9 Şubat 2012 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 28199
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL-AİLE BİRLİĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve eğitim kurumlarında okul-aile birliklerinin kuruluş, işleyiş, gorev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik; eğitim kampuslerinde yer alan okullar dÂhil Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve eğitim kurumlarında okul-aile birliklerinin kuruluşu, işleyişi, birlik organlarının oluşturulması, secim şekilleri; sosyal ve kulturel etkinlikler ile kampanya ve kurslardan sağlanan maddi katkılar, bağışların kabulu, harcanması ve denetlenmesiyle kantin ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesinden sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri, oranları, harcanması ve denetlenmesine dair usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Birlik: Eğitim kampuslerinde yer alan okullar dÂhil Bakanlığa bağlı okul ve eğitim kurumlarında kurulan okul-aile birliğini,
c) Kantin: Okullardaki bufe, kantin, cay ocağı, yemekhane ve kafeteryaları,
c) Okul: Bakanlığa bağlı her tur ve derecedeki resmi ve ozel orgun ve yaygın oğretim okul/kurumunu,
d) Oğrenci: Orgun eğitim kurumları oğrencileri ile mesleki eğitim merkezlerine devam eden cırak oğrenciyi,
e) Uye: Orgun eğitim kurumlarında okulun yonetici ve oğretmenleri ile oğrenci velilerini; yaygın eğitim kurumlarında ise okulun yoneticisi ve oğretmenleri, usta oğreticileri, velileri, onsekiz yaşını doldurmuş kursiyer, cırak, kalfa, ustaları, eğitsel kulup uyelerini ve gonullu kişileri,
f) Veli: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında, oğrencinin annesini/babasını veya kanuni sorumluluğunu ustlenen kişiyi,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kuruluş, Gorev, Yetki ve Uyelik
Kuruluş
MADDE 5 ? (1) Okul ile aile arasında butunleşmeyi gercekleştirmek, veli ile okul arasında iletişimi ve iş birliğini sağlamak, eğitim ve oğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, okulun ve maddi imkÂnlardan yoksun oğrencilerin eğitim ve oğretimle ilgili zorunlu ihtiyaclarını karşılamak uzere okullar bunyesinde tuzel kişiliği haiz olmayan birlikler kurulur.
(2) Birlik, kurulduğu okulun adını alır.
Birliğin gorev ve yetkileri
MADDE 6 ? (1) Birliğin gorev ve yetkileri şunlardır:
a) Oğrencilerin, Turk millî eğitiminin genel ve ozel amacları ile temel ilkeleri ve millî manevi değerler doğrultusunda yetiştirilmeleri icin okul yonetimi, oğretmenler, veliler ve ailelerle iş birliği yapmak.
b) Okulun amac ve hedeflerinin gercekleştirilmesine, eğitimde kalite ve başarı icin okulun stratejik plan calışmalarına ve uygulamasına destek olmak, eğitimde fırsat eşitliğine imkÂn vermek ve oğretmenler kurulunca alınan kararların uygulanmasını desteklemek amacıyla velilerle iş birliği yapmak.
c) Oğrencilerin başarısını artırmak amacıyla okul yonetimince planlanan kurs, sınav, seminer, muzik, tiyatro, spor, sanat, gezi, kermes ve benzeri eğitim faaliyetlerinin duzenlenmesine katkı sağlamak.
c) Okul yonetimiyle iş birliği yaparak eğitim ve oğretim faaliyetleri dışındaki zamanlarda okulun derslik, spor salonu, kutuphane, laboratuvar ve atolyeleri gibi eğitim ortamlarının değerlendirilmesine katkı sağlamak.
d) Okulun ihtiyaclarını karşılamak icin mal ve hizmet satın almak, bu hizmetlere ilişkin sosyal guvenlik primi, vergi ve benzeri odemelerin yapılmasını sağlamak.
e) Millî bayramlar, belirli gun ve haftalar ile kulturel yarışmaların duzenlenmesi giderlerine katkıda bulunmak.
f) Okula yapılan ayni ve nakdî bağışları kabul ederek kayıtlarını tutmak, sosyal, kulturel etkinlikler ve kampanyalar duzenlemek, şartlı bağışları amacına uygun olarak kullanmak.
g) Kantin ve benzeri yerleri işlettirmek veya işletmek.
ğ) Okul yonetimi ile iş birliği yaparak, imkÂnları yeterli olmayan oğrencilere maddi ve manevi destek sağlamak, aynı amacla kardeş okullara da katkıda bulunmak.
h) 28/8/2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Servis Aracları Hizmet Yonetmeliği'nde belirtilen yukumlulukleri yerine getirmek.
ı) Eğitim ve oğretimle ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.
i) Eğitim ve oğretimi geliştirmek amacıyla oluşturulan calışma komisyonlarına katkı sağlamak.
j) Ulusal ve uluslararası projelere katılmak ve proje amaclarının gercekleşmesine katkıda bulunmak.
k) Eğitim ve oğretimle ilgili diğer etkinliklere destek olmak.
Uyelik ve uyeliğin sona ermesi
MADDE 7 ? (1) Okul yoneticileri, oğretmenler ve veliler ile onsekiz yaşını gecmiş kursiyer, cıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimine devam eden kişiler birliğin tabii uyesidir.
(2) Yoneticilerin ve oğretmenlerin uyeliği, okulla ilişkilerinin kesilmesi durumunda; velilerin uyeliği, oğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesi; eğitsel kulup uyelerinin uyeliği, uyelikten ayrılması; kursiyer, cırak, kalfa ve ustaların uyeliği ise eğitimini tamamlaması hÂlinde sona erer. Yonetim kurulu uye sayısının toplantı yeter sayısının altına duşmesi durumunda, olağanustu genel kurula kadar yonetim kurulunda bulunan velilerin uyelikleri devam eder.
(3) Okul yaptırarak Bakanlığa bağışta bulunan hayırseverler, yaptırdığı okulun okul aile birliğinin tabii uyesidirler.
UCUNCU BOLUM
Birlik Organlarının Oluşumu, Gorev, Yetki ve Sorumlulukları
Birlik organları
MADDE 8 ? (1) Birlik organları şunlardır:
a) Genel kurul.
b) Yonetim kurulu.
c) Denetleme kurulu.
Genel kurul
MADDE 9 ? (1) Genel kurul, birliğin uyelerinden meydana gelir. Genel kurul, birlik yonetim kurulunun davetiyle her yıl en gec Ekim ayının sonuna kadar; yeni acılan okullarda ise okul mudurunun daveti uzerine okulun acıldığı tarihten itibaren en gec iki ay icinde okulda toplanır.
(2) Genel kurul, katılan uyelerle toplanır ve bunların coğunluğu ile karar alır. Ancak toplantı yeter sayısı, yonetim ve denetleme kurullarının asıl ve yedek uye sayısının dort katından, oğrenci mevcudu yuzun altında olan okullarda ise yonetim ve denetleme kurullarının asıl ve yedek uye sayısının iki katından az olamaz. Genel kurulun toplanamaması durumunda, en gec otuz gun icinde coğunluk aranmaksızın toplantı yapılır ve kararlar katılanların coğunluğu ile alınır.
(3) Genel kurul toplantılarının yeri, zamanı ve gundemi en az onbeş gun onceden uyelere elden yazılı olarak bildirilir, okul ilan panosu ile okulun internet sayfasında duyurulur.
(4) Genel kurul, gundem maddelerini sırası ile goruşur. Gundem maddelerine ekleme ve cıkarma yapılarak değiştirilmesinde oy cokluğu aranır.
(5) Okul oğrenci kurulu/okul oğrenci meclisi/onur kurulu başkanları ile her sınıf seviyesinden secilen birer temsilci oğrenci, genel kurula gozlemci olarak katılabilir.
(6) Olağanustu genel kurul; yonetim kurulu, okul muduru ve 14 uncu maddenin beşinci fıkrasında yazılı hÂllerde denetleme kurulunun cağrısı veya birlik uyelerinin %10'unun yazılı başvurusu uzerine okul mudurunun cağrısı ile yapılır. Toplantı yeter sayısı, yonetim ve denetleme kurullarının asıl ve yedek uye sayısının dort katından; oğrenci mevcudu yuzun altında olan okullarda ise yonetim ve denetleme kurullarının asıl ve yedek uye sayısının iki katından az olamaz. Olağanustu genel kurul toplantısının yeri, zamanı ve gundemi en az onbeş gun onceden uyelere elden yazılı olarak bildirilir, okul ilan panosu ile okulun internet sayfasında duyurulur. Gundeme bağlılık ilkesi gecerlidir. Kararlar katılanların coğunluğu ile alınır.
Genel kurul toplantısı
MADDE 10 ? (1) Genel kurul toplantısı aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Genel kurula katılacak uyeler toplantı katılım cetvelini imzalar.
b) Toplantının acılışı birlik başkanı tarafından yapılır.
c) Acık oyla veli uyeler arasından bir divan başkanı ve bir kÂtip secilir.
c) Toplantı sonunda butun tutanak ve belgeler yeni secilen yonetim kuruluna teslim edilir.
d) Yonetim kurulu ve denetleme kurulu uyelerinin secimleri asıl ve yedek olarak liste hÂlinde oylanarak yapılır.
Genel kurulun gorevleri
MADDE 11 ? (1) Genel kurulun gorevleri şunlardır:
a) Yonetim kuruluna anne veya baba olan veliler ile istemeleri halinde okul yaptırarak Bakanlığa bağışta bulunan hayırseverler arasından beş asıl, beş yedek uyeyi acık oylamayla secmek.
b) Denetleme kuruluna oğretmenler kurulunca secilen iki asıl, iki yedek oğretmen dışında, veliler arasından bir asıl, bir yedek uyeyi acık oylamayla secmek.
c) Bir onceki doneme ait yonetim ve denetleme kurulu faaliyet raporlarını goruşmek ve ibra etmek.
c) Genel kurulda hesaplar ibra edilmediğinde diğer gundem maddelerinin goruşulmesine devam edilir. Divan, ibra edilmeyen muhasebe evraklarını tutanak altına alarak secilen yeni yonetim ve denetleme kuruluna teslim eder. Bu durum, yeni yonetim kurulu ve okul yonetimi tarafından il/ilce millî eğitim mudurluğune resmî yazıyla bildirilir.
d) Okul ve oğrencilerin ihtiyaclarını dikkate alarak yonetim kurulunca hazırlanan tahmini butceyi goruşmek.
e) İhtiyacların giderilmesine yonelik yonetim kurulunu yetkilendirmek.
f) Okulun eğitim ve oğretimde kalite ve başarısının yukseltilmesine ilişkin onerilerde bulunmak.
Yonetim kurulu
MADDE 12 ? (1) Yonetim kurulu, sadece anne veya baba olan veliler ile istemeleri halinde okul yaptırarak Bakanlığa bağışta bulunan hayırseverler arasından secilen beş uyeden oluşur.
(2) Yonetim kurulunun gorev suresi bir yıldır.
(3) Yonetim kurulu, secimden sonraki ilk hafta icinde okulda toplanarak uyeleri arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir muhasip ve bir sekreter secerek gorev ve iş bolumu yapar. Yonetim kurulu uyelerinden uyeliği sona erenlerin yerine yedeklerin cağrılmasıyla oluşan yeni yonetim kurulu bir hafta icinde toplanarak aralarında gorev dağılımı yaparlar.
(4) Yonetim kurulu başkan ve uyeleri en fazla uc defa secilebilir. Başkan ve yonetim kurulu uyeleri aynı anda birden fazla birlik yonetiminde gorev alamazlar.
(5) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, millî savunmaya karşı suclar, devlet sırlarına karşı suclar ve casusluk, zimmet, irtikÂp, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kacakcılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suclar başlıklı İkinci Kısmının Altıncı Bolumunde duzenlenen maddelerde yer alan suclardan mahkûm olanlar yonetim kurulunda ve harcama komisyonlarında gorev alamazlar. Gorev almış olanlardan bu niteliği haiz olmadıkları sonradan anlaşılanların bu gorevleri sona erer.
Yonetim kurulunun gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 13 ? (1) Yonetim kurulu birlik adına gorev yapar; genel kurulda alınan kararları okul yonetimiyle iş birliği yaparak bir plan dÂhilinde yurutur.
(2) Eğitim ve oğretimin kalitesinin yukseltilmesine ilişkin onerilerde bulunmak, karşılaşılan gucluklerin giderilmesine katkı sağlamak uzere okul mudurluğu ve velilerle iş birliği yapar.
(3) Eğitim ve oğretim yılı icinde en az dort uyenin katılımı ile ayda bir toplanır ve karar yeter sayısı uctur. Toplantılar gerektiğinde okulun eğitim ve oğretime acık olmadığı zamanlarda da yapılabilir.
(4) Başkan yardımcısı, başkanın bulunmadığı zamanlarda başkana vekÂlet eder. Muhasip, birliğin gelir-gider işlemlerini, sekreter de yazışmalarını yurutur. Birlik adına yapılan her turlu harcama ile iş ve işlemlere ilişkin yazışmalar okul muduru ile koordineli yapılır.
(5) Yonetim kurulu kararları, karar defterine el ile yazılarak imzalanır.
(6) Ozursuz olarak ust uste uc toplantıya katılmayan yonetim kurulu uyesinin gorevi sona erer. Bu şekilde gorevi sona erenler ile oğrencisinin okuldan ayrılması veya oğrenciliğin sona ermesi nedenleriyle yonetim kurulu uyeliği sona eren velinin yerine yedek uyeler, aldıkları oy sırasına gore asıl uye olarak goreve cağırılır.
(7) İhtiyac hÂlinde eğitim kampusu yonetimine birliği temsilen başkan veya yonetim kurulu uyelerinden biri gorevlendirilir.
(8) Yonetim kurulu uye sayısının, yedeklerle birlikte karar yeter sayısının altına duşmesi hÂlinde, oncelikle başkan veya okul muduru tarafından bir ay icinde genel kurul olağanustu toplantıya cağrılır. Olağanustu genel kurul tarafından secilen yonetim kurulu, olağan genel kurul toplantısına kadar gorevine devam eder. Yonetim kurulu, yaptığı iş ve işlemlerden dolayı genel kurula karşı sorumludur.
(9) Yonetim kurulu, birlik tahmini butcesini hazırlar ve genel kurulda goruşulen butceyi okul ilan panosu ve internet sayfasında duyurur.
(10) İlgili mevzuatına gore tutulan gelir gider kayıtları, eğitim oğretim yılında her donem en az birer defa velilerin gorebileceği şekilde okulun ilan panosunda ve internet sayfasında duyurulur.
Denetleme kurulunun gorev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 14 ? (1) Denetleme kurulu, genel kurulca secilen bir veli ve oğretmenler kurulunca secilen iki oğretmen olmak uzere uc asıl ve uc yedek uyeden oluşur. Asıl uyeler genel kuruldan sonraki ilk hafta icinde toplanır ve uyeler arasından bir başkan secerek gorev ve iş bolumu yapar.
(2) Denetleme kurulunun gorev suresi bir yıldır.
(3) Denetleme kurulu başkanı en fazla uc defa secilebilir.
(4) Denetleme kurulu, yılda en az iki defa yonetim kurulunun faaliyetlerini inceler, ara raporlarını bilgi ve gereği icin yonetim kuruluna sunar. Yonetim kurulunun faaliyet donemine ilişkin nihai raporunu ise genel kurula sunar.
(5) Denetleme kurulu, yaptığı denetimler sonucu, yonetim kurulunun 6 ncı maddede sayılan birliğin gorev ve yetkilerine aykırı faaliyetlerini tespit etmesi hÂlinde genel kurulu olağanustu toplantıya cağırır.
(6) Birliğin denetleme kurulu uyesi olan oğretmenlerin başka kurumda dort aydan fazla sureli gorevlendirilmelerinde yerlerine yedekleri cağırılır.
(7) 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, millî savunmaya karşı suclar, devlet sırlarına karşı suclar ve casusluk, zimmet, irtikÂp, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kacakcılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suclar başlıklı İkinci Kısmının Altıncı Bolumunde duzenlenen maddelerde yer alan suclardan mahkûm olanlar denetleme kurulunda gorev alamazlar. Gorev almış olanlardan bu niteliği haiz olmadıkları sonradan anlaşılanların bu gorevleri sona erer.
DORDUNCU BOLUM
Birlik Gelirleri, Muhammen Bedel Tespiti, Kiralama, Gelirlerin Dağılımı,
Harcanması, Tutulacak Defter, Dosya ve Belgeler
Birlik gelirleri
MADDE 15 ? (1) Resmi okullarda Birliğin gelirleri;
a) Ayni, nakdî, şartlı/şartsız bağış ve yardımlardan,
b) Okulların bunyesindeki kantin ve benzeri yerlerin işlettirilmesi, gerektiğinde işletilmesinden elde edilen gelirlerinden,
c) Kamu kurum ve kuruluşları, ozel hukuk tuzel kişilikleri ve gercek kişilerin, orgun ve yaygın eğitim kurumları bunyesinde eğitim ve oğretimin yapıldığı saatler dışında gercekleştirecekleri sosyal, kulturel, sportif, kurs, proje, sınav, toplantı, kampanya ve benzeri gelir getirici etkinliklerinden sağlanan gelirlerden,
c) Diğer gelirlerden,
oluşur.
(2) Birlikler, velileri hicbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt doneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca Bakanlık tarafından yurutulen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ucret talep edilemez.
Gelirlerin kabulu
MADDE 16 ? (1) Gelirler birlik adına bankalarda acılacak hesapta toplanır.
(2) Birlik tarafından nakde cevrilebilecek ayni yardımlar nakde cevrildikten sonra bağışlar hesabına yatırılır. Nakde cevrilemeyen ayni yardımlar ise belge karşılığında okul mudurluğune teslim edilir.
(3) Nakdi bağışların oncelikle birliğin banka hesabına yatırılması sağlanır, mumkun olmadığı durumlarda gelir makbuzu karşılığında kabul edilir. Belge karşılığı elden alınan bağışlar en gec beş iş gunu icinde birliğin banka hesabına yatırılır.
(4) Şartlı bağışlar amacı dışında kullanılamaz.
(5) Yonetim kurulunca bastırılan ve hazır alınan basılı gelir gider makbuzları; muteselsil seri, cilt ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli kocan yaprağından meydana gelen ciltli makbuzlardır. Bunlar kurum muhruyle muhurlendikten sonra yonetim kurulu karar defterine kocan seri numaraları yazılarak kayıt altına alınır.
(6) Elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya surekli form şeklinde kullanılacak belgelerin ilgili mevzuatında belirtilen bilgileri icermesi ve kurum muhruyle muhurlenmesi zorunludur.
(7) Kullanılacak belgelerin sayısı ve turu yonetim kurulunca tespit edilir, bastırılır, karar defterinde kayıt altına alınır ve kurum muhruyle muhurlenerek kullanılır. Bu evraklar 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yonetmelikte ongorulen sureler kadar muhafaza edilir.
Gelirlerin dağılımı
MADDE 17 ? (1) Resmî okullarda kantin ve benzeri yerlerin;
a) Birliklerce kiraya verilmesi hÂlinde,
1) Elde edilecek gayri safi gelirin %3'u, ucer aylık donemler hÂlinde, takip eden ayın yirmisine kadar Hazineye arz bedeli olarak kiracı tarafından defterdarlık/mal mudurluğu hesabına,
2) Elde edilecek gayri safi gelirden Hazineye odenmesi gereken arz bedeli duşuldukten sonra kalan net tutarın % 80'i birliğin, % 10'u ilce millî eğitim mudurluğunun, % 10'u ise il millî eğitim mudurluğunun banka hesabına aktarılır. Buyukşehir statusunde olmayan il merkezlerindeki birliklerde ise gelirin % 20'si il millî eğitim mudurluğunun banka hesabına,
yatırılır.
b) Birliklerce işletilmesi hÂlinde,
1) İşletilen yerin gayri safi hÂsılatının %1'i birlikce, ucer aylık donemler hÂlinde, takip eden ayın yirmisine kadar Hazineye arz bedeli olarak defterdarlık/mal mudurluğu hesabına odenir.
2) Arz bedelinin hesaplanmasında gayri safi hÂsılat esas alınmış ise Hazineye odenmesi gereken arz bedeli, zorunlu işletme giderleri ve kanuni giderler duşuldukten sonra kalan net tutarın % 80'i birliğin, % 10'u ilce millî eğitim mudurluğunun, % 10'u ise il millî eğitim mudurluğunun banka hesaplarına aktarılır. Buyukşehir statusunde olmayan il merkezlerindeki birliklerde ise gelirin % 20'si il millî eğitim mudurluğunun banka hesabına yatırılır.
3) İl/ilce millî eğitim mudurlukleri hesaplarına yatırılan paralar, il/ilce millî eğitim mudurunun veya gorevlendireceği ilgili mudur yardımcısı/şube muduru başkanlığında iki okul muduru ve iki birlik başkanından, mulki amirin onayı ile oluşturulan komisyonca oncelikle imkÂnları kısıtlı olan okulların ve oğrencilerin eğitim ve oğretimle ilgili ihtiyaclarında kullanılmak uzere ilgili birliğin hesabına aktarılır.
4) Kira suresinin sona ermesi veya sozleşmenin feshinden sonra taşınmazın tahliye edilmemesi durumunda, tahsil edilen cezanın, sozleşmenin feshi hÂlinde tahsil edilen cari yıl/ay kira bedeli tutarındaki tazminatın ve kısa sureli kullanım bedellerinin %3'u Hazineye arz bedeli olarak odendikten sonra kalan tutar birinci fıkraya gore dağıtılır.
5) Arz bedelinin odenmesinin takibinden okul muduru ve birlik yonetim kurulu başkanı sorumludur.
6) Suresinde odenmeyen arz bedelleri, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanunun 51 inci maddesi gereğince belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
Gelirlerin harcanması
MADDE 18 ? (1) Birlik gelirlerinin; okulun butce disiplini cercevesinde, eğitim ve oğretim giderleri ile maddi imkÂnlardan yoksun oğrencilerin zorunlu ihtiyaclarına harcanması esastır. Tum harcamalar, birlik yonetim kurulunun kararı ile yapılır. Okul icin gerekli ihtiyac ve harcamalar icin okul yonetiminden yazılı talep alınır. Mal ve hizmet alımları birlik yonetim kurulu uyeleri veya uzmanlık gerektiren işlerde okul aile birliği uyelerinden oluşan en az uc kişilik bir komisyon marifetiyle yapılır.
(2) Birliğin banka hesabındaki paralar, birlik başkanı ve muhasip uyenin muşterek imzasıyla cekilir. Birlik başkanının bulunmadığı durumlarda başkan yardımcısı yetkilidir.
(3) Alınan taşınırlar/demirbaşlar/tuketim malzemeleri 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Taşınır Mal Yonetmeliği hukumlerine gore okul adına kaydedilerek taşınır işlem fişinin bir orneği harcama belgesine eklenir.
(4) Birliğin gelirlerinin elde edilmesinde ve harcanmasında gorevli ve yetkili olanlar; kaynakların okul ihtiyaclarına yonelik etkili, verimli ve ilgili mevzuata uygun olarak kullanılmasından sorumludurlar.
(5) Birlik başkanı elde edilen gelirler, alınan bağışlar ve yonetim kurulu kararlarıyla yapılan harcamalara ilişkin bilgileri okul mudurune her ayın sonunda yazılı olarak bildirir.
Muhammen bedel tespit komisyonu ve bedel tespiti
MADDE 19 ? (1) Muhammen bedel tespit komisyonu, valilik/kaymakamlıkca gorevlendirilecek il/ilce millî eğitim mudur yardımcısı/şube muduru başkanlığında okul muduru/mudur yardımcısı, birlik başkanı, defterdarlık/mal mudurluğu temsilcisi, gerekli gorulmesi halinde ilgili ozel idare mudurluğu temsilcisi ile il ve ilcelerde ilgili meslek odasının temsilcisinin katılımıyla oluşur.
(2) Kantin ve benzeri yerlerin muhammen bedelinin tespitinde; oğrenci sayısı, okulun bulunduğu bolgenin gelişmişlik duzeyi, kiralanacak yerin fiziki ozellikleri ve benzeri kriterler de dikkate alınır.
(3) İlan edilen ilgili eğitim ve oğretim yılı takvimindeki yaz tatili ile yarıyıl tatili haric olmak uzere aylık kira bedelinin belirlenmesinde; okulların eğitim ve oğretime acık olduğu gunler dikkate alınır. Ancak, tam yıl işletilebilecek kantin ve benzeri yerler icin oniki ay uzerinden bedel tespit edilir.
(4) Soz konusu yerlerin kısa sureli kullandırılması hÂlinde kullanım bedelleri, kullanım amacı da dikkate alınarak saatlik, gunluk veya haftalık olarak muhammen bedel tespit komisyonunca belirlenir.
Kiralama usulu ve işlemleri
MADDE 20 ? (1) Birlik; kantin ve benzeri yerleri oncelikle işletmecilere kiralama usulu ile işlettirir veya işletmecinin bulunmadığı durumlarda işletir. Kantin ve benzeri yerlerin kiraya verilmesinde, eğitim ve oğretimin aksatılmaması esastır.
(2) Soz konusu yerlerin birlik tarafından kiraya verilmesi 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine gore pazarlık usulu ile yapılır.
(3) Kiralama işlemleri, valilik/kaymakamlıkca gorevlendirilecek il/ilce millî eğitim mudur yardımcısı/şube muduru başkanlığında ilgili birlik başkanı, defterdarlık/mal mudurluğu temsilcisi, gerektiğinde il/ilce ozel idare mudurluğu temsilcisinin katılımıyla oluşan ihale komisyonunca yapılır.
(4) Kantin kiralama ihalelerinde katılımcılardan, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hukumlerine gore kantincilik alanında alınmış ustalık belgesi sahibi olma şartı aranır. Ancak, katılımcıların hicbirisinde ustalık belgesi bulunmaması durumunda işyeri acma belgesi, kalfalık, kurs bitirme belgelerinden en az birine sahip olma şartı aranır.
(5) Kantin kiralama ihalelerine katılacak kişiler; ilgili esnaf odasından adına kayıtlı okul kantin işletmesi olmadığına ve ihalelerden yasaklama kararı bulunmadığına dair aldığı belgeyi ibraz eder.
(6) Kantinlerde, alanlarında ustalık belgesi, işyeri acma belgesi, kalfalık belgesi, mesleki ve teknik eğitim diploması ve kurs bitirme belgelerinden en az birine sahip ve eğitim ve oğretim ortamına ve oğrenci psikolojisine uyum sağlayabilecek kişiler istihdam edilir. İstihdam edilen kişilerden ilgili mevzuatında belirtilen surelerde portor muayenesi, adli sicil ve arşiv kaydı ve benzeri evraklar istenir.
(7) Her yıl kantin işletmecisi faaliyet belgesi ile işletmecinin yanında calışanların adli sicil ve arşiv kayıtları yenilenir ve birlik yonetimine teslim edilir.
(8) İhale komisyonu başkanı ve uyeleri ile birliğin yonetim ve denetleme kurulu uyelerinin ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ihaleye katılamaz.
(9) Kira sozleşme suresi tamamlanmadan işletmecinin tek taraflı olarak sozleşmeyi feshetmesi veya işletmecinin sozleşme hukumlerine uymaması veya fesih nedenlerinden birinin gercekleşmesi sebebiyle birlikce feshedilmesi ya da tarafların mutabakatı ile sozleşmenin feshedilmesi hÂlinde yeniden ihale yapılır.
(10) Okul Servis Aracları Hizmet Yonetmeliğinin 7 nci maddesi cercevesinde; okul servis araclarının kiralanması her yıl okul-aile birliği yonetim kurulu başkanının başkanlığında, okul-aile birliği yonetim kurulunca belirlenecek bir temsilci, okul-aile birliği yonetim kurulunca cocuğu servisle taşınan veliler arasından tespit edilecek dort veli, varsa okul eğitim vakfı yonetim kurulunca belirlenecek bir temsilcinin katılımlarıyla oluşturulacak komisyon tarafından yapılır.
(11) 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, millî savunmaya karşı suclar, devlet sırlarına karşı suclar ve casusluk, zimmet, irtikÂp, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kacakcılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suclar başlıklı İkinci Kısmının Altıncı Bolumunde duzenlenen maddelerdeki suclardan mahkûm olanlar ihalelere katılamazlar ve okul-aile birliklerince kiraya verilen yerlerde istihdam edilemezler.
Sozleşme ve tarafların yukumlulukleri
MADDE 21 ? (1) Kiraya verilecek yerler icin EK-2'de yer alan Kira Sozleşmesi Orneğine uygun olarak sozleşme duzenlenir.
(2) Okul yonetimi, kira sozleşmesinin taraflarca imzalandığı tarihten itibaren onbeş gun icinde, kiralanan yeri kiracıya teslim etmekle yukumludur. Bu yukumluluğun yerine getirilmemesi hÂlinde kiracı, surenin bitiminden itibaren onbeş gun icinde on gun muddetli bir noter ihtarnamesiyle bildirmek şartıyla taahhudunden vazgecebilir. Bu takdirde teminat geri verilir. Kiracı, ihaleye girmek ve teminat vermek icin yaptığı masrafları istemeye hak kazanır.
(3) Kiralama işleminde ilk yıl kira bedeli ihale bedelidir. İkinci ve izleyen yıllar kira bedelleri Turkiye İstatistik Kurumunca (TUİK) yayımlanan Uretici Fiyatları Endeksi (UFE-bir onceki yılın aynı ayına gore yuzde değişim) oranında artırılır. Ancak kira bedelinin tespitine ilişkin onemli olcude farklılaşma (oğrenci mevcudunda en az %25 oranında azalış veya artış, kiracının cirosunu onemli derecede etkileyecek Bakanlık tarafından getirilen kısıtlayıcı duzenlemeler) olması halinde, muhammen bedel yeniden tespit edilerek mevcut kiracıya aynı usulle ihale edilerek yeni sozleşme duzenlenir.
(4) Birlik ile kiracı arasında duzenlenecek kira sozleşmelerinin bir orneği, okul mudurluğunce okulun bulunduğu yerdeki defterdarlık veya mal mudurluğune gonderilir.
(5) İşletme hakkı verilen yerler, kiralama amacı dışında kullanılamaz.
(6) Okul servis araclarının kiralanmasında yapılacak sozleşmelerde okul aile birliği yetkilidir.
Sozleşmenin feshi, iptali ve kiralanan yerlerin tahliyesi
MADDE 22 ? (1) Sozleşme suresi icinde;
a) 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile; kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, millî savunmaya karşı suclar, devlet sırlarına karşı suclar ve casusluk, zimmet, irtikÂp, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kacakcılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suclar başlıklı İkinci Kısım Altıncı Bolumunde duzenlenen maddelerdeki suclardan birinden mahkûm olması,
b) Sağlığa zararlı gıdaların bulundurulması veya satılmasının yetkili mercilerce tespiti,
c) Kiracının veya calışanların genel ahlaka ve adaba aykırı davranışlarda bulunduğunun inceleme-soruşturma sonucu tespiti,
c) Kiracının veya calışanların genel ahlaka ve adaba aykırı gorsel ve yazılı yayınlar bulundurması,
d) Kiracının veya calışanların eğitim ve oğretim ortamını olumsuz etkileyen davranışlarının inceleme-soruşturma sonucu tespiti,
e) Kiracının sozleşme hukumlerinde ongorulen yukumluluklerini yapılan yazılı bildirime rağmen onbeş gun icinde yerine getirmemesi,
hÂlinde sozleşme feshedilir.
(2) Kira suresinin sona ermesi veya sozleşmenin feshedilmesi hÂlinde kiralanan yer tahliye edilmediği takdirde 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi uyarınca tahliye edilir.
(3) Kiralama sozleşme suresi tamamlanmadan işletmecinin tek taraflı olarak sozleşmeyi feshetmesi veya işletmecinin sozleşme hukumlerine uymaması veya fesih nedenlerinden birinin gercekleşmesi sebebiyle birlikce feshedilmesi ya da tarafların mutabakatı ile sozleşmenin feshedilmesi hÂlinde yeniden ihale yapılır.
(4) Kira suresinin sona ermesi veya sozleşmenin feshi hÂlinde taşınmaz tahliye edilmezse, EK-2'de yer alan Kira Sozleşmesi Orneğinde ongorulen ceza tahsil edilir. Kiracının fesih talebinde bulunması, kira donemi sona ermeden faaliyetini durdurması, kiralanan yeri amacı dışında kullanması, taahhudunu sozleşme hukumlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya izin ve ruhsatların her ne sebeple olursa olsun iptal edilmesi hÂllerinde kira sozleşmesi, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 62 nci maddesine gore tebligat yapmaya gerek kalmaksızın birlik tarafından feshedilerek kesin teminatı gelir kaydedilir ve cari yıl/ay kira bedeli tazminat olarak tahsil edilir. Sozleşmenin feshedildiği tarihten sonraki doneme ilişkin varsa alınan kira bedeli oncelikle kiracıdan alınacak tazminata mahsup edilir.
(5) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 83 ve 84 uncu maddelerinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulundukları anlaşılan kiracılar hakkında aynı Kanunun 84 uncu maddesi uyarınca yapılan ihalelerden bir yıl yasaklama kararı verilir ve yasaklanan kişiler yasaklama suresi icinde yapılacak ihalelere katılamazlar.
Tutulacak defter, dosya ve belgeler
MADDE 23 ? (1) Yonetim kurulu aşağıda belirtilen defter, dosya ve belgelerin tutulması, muhafazası ve duzenlenmesinden sorumludur.
a) Genel kurul tutanak dosyası,
b) Yonetim kurulu karar defteri,
c) Gelen-giden evrak defteri,
c) Gelir-gider defteri,
d) Harcama belgelerinin yer aldığı dosya,
e) Gelir/gider makbuzu, alındı belgesi/harcama belgesi,
f) İhtiyac duyulan diğer dosya ve kayıtlar.
(2) Yonetim kurulunca, yonetim kurulu karar defterinin noterce tasdik edilmesi zorunlu olup diğer defter ve belgeler ise birliğin bağlı bulunduğu il/ilce millî eğitim mudurluğunce tasdik edilir.
(3) Kantin ve benzeri yerlerin birliklerce işletilmesi ve vergi mukellefiyeti doğması hÂlinde birlikler hakkında 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hukumleri uygulanır.
(4) Kantin ve benzeri yerleri calıştıran işletmeciler ile calıştırdıkları kişilere ilişkin ilgili mevzuatında ongorulen portor muayenesi, adli sicil ve arşiv kaydı ve benzeri bilgilerin yer aldığı belgeler birlikce muhafaza edilir. Birlik, işletmeciden her yıl işletme faaliyet belgesi ister.
(5) Okul idaresi, okul-aile birliklerinin gelir ve gider kayıtları ile diğer mali işlemlerini Bakanlıkca kurulan merkezî bilgi sistemine (TEFBİS) kaydeder.
(6) Tutulan defter, dosya, biten kocanlar ile diğer gerekli belgeler Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yonetmelikte ongorulen sureler kadar okulda muhafaza edilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Muaflık ve istisna
MADDE 24 ? (1) Okul-aile birlikleri, 6 ncı madde kapsamında yapacakları işlemler ve duzenlenen kÂğıtlar yonunden damga vergisi ve harclardan muaf olup, okul-aile birliklerine ve okul-aile birlikleri tarafından yapılan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden muaftır.
Birliklerin yapamayacağı işler
MADDE 25 ? (1) Birlikler, Bakanlık mevzuatına aykırı calışmalar ile siyasi faaliyet ve kişilere cıkar sağlayıcı iş ve işlemler yapamaz. Birlik yonetim ve denetleme kurulu uyelerine huzur hakkı ve benzeri adlar altında herhangi bir odeme yapılamaz. Okullardaki defile, sergi ve kermesler, 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliğine aykırı yapılamaz.
Denetim
MADDE 26 ? (1) Birlikler, en az yılda bir defa olmak uzere Bakanlık/valilik veya il/ilce millî eğitim mudurlukleri denetim elemanları tarafından millî eğitim mevzuatı ve diğer ilgili mevzuat hukumlerine gore denetlenir. Ayrıca il veya ilcelerdeki birlikler ile birliklerin gelirlerinden il ve ilce milli eğitim mudurluklerine ayrılan paylar her yıl Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslara gore mali acıdan denetlenir.
(2) Okulda bulunan kantin ve benzeri yerler; sağlık, hijyen ve gıda kodeksi yonunden ilgili meslek odası, sağlık il mudurlukleri ile gıda, tarım ve hayvancılık il mudurluklerince de denetlenebilir.
Okul mudurunun sorumluluğu
MADDE 27 ? (1) Okul muduru genel kurulun zamanında ve bu Yonetmelik hukumlerine uygun olarak yapılmasını sağlar.
(2) Birliğin yaptığı iş ve işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu denetler.
(3) Birliğin iş ve işlemleri ile yapılan harcamalarda usulsuzluk veya uygunsuzluk gormesi halinde once birlik başkanını yazılı olarak uyararak usulsuzluğun ve uygunsuzluğun duzeltilmesini sağlar. Bu durumun devam etmesi halinde il/ilce milli eğitim mudurluğune durumu bildirerek denetlenmesini talep eder.
Anlaşmazlıkların cozumu ve takibi
MADDE 28 ? (1) Bu Yonetmeliğin uygulanması sırasında ortaya cıkabilecek problemler oncelikle mulki idare amirlerince değerlendirilir, cozume kavuşturulamayan hususlarda Bakanlığın goruşu alınır.
(2) Sozleşme ile getirilen yukumluluklerin takibi birlik yonetim kurulu ve okul yonetimi tarafından yapılır.
(3) Sozleşmenin uygulanması sırasında ortaya cıkabilecek hukuki ihtilafların cozumu icin kanuni yollara başvurulmak uzere okul yonetimince ilgili mulki idare amirine durum bildirilir.
Hukum bulunmayan hÂller
MADDE 29 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hÂllerde 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, Borclar Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 30 ? (1) 31/5/2005 tarihli ve 25831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Mevcut Sozleşme
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmelik yururluğe girmeden once salon, acık alan ve otopark olarak kiraya verilen yerlerin sozleşmeleri, sozleşme bitim tarihinden sonra yenilenmez.
Kiralama
GECİCİ MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once sozleşmesi sona eren veya devam eden ve sozleşme bitim tarihi itibarıyla sozleşmeden doğan yukumluluklerini yerine getiren kantin, yemekhane, kafeterya ve benzeri yerleri işleten kiracıların talep etmeleri halinde mevcut kiracılara bu yerler pazarlık usulu ile kiralanır.
Yururluk
MADDE 31 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 32 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.
Ekleri icin tıklayınız.