
1) Kadro unvanının gerektirdiği mesleki eğitimi almış olmak,
f) Hemşire, sağlık memuru, sağlık teknisyeni kadrolarına atanabilmek icin:
1) En az orta oğrenim duzeyinde eğitim veren okulların ilgili bolumlerinden mezun olmak,
g) Kutuphaneci kadrosuna atanabilmek icin:
1) En az orta oğrenim duzeyinde eğitim veren okulların veya iki yıllık yuksekokulların ilgili bolumlerinden mezun olmak.
ğ) Avukat kadrosuna atanabilmek icin:
1) Hukuk fakultesinden mezun olmak,
2) Avukatlık stajını yapmış olmak,
şartları aranır.
UCUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme Eğitimine İlişkin Esaslar
Boş kadroların ilanı ve başvuru
MADDE 9 ? (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derece ve adedi, birimi ile unvanla ilgili aranılan şartlar, gorevde yukselme eğitimi veya unvan değişikliği sınav tarihlerinden en az kırk beş gun once Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personeline duyurulur. Eğitim yeri ve zamanı ile diğer hususlar ise, eğitime katılacaklara eğitim tarihinden en az on beş gun once bildirilir.
(2) Başvuru suresi en az beş iş gunu olarak belirlenir. İlan edilen kadrolar icin aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde birimine başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan Bakanlık personelinin, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına katılmaları mumkundur. Ancak, başvuru tarihinin son gunu ile sınav tarihi arasındaki surede yıllık izin kullanılmaz. Duyurudan once yıllık izinde bulunanlar, en gec eğitimin başlangıc tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla başvuruda bulunabilirler.
Başvuruların değerlendirilmesi
MADDE 10 ? (1) Eğitim duyurusunun yapılmasından sonra durumları aranılan niteliklere uygun olan personel, Bakanlığın internet sitesinde yer alan gorevde yukselme formunu doldurarak eğitime katılma isteklerini birimlerine bildirirler.
(2) Birim amirleri, başvuru formlarını bir hafta icinde Personel Dairesi Başkanlığına gonderir.
(3) Personel Dairesi Başkanının Başkanlığında şube mudurlerinden oluşan inceleme komisyonu, birimler tarafından gonderilen başvuruların bu Yonetmelikte belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarını tespit eder. İstenilen şartlardan bir veya birkacını taşımadığı tespit edilen başvurular değerlendirmeye alınmaz.
(4) Gorevde yukselmeye ilişkin sekreterya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yurutulur.
Gorevde yukselme eğitimine katılamayacak personel
MADDE 11 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi ve sınavına son başvuru tarihi itibarıyla aşağıda belirtilen durumda olanlar katılamazlar.
a) Aday memur olanlar,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore memur statusunde olmayanlar,
c) Kadroları başka kurumlarda olup, Bakanlıkta gecici gorevde bulunanlar,
c ) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşımadığı tespit edilen adaylar.
Gorevde yukselme eğitimi
MADDE 12 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan personelin, gorevde yukselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak gorevler icin, 13 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan ortak konulardan en az 30 saat (gunde en fazla 7 saat) ve (g) bendindeki konulardan da en az 45 saat olmak uzere toplam en az 75 saat duzenlenecek gorevde yukselme eğitimi programının tamamına katılmaları şarttır. Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler suresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile ongorulen toplam surenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda duzenlenecek gorevde yukselme sınavına girebilirler.
(2) Birinci fıkrada belirtilen izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hÂllerde, eğitim suresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.
(3) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı, ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması hÂlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tum personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması hÂlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere, kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hÂlinde, sırasıyla;
a) Hizmet suresi fazla olanlara,
b) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(4) Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanlar, gorevde yukselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.
(5) Gorevde yukselme eğitimi, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca yapılır veya yaptırılır.
Gorevde yukselme eğitiminin konuları
MADDE 13 ? (1) Gorevde yukselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar;
a) T.C. Anayasası:
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve odevler,
3) Devletin temel organları.
b) Ataturk ilkeleri ve inkılÂp tarihi, ulusal guvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat,
d) Turkce dil bilgisi ve yazışma ile ilgili kurallar,
e) Halkla ilişkiler,
f) Etik davranış ilkeleri,
g) Atanılacak gorevin alanı ve niteliği ile ilgili konular.
(2) Duzenlenecek eğitim programlarında birinci fıkranın (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yuzde altmışın altında olamaz.
(3) Gorevde yukselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.
DORDUNCU BOLUM
Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Sınavına İlişkin Esaslar
Gorevde yukselme sınavı
MADDE 14 ? (1) Gorevde yukselme sınavı yazılı olarak yapılır. Sınav, Bakanlık tarafından Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılır. Gorevde yukselme sınavında, yuz puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
Unvan değişikliği sınavı
MADDE 15 ? (1) 5 inci maddede yer alan unvan değişikliğine tabi kadrolara, bu unvanları en az ortaoğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz etmiş bulunan personelin atanması, eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına gore gercekleştirilir.
(2) Unvan değişikliği sınavları, gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yapılır.
(3) Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, sadece Bakanlığın kendi personeli başvurabilir.
(4) Unvan değişikliği sınavında, yuz puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
(5) Bu Yonetmelik kapsamındaki personelden doktora oğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın oğrenimle ihraz edilen gorevlere atanabilirler.
(6) Bu sınava katılacaklarda Bakanlıkta veya oğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan gorevlerde belirli bir sure hizmet yapmış olma şartı aranmaz.
Sınav kurulu
MADDE 16 ? (1) Sınav Kurulu Bakan onayı ile oluşturulur.
(2) Sınav Kurulu; Personel Dairesi Başkanlığının bağlı bulunduğu Musteşar yardımcısının veya Personel Dairesi Başkanının Başkanlığında dort uye olmak uzere toplam beş kişiden oluşur. Aynı usulle Başkan haric her uyenin yedeği belirlenir. Sekreterya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yurutulur.
(3) Sınav Kurulunu teşkil eden uyeler gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, oğrenim ve ihraz ettikleri unvan itibariyle daha duşuk seviyede olamazlar.
(4) Sınav Kurulunun başkan ve uyelerinin gorevde yukselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dÂhil) kan ve sıhrî hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu uye veya uyeler Sınav Kurulu uyeliğinden cıkartılır ve bunların yerine yeni uye veya uyeler gorevlendirilir.
(5) Sınav Kurulu uye tam sayısı ile toplanır, kararlar oy cokluğu ile alınır, cekimser oy kullanılmaz.
Sınav kurulunun gorevleri
MADDE 17 ? (1) Sınav Kurulu, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar icin 13 uncu maddeyle ongorulen, Bakanlıkca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuclarının ilanı, yapılacak itirazların sonuclandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur. Bakanlık, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi icin eğitim tarihinden en az iki ay once Sınav Kurulunu bilgilendirir. Sınav Kurulu, bu fıkrada ongorulen sınav konularına ilişkin notların, gorevde yukselme suretiyle atanacaklar icin eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tabi gorevlere atanacaklar icin ise sınav tarihinden en az bir ay once, ilgili personele verilmesini sağlar. 13 uncu maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.
Sınavların ertelenmesi ve gecersiz sayılması
MADDE 18 ? (1) Yazılı sınav, deprem, sel ve benzeri doğal afetler veya soruların sınav oncesi calındığının tespiti hallerinde ertelenebilir.
(2) Sınava girecek adayın yerine başka bir kişinin sınava girdiğinin anlaşılması halinde, ilgilinin sınavı gecersiz sayılır ve bu husus bir tutanak ile belirlenir. Ayrıca ilgili kişi hakkında da kanuni işlem yapılır.
(3) Sınavın yaptırıldığı kurum tarafından duzenlenecek bir tutanakla sınavı gecersiz sayılanlar hakkında ayrıca disiplin işlemi de uygulanır.
Sınav sonuclarının acıklanması ve itiraz
MADDE 19 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği yazılı sınavı sonucları Sınav Kuruluna intikal ettiği tarihten itibaren beş iş gunu icerisinde bu kurulca ilan edilir ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.
(2) İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş gunu icerisinde sınav sonuclarına itiraz edebilir. Sınav Kurulu itirazın intikalinden itibaren en gec bir ay icinde itirazla ilgili işlemleri sonuclandırarak sonucunu ilgiliye yazılı olarak bildirir.
(3) Yapılan sınavlarda hatalı soru tespit edilmesi durumunda, hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yuzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun ikinci fıkrada belirtilen sure icinde yapılan itirazlar uzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hÂlinde, sınav iptal edilir ve en kısa surede yeni sınav yapılır.
(4) Sınav kesin sonucuna ilişkin her unvan icin en yuksek puandan başlanmak uzere başarı sırasına gore hazırlanan isim listeleri, atanacakları gorevlerin belirlenmesi icin, Personel Dairesi Başkanlığına intikalinden itibaren en gec 15 gun icinde ilan edilir ve birim amirleri aracılığıyla ilgililere yazılı olarak bildirilir.
Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 20 ? (1) Sınavda başarı gosteren adayların sınavla ilgili belgeleri ilgililerin ozluk dosyalarında, başarısız olanların sınav belgeleri ise dava acma suresinden az olmamak kaydıyla bir sonraki sınava kadar saklanır.
Sınavı kazananların değerlendirilmesi ve atanması
MADDE 21 ? (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanların duyurulan boş kadrolara atamaları uc ay icinde başarı sıralamasına gore yapılır.
(2) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda yuz tam puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Puanların eşit olması hÂlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yuksek olandan başlamak uzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;
a) 13 uncu maddenin birinci fıkrasının (g) bendine ilişkin puanı yuksek olanlara,
b) Hizmet suresi fazla olanlara,
c) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(3) Aylıksız izinde olanlar dÂhil, atanmaya hak kazandıkları kadrolara ilişkin gorevlerine mevzuatla ongorulen sure icinde başlamayanların soz konusu atanma hakları sona erer.
(4) Duyurulan kadrolardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hÂlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
(5) Gorevde yukselme sınavını veya unvan değişikliği sınavını kazandığı halde atamaya yetkili makama başvurarak her ne sebeple olursa olsun atanmak istemediğini yazılı olarak bildiren personel atanma hakkını kaybeder.
(6) Sınavda başarılı olanlardan; atanma şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile atanma yapılıncaya kadar olan donemde atanma şartlarını kaybedenlerin sınavları gecersiz sayılır. Atamaları yapılanların ise atamaları iptal edilir.
(7) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavlarında başarılı olan adaylardan sınavına girdikleri unvana atananlar, goreve başlamadıkca bu unvanı kazanılmış hak olarak elde edemezler.
BEŞİNCİ BOLUM
Gecici ve Son Hukumler
Gorev grupları arasında veya aynı grup icerisindeki gecişler
MADDE 22 ? (1) Bu Yonetmelikte gorevde yukselme eğitimi ve sınavı ile unvan değişikliği sınavına tabi gorev grupları arasındaki gecişler aşağıdaki esaslar cercevesinde yapılır.
a) Aynı gorev grubu icinde kalmak kaydıyla ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği ozellikleri taşıyanlar, sınav yapılmaksızın aynı duzey gorev ve alt gorevlere atanabilirler.
b) Gruplar arası gorevde yukselme niteliğindeki gecişler ve alt gruptan ust gruplara gecişler gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha once bulunulan gorevler ile bu gorevlerle aynı duzey gorevlere veya alt gorevlere, gorevde yukselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan ve hizmet şartı aranmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara gecişler ile bu kadrolar arasındaki gecişler, ilgili kadro icin duzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna gore yapılır.
Naklen atamalar
MADDE 23 ? (1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapanlardan, bu Yonetmelikte belirtilen aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara genel hukumlere gore naklen atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde atanacaklarda bu Yonetmelikte o kadro veya unvan icin ongorulen şartlardan Bakanlıkta belli bir sure calışmış olmanın dışındaki tum şartlar aranır.
(2) Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi gorevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde oğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu goruşu dikkate alınır.
Ozelleştirilen kuruluşlardan atama
MADDE 24 ? (1) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Ozelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi uyarınca ilk defa yapılan atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
(2) 4046 sayılı Kanun gereğince Bakanlığa tahsis edilen kadrolara sadece Devlet Personel Başkanlığının teklifi uzerine atama yapılabilir.
Kazanılmış haklar
MADDE 25 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamına giren unvanları ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 26 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 27 ? (1) 26/2/2006 tarihli ve 26077 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bayındırlık ve İskÂn Bakanlığı Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Bakanlıkta gecen hizmet suresi
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmelikte belirtilen Bakanlıkta belli bir sure hizmeti bulunma koşulunda; 644 sayılı Cevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname gereği mulga Bayındırlık ve İskÂn Bakanlığı, Cevre ve Orman Bakanlığı ile Ozel Cevre Koruma Kurumu Başkanlığından Bakanlığa devredilen personelin ilgili kurumlarda gecen hizmet sureleri Bakanlıkta gecmiş sayılır.
Oğrenim duzeyi
GECİCİ MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde gorevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim mezunu kabul edilirler.
Yururluk
MADDE 28 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 29 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Cevre ve Şehircilik Bakanı yurutur.