Karara gore, sut uygulaması; ozel okullar haric olmak uzere ana sınıfından beşinci sınıfa kadar (beşinci sınıf dahil) ilkoğretim okulu oğrencileri icin gecerli olacaktır. Hangi okullarda uygulanacağına MEB karar verecektir. Gunluk 200 ml uzun omurlu kutu sut dağıtılacaktır. Okul sutu programı kapsamında 3 kuruma gorev verilmiştir. Kararın tam metni icin başlığa tıklayınız. 25 Mart 2012 PAZARResmî GazeteSayı : 28244
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2012/2957
Ekli ?Okul Sutu Programı Uygulama Esasları Hakkında Karar?ın yururluğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 10/1/2012 tarihli ve 636 sayılı yazısı uzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 16/1/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.
OKUL SUTU PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA KARAR
Amac ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı; Gıda, Tarım, ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan ve 2012 yılı icinde yurutulecek olan Okul Sutu Programı (Program) kapsamında, ozel okullar haric olmak uzere ana sınıfından beşinci sınıfa kadar (beşinci sınıf dahil) ilkoğretim okulu oğrencilerine, dengeli beslenme suretiyle gelişme oranlarının artırılması ve mevsimsel sut arzı fazlalığının değerlendirilerek uretimde istikrarın sağlanması icin uzun omurlu kutu sut dağıtılmasına ilişkin esasların belirlenmesidir.
Miktar, takvim, uretim ve sevkiyat
MADDE 2- (1) Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek olan okullarda her oğrenciye, bu maddede belirtilen esaslar cercevesinde gunluk 200 ml uzun omurlu sade kutu sut dağıtılır.
(2) Program doğrultusunda dağıtılacak sutun uretimi ve dağıtımı ile takvimi, mevsimsel sut arzı fazlalığının olduğu donemler dikkate alınarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenir.
(3) Program suresince yapılacak okul sutu sevkiyatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek kriterlere uygun olarak yapılır.
(4) Okul sutu sevkiyatları; il icinde, il milli eğitim mudurluklerinin organizasyonu ve kontrolunde yuklenici tarafından yapılır.
(5) Uzun omurlu kutu sutler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, uretim izni almış, ulke icinde uretim yapan firmalardan temin edilir.
Gorev, sorumluluk ve organizasyon
MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında; Programın koordinasyonu ile okul sutunun tedariki ve illere dağıtımından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Okul Sutu Komisyonu tarafından kabul edilen sutun muhafaza edilmesi ve/veya ettirilmesi, okullara ulaştırılması, dağıtılması ve uygun şartlarda tuketimlerinin sağlanmasından Milli Eğitim Bakanlığı; Program uygulama doneminde oğrencilerin gelişme oranlarının ve sut tuketimi alışkanlıklarındaki değişikliklerin tespitine ilişkin calışmalardan Sağlık Bakanlığı sorumludur.
(2) Sute karşı duyarlılığı olan oğrencilerin okul yonetimleri, oğretmenler ve aile hekimlerince tespiti yapılarak Programın dışında tutulmaları sağlanır.
(3) Dağıtılacak sutlerin niteliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili mevzuatına uygun olur,
(4) İllerde vali yardımcısı başkanlığında, il gıda, tarım ve hayvancılık mudurluğu, il milli eğitim mudurluğu, defterdarlık ve il sağlık mudurluğu temsilcilerinden oluşan Okul Sutu Komisyonu kurulur ve bu Komisyon gelen sutlerin uygunluğundan sorumlu olur.
Eğitim ve tanıtım
MADDE 4- (1) Programın tanıtımı ve Programda yer alan kişi ve kuruluşların eğitimleri icin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Sut Konseyinin katılımıyla gerekli tedbirler alınır.
Finansman ve odemeler
MADDE 5- (1) Bu Karar uyarınca yapılacak odemeler icin gerekli kaynak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına genel butceden tahsis edilen odenekten karşılanır.
(2) Okul Sutu Komisyonu tarafından uygun gorulerek kabul edilen sutlere ilişkin olarak 7 nci madde kapsamında cıkarılacak tebliğde belirtilecek sureler icinde Valiliklerce duzenlenecek icmaller Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gonderilir. Odemeler, Turkiye geneli icmali esas alınarak yapılır.
Denetim ve eezai hukumler
MADDE 6- (1) Programla ilgili odemeler ve diğer hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri, Programdaki sorumluluklarına gore Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığı alır.
(2) Haksız Odemelerin yapılmasında odemeyi sağlayan belge veya belgeleri duzenleyen gercek ve tuzel kişiler geri alınacak tutarların tahsilinde muştereken sorumlu tutulur.
Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar
MADDE 7- (1) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu Kararın yayımı tarihinden itibaren en gec otuz gun icinde cıkarılacak tebliğ ile belirlenir.
Yururluk
MADDE 8- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 9- (1) Bu Karar hukumlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakam yurutur.